offerBox
1

4. 4. - Degustácia s vinárstvom Karpatská Perla

offerImage

Prvý štvrtok po Veľkonočnom období bude patriť degustácii vinárstva Karpatská Perla. Je to pekná príležitosť ochutnať tohtoročné novinky, ktoré nám príde predstaviť osobne pán Šebo.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Lávový koláč s portským vínom - RECEPT a tip na víno

Lávový koláč s portským vínom - RECEPT a tip na víno

Hovorí sa, máj lásky čas. Čokoláda je nielen zdravá, ale patrí i medzi afrodiziakum. Už Aztékovia verili, že čokoláda je potrava len pre bohov, obsahuje antioxidanty, draslík, železo aj horčík. Dvojitý afrodiziakálny účinok dosiahnete v kombinácii s portským vínom. Preto sa Lenka rozhodla pripraviť lávový koláč, ktorý kombinuje prvky čokoládového koláča a suflé. A k nemu nezabudnite popíjať portské víno z vinárstva Graham´s.

Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu


Americký šéfkuchár Jean-Georges Vongerichten tvrdí, že v roku 1987 vynašiel v New Yorku tortu z roztavenej čokolády. Francúzsky kuchár a čokoládár Jacques Torres to však popiera s tvrdením, že takýto koláč už vo Francúzsku existoval. Podľa Vongerichtena predtým, ako bol koláč hotový, vytiahol z rúry čokoládový piškót a zistil, že stred bol stále tekutý, ale teplý a mal dobrú chuť a štruktúru. Bez ohľadu na to, kto koláč vynašiel, sa Vongerichtenovi pripisuje popularizácia lávového koláča v Spojených štátoch a stal sa takmer dôsledným zaradením do menu reštaurácie.

Lávový koláč  

Čas prípravy: 30 minút
Počet porcií: 4 ks 

Suroviny
200 g kvalitnej čokolády odporúčam 70 až 80%
140 g na kocky nakrájaného masla
4 vajcia
60 g hladkej špaldovej múky 
70 g trstinového cukru
ovocie môže byť čerstvé, alebo mrazené (ja som použila čerstvé černice )
čerstvá mäta na ozdobu

 

Postup

1.    Nachystáme si 4 keramické misky, moje majú priemer 8,5 cm. Dno aj boky keramických misiek vytrieme maslom a vysypeme múkou.

2.    Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu s maslom, poriadne premiešame a odstavíme. Za občasného miešania necháme trochu vychladnúť.

3.    Vo väčšej miske ručným mixérom vyšľaháme vajíčka s trstinovým cukrom do peny asi 8 minút, pridáme roztopenú čokoládu s maslom a premiešame, ručne s metličkou na záver pridáme preosiatu múku a jemne zamiešame, kým sa zmes neprepojí. Pripravené misky naplníme cestom nie úplne po okraj asi 1cm od okraju.

4.    Rúru si rozohrejeme na 200°C, formičky dáme na plech a pečieme približne 10 až 12 minút. Správnu konzistenciu je dosť ťažké odhadnúť, ale na povrchu by sme mali mať jemnú kôrku a vnútri by mal byť koláčik tekutejší.

5.    Po upečení ich vytiahnite z rúry, nechajte minútu postáť na kuchynskej linke a potom ich opatrne vyklopte na tanier a môžete podávať s nachystaným ovocím a čerstvou mätou na ozdobu. 

Someliérka odporúča vhodné víno

Víno a čokoládu spája veľa vecí. Niekedy týmto spojením vznikne dokonca i láska na celý život. Farba čokolády by mala ladiť s vínom. Dôležitý je aj obsah kakaových bôbov čokoláde, to znamená o koľko %-tnú  čokoládu ide. Čím je čokoláda silnejšia a intenzívna, tým musí byť víno plnšie. K pripravenému lávovému koláču som vybrala portské víno The Tawny Port Reserve z vinárstva Graham´s. Chuť tekutej čokolády a portského vína vytvorí príjemný súlad v ústach. Nechajte sa inšpirovať. 

Odporúčanie someliérky - portské víno Graham´s The Tawny Reserve Port 

 

Portské je fortifikované víno, ktoré sa vyrába v Portugalsku v oblasti Duoro. Všetky vína Graham´s vyzrievajú v pivnici vo Vila Nova de Gaia. Tawny Port Reserve starne v kontakte s kyslíkom, ktorý prestupuje z dubových sudov (pipes 550l).

Vyrobený je zo špeciálnej prémiovej zmesi vín „lotes“, ktoré zrejú v pivnici Graham’s 7 až 9 rokov v dubových sudoch. Toto víno je dokonalým príkladom umenia starostlivého namiešania vybraných vín, ktoré sa navzájom dokonale dopĺňajú. 

Hlboká farba s jantárovými odleskami. Komplexná vôňa sušených hrozienok, sliviek a fíg doplnená tónmi pomarančovej kôry, škorice, pražených mandlí, slaného karamelu a marcipánu.

Chuť je bohatá a vyvážená s hodvábnou ovocnou štruktúrou  a jemným dotykom medu. Servírovanie v kalichov na portské víno pri teplote 12-14°C. 
 

Pozrieť víno na eshope.

 

Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.

Vinárstvo Graham´s

História W & J Graham´s siaha do prvej polovice 19. storočia. V roku 1890 vinárstvo postavilo impozantnú pivnicu vo Vila Nova de Gaia s úchvatným výhľadom na Porto. Najlepšie vína pochádzajú z Quinta dos Malvedos, ktorú Graham´s kúpil v roku 1890. Vinárstvo je známe vo svete pre svoju kvalitu najmä ročníkových vín. V pivniciach zrejú vína od roku 1882. Od roku 1970 patrí Graham´s pod Symington Family Estates, ktorá vlastní vyše 1000 ha vinohradov v oblasti s postupným prechodom na organické pestovanie viniča. Graham’s spája to najlepšie z tradície s inováciou. Paulovi Symingtonovi udelil časopis Decanter v roku 2012 titul Man of the Year. Graham´s bolo obľúbeným portským aj Sira Winstona Churchilla.

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.