Zatiaľ čo pivo alebo saké sú klasické kombinácie so sushi, dobre zvolené víno môže posunúť zážitok zo sushi na ďalšiu úroveň. Či už máte radi pikantného tuniaka, chrumkavé krevety alebo klasickú kalifornskú rolku, Maria Jennifer Muir z vinárstva Villa Maria zostavila sprievodcu, ktorý vám pomôže nájsť perfektnú zhodu pre vaše obľúbené sushi rolky.

Nové trendy v pití Prosecca
Prosecco je talianske šumivé víno vyrábané v regiónoch Veneto a Friuli Venezia Giulia, hlavne v okolí Conegliano a Valdobbiadene, v kopcoch severne od Trevisa. Vyrába sa prevažne z bielej odrody Glera (85%). Ovocné a kvetinové, často vykazujúce tóny tropického ovocia, banánového krému, lieskových orieškov, vanilky a medových plástov. Vďaka dostupnej cene sa stalo obľúbenou voľbou pre zákazníkov. Ročne sa predá viac fliaš Prosecca ako fliaš Champagne a Cava dohromady.
Prosecco pochádza zo severného Talianska. Základom pyramídy kvality je Prosecco DOC, vyrábané prevažne v nižšie položených údoliach talianskych regiónov Veneto a Friuli-Venezia Giulia. Na hornom konci sa nachádza kategória Prosecco DOCG, menšie oblasti s odlišným podnebím. Štatút Prosecco DOCG majú dve oblasti, jedna v malej obci Asolo a druhá Conegliano-Valdobiaddene. V kopcovitých terasovitých oblastiach sa Prosecco vyrába už od rímskych čias.
Vtedy boli vína plnené do fliaš ako jemne perlivý, frizzante štýl. K zmene štýlu prišlo až koncom 19. storočia s objavením metódy Charmat, kedy víno ide do nerezových tankov, aby prebehlo sekundárne kvasenie. Táto inovácia nakoniec viedla k tomu, že sa Prosecco stalo najpredávanejším šumivým vínom na svete s viac ako 700 miliónmi fliaš vyrobených v regiónoch označených ako DOC a DOCG každý rok.
Vinohradnícky región Prosecco bol v roku 2019 uznaný za svetové dedičstvo UNESCO, čím sa zvýšil záujem o environmentálne a oenoturistické iniciatívy pre tento región.
„Máme zodpovednosť za vývoj, za vytvorenie silnej a udržateľnej budúcnosti pre Prosecco,“ hovorí Bartolomiol, prezident Consorzia of Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG.
Stále populárnejšie Prosecco Brut Nature
Nedávnou inováciou vo výrobe Prosecca je vzostup v kategórii „brut nature“. Tento štýl Prosecca má dossage menej ako tri gramy na liter.
Môžu byť vyrobené pomocou metódy Charmat alebo Ancestrale, kedy sa víno plní do fliaš, kým ešte prebieha fermentácia a zachytený oxid uhličitý vytvára bublinky.
„Tento konkrétny štýl na medzinárodnom trhu narastá, vyhľadávajú ho najmä mladší spotrebitelia,“ hovorí Bartolomiol.
Nové zameranie na udržateľnosť
Prosecco zaznamenalo za posledných päť rokov prudký nárast udržateľných postupov, ktoré siahajú od zníženia chemických vstupov vo vinohradoch až po zníženie spotreby energie. Oblasť Conegliano Valdobbiadene bola podľa Bartolomiola prvou významnou oblasťou pestovania viniča v Európe, ktorá v roku 2019 zakázala pesticíd glyfosát. Okrem toho, mnoho vinárov v celom severnom Taliansku zaviedlo ekologické techniky, ako je použitie solárnych panelov pre výrobu energie, zníženie plytvania vodou a používanie organických hnojív.
Jeden z najväčších talianskych výrobcov vína, Santa Margherita, neustále znižuje svoju uhlíkovú stopu. Okrem toho, že spolupracuje so svojimi pestovateľmi na znižovaní chemických vstupov do ich vinohradov, vyrába vlastné sklenené fľaše v zariadení susediacom s jej plniacou linkou, pričom používa minimálne 85 % recyklovaného skla.
„To skutočne pomáha znížiť uhlíkovú stopu, pretože neposielame prázdne fľaše z jednej časti sveta do druhej, čím sa vytvára znečistenie,“ hovorí Kristina Sazama, Santa Margherita USA. Vinárstvo je od roku 2012 energeticky sebestačné, poháňané solárnymi panelmi a energiou zo zariadenia na biomasu.
„Spoločnosť tiež znížila spotrebu vody o 40 % za posledné štyri roky modernizáciou svojej plniacej linky a chladiacich nádrží,“ dodala Sazama.
Luxusné Prosecco
Zatiaľ čo Prosecco je známe predovšetkým svojou prístupnosťou a cenovou dostupnosťou, objavuje sa nový trend, ktorý ho povyšuje. Vstúpte do ríše luxusného Prosecca pochádzajúceho z oblastí DOCG. Mnohé z nich pochádzajú z jedného vinohradu, ktoré odrážajú charakter špecifických viníc na rozdiel od tradičnejších, ktoré miešajú hrozno z viacerých viníc v rôznych oblastiach.
Medzi tieto Prosecca z jedného vinohradu patrí vinohrad „grand cru“ Cartizze, najslávnejší samostatný vinohrad, ktorý je rozdelený na malé časti vo vlastníctve viac ako 100 rodín. Potom je tu asi 43 „premier cru“ obcí nazývaných Rive, čo je termín, ktorý označuje veľmi strmé svahy, ktoré sú charakteristické pre tento región.Vplyv nadmorskej výšky, dobre odvodnenej pôdy a vystavenia slnečnému žiareniu v týchto vinohradoch prispievajú k požadovaným vlastnostiam, ako je komplexná a rafinovaná chuť, živosť, elegantné bublinky a textúra. Cena za fľašu tohto typu Prosecca zvyčajne dosahuje viac ako 50 dolárov za fľašu.
Prosecco Rosé
Vzhľadom na smäd Američanov po ružovom víne nikoho neprekvapilo, keď konzorcium Prosecco DOC schválilo výrobu ružového Prosecca v roku 2020. Čo však niektorých prekvapilo, bol samotný objem tohto nového štýlu. Len za tri roky zaznamenalo Prosecco Rosé boom , pričom sa ročne vyrobí viac ako 70 miliónov fliaš.
Prosecco Rosé DOC musí byť vyrobené z odrody Glera (85 % alebo viac) s malým percentom Pinot Noir. Musí byť vyrobené metódu druhotného kvasenia Charmat a musí zrieť aspoň 60 dní v tankoch. Charakter ružového Prosecca je svieži s nádychom červeného ovocia a väčšou štruktúrou pochádzajúcou z odrody Pinot Noir. V porovnaní s inými šumivými vínami ako Champagne Rosé alebo Cava, býva Prosecco ľahšie a sviežejšie.
TIP: La Marca Prosecco Rosé 2022, Bisol 1542 Jeio Millesimato Prosecco Rosé D.O.C. Brut, SERENA 1881 Prosecco Rosé 2023
Kategórie Prosecca podľa dossage
• Brut Nature menej ako 3 g/l
• Extra Brut 0 - 6 g/l
• Brut menej ako 12 g/l
• Extra Dry 12-17 g/l
• Sec 17-32 g/l
• Demi-Sec 32-50 g/l
• Doux viac ako 50 g/
Dossage - liqueur d’expedition je konečná úprava šumivého vína, tekutina, ktorá vo všeobecnosti obsahuje 500 – 750 gramov cukru na liter. Pred plnením do fliaš sa vždy uvádza ako číslo, gramy na liter. Dossage (čítaj dozáž) plní praktickú úlohu, dopĺňa víno stratené počas degorgementu, ale zároveň ponúka vinárom poslednú príležitosť upraviť senzorický profil vína. Dossage môže byť zmes vína, hroznového muštu alebo zmesi vína a hroznového muštu, ktorá môže zahŕňať pridanie trstinového alebo repného cukru (sacharóza), tekutý cukor (dextróza), rektifikovaný zahustený hroznový mušt, SO2, kyselinu citrónovú a príležitostne brandy, ľadové víno alebo iné destiláty. Dossage nie je o sladkosti, ale o harmónii šumivého vína.
Ďalšie články

Burgundsko je dynamické a vyvíja sa. Na scéne sa objavujú noví pestovatelia a výrobcovia, zatiaľ čo historické vinárstva menia vedenie a obnovujú svoje vinárske postupy. K najintenzívnejšiemu vývoju došlo vo vinohradoch. Okrem prechodu na organické a biodynamické poľnohospodárstvo sa výrobcovia prispôsobujú teplejším vegetačným podmienkam pomocou nových stratégií na ochranu viniča a hrozna pred slnkom, horúčavami a suchom, nehovoriac o jarných mrazov.

64. aukciu vín Hospices de Nuits-Saint-Georges, ktorú po prvýkrát viedla popredná francúzska aukčná sieň iDealWine, sa konala v Château du Clos de Vougeot. Hoci úroda v ročníku 2024 bola kvôli komplikovaným poveternostným podmienkam historicky nízka, kvalita vín je vysoká.

Od prevzatia kontroly nad vinárstvom v roku 1966, Piero Antinori vybudoval rozsiahle impérium, ktoré sa sústredilo najmä na Toskánsko. Za polstoročie premenil tento toskánsky aristokrat obchod s vínom na spoločnosť ovládajúcu viac ako 7000 akrov viníc. Popri tom bol jedným z malej skupiny, ktorá celkovo zmenila tvár toskánskeho a celkovo talianskeho vína a presunula zameranie vína z kvantity na kvalitu.