UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

Šieste najlacnejšie bublinky v košíku sú automaticky zadarmo. Pozrieť pravidlá. Nakúpte nad 50 € a vyhrajte Prosecco v hodnote 200 €. PROSECCO súťaž.

Opitý Izidor roláda a TIP na víno

Opitý Izidor roláda a TIP na víno

Aké by to boli Vianoce bez sladkostí. Vyskúšajte tento rok tradičný recept v novom šate podľa Lenky.

Pripravte si opitého Izidora ako roládu a k nemu vyskúšajte víno Maury Tuilé od Gérarda Bertranda.

Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.


 

Opitý Izidor roláda

Čas prípravy: 45 min, počet porcií: 12

Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk

Víno odporučila sommeliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk. 

 

Ingrediencie
 
5 vajíčok
5 PL kryštálového cukru
5 PL hladkej múky
2 PL horúcej vody 
2 PL oleja
2 ČL prášku do pečiva
3 PL kakaa
Orechová náplň
180 g mletých vlašských orechov
cukor podľa chuti
vanilková pasta 
rum podľa chuti 
3 PL horúceho mlieka
Čokoládová náplň
čokoládový puding
300 ml mlieka
100 g práškového cukru
3 PL rumu
Čokoládová poleva 
50 g čokolády na varenie  aspoň 60%
20 g masla

Postup 

1.  Vajíčka vyšľaháme s cukrom a horúcou vodou. Postupne pridávame múku, kakao, prášok do pečiva a olej.

2.  Vylejeme na plech (30×20) vystlaný papierom na pečenie a pečieme cca 10 minút, podľa svojej rúry.

3.  Po upečení horúci korpus zrolujeme do utierky, ktorú si predtým navlhčíme. Orechovú náplň pripravíme zmiešaním všetkých surovín.  

4.  Konzistencia má byť roztierateľná, ak je to príliš tuhé, pridáme viac mlieka alebo rumu.

5.  Čokoládová náplň - uvarený hustý puding necháme vychladnúť, medzitým vymiešame maslo s cukrom a kakaom, pridáme vychladnutý puding, rum a dobre vyšľaháme.

6.  Na vychladenú roládu natierame najskôr  lekvár najlepšie kyselkavý, orechovú náplň a nakoniec čokoládový krém.

7.  Pevne zrolujeme a polejeme čokoládovou polevou, dáme do chladničky aspoň na 4 hodiny, ideálne  celú noc. 

V poslednom čase sa veľa hovorí o ochrannom účinku orechov na srdce, nervovú sústavu a cievny systém. Tvar jadra vlašského orecha pripomína ľudský mozog. Obsahujú  v 100g 654 kalórií, 65 g tukov  z toho 47 g nenasýtených, 14 g sacharidov (z toho 2,6 g cukry), 6,7 g vlákniny a 15,2 g bielkovín, aminokyseliny. Ďalej obsahujú vitamín A, B, C, E a K. Z minerálnych látok obsahujú mangán, fosfor, horčík, zinok, železo, vápnik, draslík, sodík, omega 3 a omega 6 mastné kyseliny. Vlašské orechy sú ideálne pre mozog, zlepšujú zdravie srdca, podporujú trávenie, ako prevencia cukrovky, zlepšujú plodnosť, zlepšujú pokožku i vlasy. Orechy by sa mali konzumovať pravidelne a to v menších množstvách (cca 5 kusov denne). 

Sommeliérka odporúča vhodné víno 

Víno by malo byť vždy sladšie ako dezert. Ak je menej sladšie, vo všeobecnosti môže chutiť kyslo alebo až horko. Fortifikované vína sú jedna z najlepších volieb pre orechovo čokoládové dezerty. K dezertu opitý Izidor odporúčam fortifikované červené víno Vin Doux Naturel Maury Tuilé 2010 od Gérarda Bertranda. Spojenie čokolády a orechov s vínom zvýrazní jeho ovocnosť a sviežosť vína. Prajeme krásne Vianoce s vínom. 

Odporúčanie someliérky:

Gérard Bertrand Vin Doux Naturel Maury Tuilé 2010

Zber hrozna je ručný a hrozno sa po príchode do vinárstva odstopkuje. Vinifikácia je tradičná, pred lisovaním sa pridá alkoholu vínneho pôvodu do muštu na zamedzenie kvasenia. Vína dozrievajú v dubových sudoch rôznych objemov (225 alebo 350 litrov) jeden rok. Nakoniec víno zreje vo fľaši v podzemnej pivnici 12 mesiacov. Fortifikované víno s intenzívnou vôňou sušeného ovocia a kandizovanej pomarančovej kôry. V chuti je hrejivé a delikátne. Záver s tónmi horkej čokolády so štipkou orientálneho korenia. Ukázať víno na eshope.

 

Vinárstvo Gérard Bertrand 

Gérard Bertrand, popredný vinohradník, vinár a odborník na víno a obhajca kultúrnych a gastronomických tradícií regiónu. Je uznávaným lídrom v biodynamickom vinárstve. Jeho vína  sa vyrábajú v regióne Languedoc-Roussillon na juhu Francúzska. Každé víno evokuje obraz a emócie z južného Francúzska. Vína nesú podpis svojho majiteľa v podobe vyváženosti, harmónie chuti, elegancie a čistej chuti ovocia.

 
Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.