Ako každý rok, Beaujolais Nouveau bude verejnosti predstavené tretí štvrtok v novembri, čiže 20. novembra 2025. Po ročníku 2024, ktorý bol chladný a vlhký, nový ročník v Beaujolais môžeme označiť ako klasický. Ročník 2025 bol výnimočný, čo sa týka kvality, ale aj znepokojivo malý, čo sa týka množstva. Je to spôsobené suchom a slabým kvitnutím, ale aj tým, že niektoré oblasti boli zasiahnuté opakovaným výskytom krupobitia.
Lávový koláč s portským vínom - RECEPT a tip na víno
Hovorí sa, máj lásky čas. Čokoláda je nielen zdravá, ale patrí i medzi afrodiziakum. Už Aztékovia verili, že čokoláda je potrava len pre bohov, obsahuje antioxidanty, draslík, železo aj horčík. Dvojitý afrodiziakálny účinok dosiahnete v kombinácii s portským vínom. Preto sa Lenka rozhodla pripraviť lávový koláč, ktorý kombinuje prvky čokoládového koláča a suflé. A k nemu nezabudnite popíjať portské víno z vinárstva Graham´s.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu
Americký šéfkuchár Jean-Georges Vongerichten tvrdí, že v roku 1987 vynašiel v New Yorku tortu z roztavenej čokolády. Francúzsky kuchár a čokoládár Jacques Torres to však popiera s tvrdením, že takýto koláč už vo Francúzsku existoval. Podľa Vongerichtena predtým, ako bol koláč hotový, vytiahol z rúry čokoládový piškót a zistil, že stred bol stále tekutý, ale teplý a mal dobrú chuť a štruktúru. Bez ohľadu na to, kto koláč vynašiel, sa Vongerichtenovi pripisuje popularizácia lávového koláča v Spojených štátoch a stal sa takmer dôsledným zaradením do menu reštaurácie.
Lávový koláč
Čas prípravy: 30 minút
Počet porcií: 4 ks
Postup
1. Nachystáme si 4 keramické misky, moje majú priemer 8,5 cm. Dno aj boky keramických misiek vytrieme maslom a vysypeme múkou.
2. Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu s maslom, poriadne premiešame a odstavíme. Za občasného miešania necháme trochu vychladnúť.
3. Vo väčšej miske ručným mixérom vyšľaháme vajíčka s trstinovým cukrom do peny asi 8 minút, pridáme roztopenú čokoládu s maslom a premiešame, ručne s metličkou na záver pridáme preosiatu múku a jemne zamiešame, kým sa zmes neprepojí. Pripravené misky naplníme cestom nie úplne po okraj asi 1cm od okraju.
4. Rúru si rozohrejeme na 200°C, formičky dáme na plech a pečieme približne 10 až 12 minút. Správnu konzistenciu je dosť ťažké odhadnúť, ale na povrchu by sme mali mať jemnú kôrku a vnútri by mal byť koláčik tekutejší.
5. Po upečení ich vytiahnite z rúry, nechajte minútu postáť na kuchynskej linke a potom ich opatrne vyklopte na tanier a môžete podávať s nachystaným ovocím a čerstvou mätou na ozdobu.
Someliérka odporúča vhodné víno
Víno a čokoládu spája veľa vecí. Niekedy týmto spojením vznikne dokonca i láska na celý život. Farba čokolády by mala ladiť s vínom. Dôležitý je aj obsah kakaových bôbov čokoláde, to znamená o koľko %-tnú čokoládu ide. Čím je čokoláda silnejšia a intenzívna, tým musí byť víno plnšie. K pripravenému lávovému koláču som vybrala portské víno The Tawny Port Reserve z vinárstva Graham´s. Chuť tekutej čokolády a portského vína vytvorí príjemný súlad v ústach. Nechajte sa inšpirovať.
Odporúčanie someliérky - portské víno Graham´s The Tawny Reserve Port
Portské je fortifikované víno, ktoré sa vyrába v Portugalsku v oblasti Duoro. Všetky vína Graham´s vyzrievajú v pivnici vo Vila Nova de Gaia. Tawny Port Reserve starne v kontakte s kyslíkom, ktorý prestupuje z dubových sudov (pipes 550l).
Vyrobený je zo špeciálnej prémiovej zmesi vín „lotes“, ktoré zrejú v pivnici Graham’s 7 až 9 rokov v dubových sudoch. Toto víno je dokonalým príkladom umenia starostlivého namiešania vybraných vín, ktoré sa navzájom dokonale dopĺňajú.
Hlboká farba s jantárovými odleskami. Komplexná vôňa sušených hrozienok, sliviek a fíg doplnená tónmi pomarančovej kôry, škorice, pražených mandlí, slaného karamelu a marcipánu.
Chuť je bohatá a vyvážená s hodvábnou ovocnou štruktúrou a jemným dotykom medu. Servírovanie v kalichov na portské víno pri teplote 12-14°C.
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.
Vinárstvo Graham´s
História W & J Graham´s siaha do prvej polovice 19. storočia. V roku 1890 vinárstvo postavilo impozantnú pivnicu vo Vila Nova de Gaia s úchvatným výhľadom na Porto. Najlepšie vína pochádzajú z Quinta dos Malvedos, ktorú Graham´s kúpil v roku 1890. Vinárstvo je známe vo svete pre svoju kvalitu najmä ročníkových vín. V pivniciach zrejú vína od roku 1882. Od roku 1970 patrí Graham´s pod Symington Family Estates, ktorá vlastní vyše 1000 ha vinohradov v oblasti s postupným prechodom na organické pestovanie viniča. Graham’s spája to najlepšie z tradície s inováciou. Paulovi Symingtonovi udelil časopis Decanter v roku 2012 titul Man of the Year. Graham´s bolo obľúbeným portským aj Sira Winstona Churchilla.
Ďalšie články
Na tohtoročný Black Week sa oplatí pripraviť aj vínovým nadšencom. WinePlanet prináša vysoké zľavy na výnimočné slovenské aj zahraničné vína, ktoré spájajú kvalitu, charakter a skvelý pomer ceny a zážitku. Ak hľadáte darček, zásobu na sviatky alebo si jednoducho radi doprajete pohár vína, tieto kúsky by vám nemali uniknúť.
Každá firma má svoj príbeh. Ten náš sa začal pred viac ako tridsiatimi rokmi – s víziou prinášať na Slovensko kvalitné vína, destiláty, kávu a delikatesy z celého sveta. Z malej rodinnej firmy sa postupne stala spoločnosť, ktorá dnes patrí medzi lídrov v distribúcii prémiových produktov, a jej meno sa spája s profesionalitou, kvalitou a ľudským prístupom.
Len pár kilometrov od Benátok, medzi vinicami, ktoré sa tiahnu až po obzor, sa skrýva miesto, kde sa spája vôňa vína, pokoj talianskeho vidieka a útulnosť rodinného domu. Ville d’Arfanta – butikový statok patriaci rodine Serena Wines 1881 – nie je len miestom na prenocovanie. Je to zážitok, ktorý chutí ako pravé talianske dolce vita.





