Ako každý rok, Beaujolais Nouveau bude verejnosti predstavené tretí štvrtok v novembri, čiže 20. novembra 2025. Po ročníku 2024, ktorý bol chladný a vlhký, nový ročník v Beaujolais môžeme označiť ako klasický. Ročník 2025 bol výnimočný, čo sa týka kvality, ale aj znepokojivo malý, čo sa týka množstva. Je to spôsobené suchom a slabým kvitnutím, ale aj tým, že niektoré oblasti boli zasiahnuté opakovaným výskytom krupobitia.
Kuracia rolka plnená kozím syrom, sušenými paradajkami a bazalkou - RECEPT a tip na víno
Keďže vonku máme leto v plnom prúde, s Lenkou pokračujeme v príprave ľahkých letných jedál. Dnes to bude plnená kuracia rolka s omáčkou zo sušených paradajok a tarhoňou a k nej som pre vás vybrala biele víno z vinárstva Rothschild.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu
Kuracia rolka plnená kozím syrom, sušenými paradajkami a bazalkou podávaná s tarhoňou a s omáčkou so sušených paradajok
Čas prípravy: 40 minút
Počet porcií: 2 ks
Postup
1. Sušené paradajky 5 ks a bazalku nakrájame na malé kúsky spolu s kozím syrom, okoreníme s čiernym korením spolu všetko v miske dobre premiešame.
2. Kuracie prsia umyjeme, vysušíme papierovou utierkou a pozdĺžne rozrežeme.
3. Následne ich jemne naklepeme asi na hrúbku 1-1,5 cm okoreníme, osolíme z oboch strán.
4. Do stredu položíme zmes syra, sušených paradajok s bazalkou, zrolujeme a uzavrieme špáradlom.
5. Na panvici na rozpálenom oleji rolky sprudka osmažíme, po 4 minútach zalejeme s vodou a necháme 15 minút dusiť.
Omáčka so sušených paradajok
Paradajky nakrájame na tenké pásiky na rozohriatej panvici chvíľu restujeme. Keď budeme cítiť vôňu, pridáme smotanu a necháme zovrieť a nakoniec primiešame syr Grana Padano. Chvíľu spolu povaríme a s ponorným mixérom rozmixujeme.
Príprava tarhone
V hrnci si necháme rozhorúčiť trochu olivového oleja a pridáme 1 šálku tarhone, každú minútu premiešame a po 5 minútach zalejeme horúcou vodou z kanvice 1cm nad tarhoňou, znížime teplotu na minimum a dusíme pod pokrievkou 10 minút, resp. pokým sa voda nevyparí.
Sevírovanie
Z rolád vytiahneme špáradlá a nakrájame ich na kolieska, polejeme omáčkou a podávame s tarhoňou.
Someliérka odporúča vhodné víno
Kuracie mäso je veľmi populárne a existuje veľmi veľa receptov, akým spôsobom ho pripraviť alebo naplniť. K plnenej kuracej rolke s kozím syrom, sušenými paradajkami a bazalkou podávanej s tarhoňou a omáčkou zo sušených rajčín som vybrala biele víno z Francúzska z oblasti Bordeaux z vinárstva Rothschild. Chardonnay s jemne ovocno krémovou štruktúrou a sviežou kyselinkou ideálne doplní tento letný pokrm.
Odporúčanie someliérky:
Rothschild Pays d'Oc Varietals Chardonnay 2019
Biele víno - suché - Francúzsko - Chardonnay
Slamovo žltá farba vína. Vôňa je intenzívna a komplexná s jemnou stopou broskýň a kvetov s tónmi praženými mandlí a orechov. Chuť je živá a svieža, ponúka množstvo bieleho ovocia sprevádzané chlebovou kôrkou v závere. Pozrieť víno na eshope.
Vinárstvo Rothschild
Mouton Cadet je populárnou značkou pre cenovo atraktívne vína z oblasti Bordeaux. Vznikla v prvej polovici 20. storočia ako reakcia na sériu komplikovaných ročníkov, ktoré sa nemohli predávať ako prvé víno. Otcom myšlienky bol Baron Philippe de Rothschild. Víno sa vyrába z hrozna, ktoré pochádza z celej oblasti Bordeaux. V súčasnosti sa považuje za najúspešnejšiu značku v tejto oblasti. Celosvetovo sa predá približne 15 mil. fliaš ročne.
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.
Ďalšie články
Na tohtoročný Black Week sa oplatí pripraviť aj vínovým nadšencom. WinePlanet prináša vysoké zľavy na výnimočné slovenské aj zahraničné vína, ktoré spájajú kvalitu, charakter a skvelý pomer ceny a zážitku. Ak hľadáte darček, zásobu na sviatky alebo si jednoducho radi doprajete pohár vína, tieto kúsky by vám nemali uniknúť.
Každá firma má svoj príbeh. Ten náš sa začal pred viac ako tridsiatimi rokmi – s víziou prinášať na Slovensko kvalitné vína, destiláty, kávu a delikatesy z celého sveta. Z malej rodinnej firmy sa postupne stala spoločnosť, ktorá dnes patrí medzi lídrov v distribúcii prémiových produktov, a jej meno sa spája s profesionalitou, kvalitou a ľudským prístupom.
Len pár kilometrov od Benátok, medzi vinicami, ktoré sa tiahnu až po obzor, sa skrýva miesto, kde sa spája vôňa vína, pokoj talianskeho vidieka a útulnosť rodinného domu. Ville d’Arfanta – butikový statok patriaci rodine Serena Wines 1881 – nie je len miestom na prenocovanie. Je to zážitok, ktorý chutí ako pravé talianske dolce vita.





