Svätovavrinecké alebo St. Laurent? U nás podceňovaná, v Rakúsku jedna z troch nosných modrých odrôd. Svätovavrinecké zo Stiftu je považované za jedno z najlepších vín z tejto odrody vo svete. Počas Masterclassu, ktorý sa uskutočnil 21.3.2024, sme mali príležitosť ochutnať sedem vín z piatich ročníkov a jedno víno - novinku v sprievode exportného manažéra vinárstva Teodora Iennaca a someliera Corner & Co. Rasťa Šutáka.
Lávový koláč s portským vínom - RECEPT a tip na víno
Hovorí sa, máj lásky čas. Čokoláda je nielen zdravá, ale patrí i medzi afrodiziakum. Už Aztékovia verili, že čokoláda je potrava len pre bohov, obsahuje antioxidanty, draslík, železo aj horčík. Dvojitý afrodiziakálny účinok dosiahnete v kombinácii s portským vínom. Preto sa Lenka rozhodla pripraviť lávový koláč, ktorý kombinuje prvky čokoládového koláča a suflé. A k nemu nezabudnite popíjať portské víno z vinárstva Graham´s.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu
Americký šéfkuchár Jean-Georges Vongerichten tvrdí, že v roku 1987 vynašiel v New Yorku tortu z roztavenej čokolády. Francúzsky kuchár a čokoládár Jacques Torres to však popiera s tvrdením, že takýto koláč už vo Francúzsku existoval. Podľa Vongerichtena predtým, ako bol koláč hotový, vytiahol z rúry čokoládový piškót a zistil, že stred bol stále tekutý, ale teplý a mal dobrú chuť a štruktúru. Bez ohľadu na to, kto koláč vynašiel, sa Vongerichtenovi pripisuje popularizácia lávového koláča v Spojených štátoch a stal sa takmer dôsledným zaradením do menu reštaurácie.
Lávový koláč
Čas prípravy: 30 minút
Počet porcií: 4 ks
Postup
1. Nachystáme si 4 keramické misky, moje majú priemer 8,5 cm. Dno aj boky keramických misiek vytrieme maslom a vysypeme múkou.
2. Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu s maslom, poriadne premiešame a odstavíme. Za občasného miešania necháme trochu vychladnúť.
3. Vo väčšej miske ručným mixérom vyšľaháme vajíčka s trstinovým cukrom do peny asi 8 minút, pridáme roztopenú čokoládu s maslom a premiešame, ručne s metličkou na záver pridáme preosiatu múku a jemne zamiešame, kým sa zmes neprepojí. Pripravené misky naplníme cestom nie úplne po okraj asi 1cm od okraju.
4. Rúru si rozohrejeme na 200°C, formičky dáme na plech a pečieme približne 10 až 12 minút. Správnu konzistenciu je dosť ťažké odhadnúť, ale na povrchu by sme mali mať jemnú kôrku a vnútri by mal byť koláčik tekutejší.
5. Po upečení ich vytiahnite z rúry, nechajte minútu postáť na kuchynskej linke a potom ich opatrne vyklopte na tanier a môžete podávať s nachystaným ovocím a čerstvou mätou na ozdobu.
Someliérka odporúča vhodné víno
Víno a čokoládu spája veľa vecí. Niekedy týmto spojením vznikne dokonca i láska na celý život. Farba čokolády by mala ladiť s vínom. Dôležitý je aj obsah kakaových bôbov čokoláde, to znamená o koľko %-tnú čokoládu ide. Čím je čokoláda silnejšia a intenzívna, tým musí byť víno plnšie. K pripravenému lávovému koláču som vybrala portské víno The Tawny Port Reserve z vinárstva Graham´s. Chuť tekutej čokolády a portského vína vytvorí príjemný súlad v ústach. Nechajte sa inšpirovať.
Odporúčanie someliérky - portské víno Graham´s The Tawny Reserve Port
Portské je fortifikované víno, ktoré sa vyrába v Portugalsku v oblasti Duoro. Všetky vína Graham´s vyzrievajú v pivnici vo Vila Nova de Gaia. Tawny Port Reserve starne v kontakte s kyslíkom, ktorý prestupuje z dubových sudov (pipes 550l).
Vyrobený je zo špeciálnej prémiovej zmesi vín „lotes“, ktoré zrejú v pivnici Graham’s 7 až 9 rokov v dubových sudoch. Toto víno je dokonalým príkladom umenia starostlivého namiešania vybraných vín, ktoré sa navzájom dokonale dopĺňajú.
Hlboká farba s jantárovými odleskami. Komplexná vôňa sušených hrozienok, sliviek a fíg doplnená tónmi pomarančovej kôry, škorice, pražených mandlí, slaného karamelu a marcipánu.
Chuť je bohatá a vyvážená s hodvábnou ovocnou štruktúrou a jemným dotykom medu. Servírovanie v kalichov na portské víno pri teplote 12-14°C.
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.
Vinárstvo Graham´s
História W & J Graham´s siaha do prvej polovice 19. storočia. V roku 1890 vinárstvo postavilo impozantnú pivnicu vo Vila Nova de Gaia s úchvatným výhľadom na Porto. Najlepšie vína pochádzajú z Quinta dos Malvedos, ktorú Graham´s kúpil v roku 1890. Vinárstvo je známe vo svete pre svoju kvalitu najmä ročníkových vín. V pivniciach zrejú vína od roku 1882. Od roku 1970 patrí Graham´s pod Symington Family Estates, ktorá vlastní vyše 1000 ha vinohradov v oblasti s postupným prechodom na organické pestovanie viniča. Graham’s spája to najlepšie z tradície s inováciou. Paulovi Symingtonovi udelil časopis Decanter v roku 2012 titul Man of the Year. Graham´s bolo obľúbeným portským aj Sira Winstona Churchilla.
Ďalšie články
Víno a sex rozhodne nie je kombinácia, ktoré vám napadne okamžite. Avšak, aj keď o tom nehovoríme, víno sa neustále používa ako spoločenský prvok, čo nás viedlo k zamysleniu...
Zdroj: Winefolly
Ladislav a Margita Šebovci si jednoznačne zakladajú na pôvode hrozna. Ako jedny z mála slovenských vinárov plynule nadviazali na rodinnú tradíciu vinohradníctva a výroby vína. Znalosti práce vo vinici a umenie výroby vína dostali do vienka od svojich rodičov.
Srdečne vás pozývame ochutnať všetky perly z vinárstva Karpatská Perla na podujatí Pekné víno s rozhľadom, ktoré sa koná už 23. marca.
Každá rodina má svoje vlastné veľkonočné menu. Varia sa údené šunky, pripravujú plnky s bylinkami alebo nadýchaný piškótový baranček. K tomuto sviatku jednoducho patrí dobré jedlo a pitie. Dokonalé gurmánske výtvory si žiadajú aj správne zvolené víno. Užite si párovanie veľkonočných jedál so slovenskými vínami.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.
Inšpirujte sa na blogu: Slovenské vína na Veľkú noc