Love drinks -15%

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

Vyhrajte zlatý oscarový balíček Clarendelle. Viac info.

Konvenčné, organické, biodynamické a naturálne vína vo Francúzsku: aké sú rozdiely?

Konvenčné, organické, biodynamické a naturálne vína vo Francúzsku: aké sú rozdiely?

Otázka, ktorá sa objavuje veľmi pravidelne. Treba povedať, že etikety vín, úprimne povedané, nepomáhajú spotrebiteľovi zorientovať sa... AB , HVE , Terra Vitis , Biodyvin , Demeter, čo tieto označenia vlastne znamenajú?


Konvenčné vína

Konvenčné vína sú dnes najrozšírenejšie vo Francúzsku. Vinič pestovaný v konvenčnom poľnohospodárstve predstavuje takmer 85 % vinohradov. To umožňuje vinohradníkom používať mnohé chemické postreky vo vinohrade (syntetické pesticídy, neorganické hnojivá a pod.) a pri výrobe vína (selektívne kvasinky, rôzne druhy kyselín, enologické taníny a pod.). Na úpravu prípadných nedostatkov vína je tak možné použiť veľké množstvo vstupov. Navyše maximálne povolené sú dávky oxidu siričitého (známe siričitany), používané na lepšie konzervovanie vín, sú vyššie v porovnaní s ekologickým alebo biodynamickým poľnohospodárstvom. TIP: Rothschild Pays d'Oc Varietals Chardonnay 2020Rothschild Pays d'Oc Varietals Cabernet Sauvignon 2023

Udržateľné poľnohospodárstvo je spôsob pestovania viniča, ktorý vyjadruje túžbu vinára obmedziť počet vstupov a nájsť rovnováhu medzi rešpektom k prírode a produkciou. Hlavné označenia zodpovedajúce tomuto typu poľnohospodárstva sú „ Terra Vitis » A „ HVE » (Vysoká environmentálna hodnota) a môžeme ho vnímať aj ako prvý krok k ekologickému poľnohospodárstvu. TIP: Domaine Langlois-Chateau Clos Saint Florent Saumur Monopole BIO 2021, Domaine Langlois-Chateau Clos Saint Florent Saumur Monopole BIO 2020
 

Organické vína

Ekologické poľnohospodárstvo v súčasnosti predstavuje približne 14 % francúzskych vinohradníckych plôch, už niekoľko rokov zaznamenáva rast nad 20 %. To si vyžaduje najmä prísnejšie pravidlá správania sa viniča, ale aj výroby vína (čo pred rokom 2012 nebolo).

Na rozdiel od konvenčného poľnohospodárstva sú v ekologickom totiž syntetické pesticídy prísne zakázané a maximálne povolené dávky siričitanov sú v porovnaní s takzvaným „klasickým“ poľnohospodárstvom tiež obmedzené (-25 % pre bielych a -33 % pre červených). Okrem toho sa znižuje aj počet vstupov, ktoré je možné použiť pri výrobe vína a tieto musia mať samozrejme certifikáciu organic.

 

Ekologické poľnohospodárstvo nie je s nulovým obsahom pesticídov. Je skutočne dôležité rozlišovať medzi syntetickými pesticídmi (odvodenými z chémie) a prírodnými pesticídmi (rastlinného, živočíšneho alebo minerálneho pôvodu).

V ekologickom poľnohospodárstve sú povolené len tie posledné. Niektoré z používaných ošetrení sú tiež kontroverzné, vrátane použitia medi, fungicídov, ktoré sa v životnom prostredí nerozkladá. Napokon, ekologická certifikácia nezohľadňuje uhlíkovú stopu oblastí, čo je bod, v ktorom sú niektorí vinohradníci v oblasti trvalo udržateľného poľnohospodárstva niekedy pokročilejší.

Všeobecne sa však uznáva, že prevádzkovanie ekologického vinohradu je oveľa ohľaduplnejšie k životnému prostrediu ako sledovanie konvenčnej cesty.

To v skutočnosti umožňuje lepšiu ochranu života pôdy, znížiť znečistenie podzemných vôd alebo zachovať ľudské zdravie vďaka zdravšej spotrebe (nehovoriac o výhodách pre vinohradníkov či miestnych obyvateľov).

TIP: Gérard Bertrand Château de Villemajou, Corbieres Boutenac BIO 2021Laporte Sancerre La Comtesse BIO 2022
 

Biodynamické vína

Biodynamika predstavuje len veľmi malú časť francúzskeho vinohradníctva: iba 1 % plôch. 2 štítky, ktoré to potvrdzujú, sú „Demeter“ a „Biodyvin“.  Demeter je často najviditeľnejšou značkou, zatiaľ čo Biodyvin menej. Počiatky biodynamickej metódy siahajú do 20. rokov 20. storočia, kedy ju teoretizoval Rudolph Steiner. Všeobecnou myšlienkou je, aby bol vinár čo najmenej intervenčný a aby sa z jeho vinohradu stal životný priestor v totálnej symbióze s prostredím. Ošetrenia viniča sa preto robia homeopatickými dávkami prírodných produktov a riadia sa lunárnym kalendárom. V tejto logike sú preto vo vinohradníctve zakázané všetky chemické vstupy ako pri výrobe vína. Používať možno len oxid siričitý, ale v ešte obmedzenejších dávkach ako v ekologickom poľnohospodárstve. 

Biodynamika však môže byť niekedy kritizovaná, pretože jej pôvod sa spočiatku nezakladal na žiadnom vedeckom základe. Rudolph Steiner v skutočnosti nebol ani farmár, ani vinohradník a jeho metóda je plná ezoterických, filozofických, ba dokonca magických úvah. To je dôvod, prečo sa mnohí vinohradníci, ktorí sa riadia biodynamickými predpismi, zameriavajú predovšetkým na dodržiavanie najkonkrétnejších a najrealistickejších bodov, ktoré tento predpis rozvíja. Biodynamika vo všeobecnosti umožňuje oveľa presnejšie vyjadrenie vín a dáva im skutočnú identitu. TIP: Zind Humbrecht Riesling Roche Roulée BIO 2021, Zind Humbrecht ZIND, BIO 2022
 

Naturálne vína

Napokon, pokiaľ ide o naturálne víno, toto ide ešte ďalej ako organické alebo biodynamické v úplnom zákaze všetkých vstupov vo vinohrade ako v pivnici. Iba oxid siričitý (SO2) je povolený v minimálnych množstvách, ale ešte nižších, ako sú povolené v biodynamike.

V rámci tejto kategórie naturálnych vín nachádzame vína bez akéhokoľvek vstupu alebo siričitanov, ktoré obnovujú zásady prírodnej filozofie, ale úplne zakazujú používanie siričitanov na výrobu produktu z vína takmer bez ľudskej alebo chemickej umelosti. TIP: Le Puy Emilien BIO 2021Le Puy Rose-Marie BIO 2022

Silný rozvoj ekologického poľnohospodárstva a v menšej miere aj biodynamiky sa však uberá správnym smerom k znovuobjaveniu zdravého vinohradníctva, vyjadrujúceho terroir a identitu pri rešpektovaní prírody a ľudí (vinárov a spotrebiteľov).

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.