offerBox
1

3. 5. - Degustácia vín El Coto s 5-chodovou večerou v Hoteli Elizabeth

offerImage

Pozývame vás na degustáciu vín El Coto do Hotela Elizabeth, ktorý sa nachádza v srdci mesta Trenčín priamo pod stredovekým hradom. Môžete sa tešiť na kvalitné španielske vína El Coto, ktoré budú podávané k 5-chodovej degustačnej večeri. 

Čítať viac

3+1 ZADARMO na ovocné vína Miluron s kódom RIBEZLA

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Ako chutí Taliansko? Perfecto!

Ako chutí Taliansko? Perfecto!

Taliansko, krajina dobrého jedla a dobrého vína. Hoci je pravda, že Taliani neboli prvým národom, ktorý vynašiel víno, viac ako ktorákoľvek iná krajina preukázali vášeň pre jeho pestovanie i konzumáciu. Víno je neoddeliteľnou súčasťou ich každodenného života, má svoje miesto v umení i kultúre. Možno aj preto sa Taliani dôkladne starajú o jeho výrobný proces a kvalitu chuti. Ako teda chutí Taliansko?  


Rimania ho pili počas každého jedla, experimentovali s pridávaním byliniek a sledovali, ktorej odrode hrozna sa darí v ktorej oblasti. V tejto dobe sa tiež víno začalo uschovávať v drevených sudoch a starovekí Rimania čoskoro prišli na to, že víno skvele chutí aj po desiatich či dvadsiatich rokoch v pivnici a „vynašli” tak proces zrenia vína.

V Taliansku už dávnejšie identifikovali 377 unikátnych pôvodných odrôd viniča. Dnes sa tu pestuje a dorába viac ako 2000 odrôd vína, najvýznamnejšie z červených sú však Sangiovese, Nebbiolo, Barbera, Bonarda a Cabernet Sauvignon, z bielych zas Trebbiano, Verdicchio, Moscato, Cortese a Prosecco.

Dnes sú talianske vína pestrejšie a populárnejšie ako kedykoľvek predtým. Úžasná škála červených, bielych a šumivých vín vyrábaných v každom štýle od tradičných po ultramoderné sa teší priazni kritikov, zberateľov i spotrebiteľov po celom svete. Ročne táto vinárska veľmoc vyprodukuje na svojich 1,4 milióna hektároch viníc okolo 70-80 miliónov hektolitrov vína. Ich rôznorodosť sa však neráta na desiatky, ale na stovky.

 

Talianske víno znamená Antinori

Keď sa povie talianske víno, musí sa tiež povedať meno Antinori. Táto urodzená rodina patrí medzi najstaršie šľachtické rodiny na svete a ich zanietenie pre vinohradníctvo je poznať už na prvý pohľad - vinič kultivujú nepretržite od 14. storočia. Nečudo, že patria do prvej desiatky najstarších rodinných podnikov na svete. V roku 1900 si Piero Antinori kúpil niekoľko vinohradov v regióne Chianti Classico, vrátane 47 hektárov v meste Tignanello. Jeho syn Niccolò o niekoľko rokov neskôr pobúril Toskánsko, vyrobil totiž Chianti s obsahom Bordeaux.

V nasledujúcich rokoch pokračoval v experimentovaní s novými zmesami, typmi sudov, reguláciou teploty a starnutím. V roku 1966 prepustil opraty svojmu synovi Pierovi, ktorý sa stal ešte inovatívnejším a pod jeho vedením sa v roku 1971 rodina Antinori postavila na čelo toskánskej revolúcie. Vtedy totiž vyrobili prvé Tignanello, víno, ktoré obsahovalo len Cabernet Sauvignon a Cabernet Franc, čo znamenalo, že pre neho bolo neprípustné označenie Chianti - neobsahovalo totiž žiadne biele hrozno. Jeho existencia tak otriasla taliansky vinársky priemysel, čo neskôr viedlo k ďalekosiahlym zmenám v pravidlách a postojoch.

V portfóliu rodiny Antinori sa nachádza niekoľko usadlostí s jedinečnými vínami, ako Badia a Passignano v Chianti, Castello della Sala v Umbrii, Fattoria Aldobrandesca v Maremme, La Braccesca v Montepulciane, Pian delle Vigne v Montalcine alebo Tormaresca v Apúlii. Na vrchole kvality stoja fenomenálna Solaia alebo Guado al Tasso v Bolgheri. Z ich vín cítiť vycibrený vkus pre tradíciu, ako aj zmysel pre inováciu.

Medzi menšie talianske rodinné spoločnosti patrí napríklad vinohradníctvo Planeta, ktorú majú pod palcom súrodenci Francesca, Alessio a Santi Planeta. Zdrojom pre ich vína sú vinohrady v šiestich častiach ostrova Sicília, najdôležitejšie sú Vittoria (Cerasuolo), Noto (Santa Cecilia) a čoraz častejšie oblasť Etna. Väčšinu ostrova zaberá kopcovitý terén a na jeho vápenato-vulkanickej pôde so stredomorskou klímou a modrou oblohou prevažujú biele odrody, nečudo, že 70% z celkovej produkcie je biele víno.

Ďalšie známe vinohradníctvo, ktoré sa pýši veľkou dávkou kvality na malom množstve hektárov, je rodinné vinárstvo Eleny Walch a jej dcér Julie a Karolíny. Patrí k najlepším v oblasti Alto-Adige, možno aj vďaka tomu, že sa opiera o mikroklimatické podmienky oblasti s dôrazom na inováciu. S dvoma skvelými polohami – Castel Ringberg pri Lago di Caldaro a Kastelaz v Tramíne stavia architektúru chuti na jemných odrodových odtieňoch, ktoré uprednostňujú pôvod. S vinohradmi v rozlohe len 55 hektárov sa im darí produkovať veľké a hodnotné vína, za zmienku stojí Beyond the Clouds, reprezentant najlepšieho vína z regiónu.

Málokomu napadlo, že keď Santa Margherita uviedla na trh v roku 1980 svoje Pinot Grigio, stane sa jedným z najpredávanejších vín v USA. Vinárstvo má za sebou viac než 80 rokov úspešných rozhodnutí. Po 2. svetovej vojne sa Santa Margherita transformovala na vinárstvo s produkciou výlučne apelačných vín, ktoré budú reflektovať štýly a trendy v gastronómii, neskôr pribudol dôraz na inovácie a obnoviteľnosť zdrojov. Úspešná spoločnosť dnes aktivizuje svoje investície v Lombardii – Ca´del Bosco, Toskánsku – Lamole di Lamole a Sicílii - Terreliade.

Medzi populárne talianske vína patria tiež vína z Tenuta San Guido  v oblasti Bolgheri, patria dokonca medzi najžiadanejšie na svete! Vinárstvo založil Mario Incisa della Rocchetta, bratranec rodiny Antinoriovcov, v polovici dvadsiateho storočia. Na 75 hektároch nasadil prevažne Cabernet Sauvignon a malé množstvo Cabernetu Franc. Dnešná produkcia zahŕňa tri vína Sassicaia, Guidalberto a La Difese. Najznámejším je Sassicaia, o ktorom sa traduje, že prvý oficiálny ročník 1969 spustil revolúciu toskánskych vín. V súčasnosti sa Sassicaia pýši ako jediná v Taliansku apeláciou v rámci jedného vinárstva – Bolgheri DOC.

Taliansko bezpochyby patrí k najväčším producentom vína na svete a pestrej škále odrôd a moderným technologickým postupom sa radí medzi špičku nielen z hľadiska množstva, ale aj kvality. Čo ho však odlišuje od ostatných vinárskych veľmocí je vášeň, ktorú je pri výrobe vína cítiť z každého kroku. Víno z Apeninského poloostrova možno nie je tak veľkolepé a pompézne, ako vína zo susedného Francúzska, ale obsahuje nezameniteľnú dávku južanského temperamentu, šarmu, a samozrejme lásky.

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.