offerBox
1

12.9. - MasterClass „Wehlener Sonnenuhr na 7“

offerImage

Pozývame vás na MasterClass siedmych vín z vinohradu Wehlener Sonnenuhr od rieky Mosely. 

Čítať viac

Ružové dozvuky leta až do -40%

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Vrak lode plný Champagne

Vrak lode plný Champagne

Poľskí potápači zo skupiny BalticTech Team objavili v mori južne od Švédska vrak plachetnice z 19. storočia plnej Champagne a minerálnej vody. Ukázalo sa, že ide o vrak lode z 19. storočia, ktorý je stále v relatívne dobrom stave a je kompletný s veľkou časťou nákladu.


 

„Celý vrak je až po okraj nabitý debnami šampanského, minerálnej vody a porcelánu,“ povedal Tomasz Stachura, potápač a vedúci tímu Baltictech. „Nečakali sme, že to bude niečo významné, a dokonca sme na chvíľu zaváhali, či sa vôbec potápať.“ Potápači Marek Cacaj a Pawel Truszynski ukázali veľké odhodlanie a ako prví zišli skontrolovať vrak.

Medzi nájdenými predmetmi bolo okolo 100 fliaš Champagne a minerálnej vody, hoci skupina uviedla, že v tejto fáze je ťažké určiť presné množstvá. Nie je to prvýkrát, čo sa Champagne našlo na vraku lode v Baltskom mori, ale je nezvyčajné vidieť také veľké množstvo fliaš.

„Objaviť vrak s toľkým nákladom, je to pre mňa prvýkrát,“ povedal Stachura, ktorý sa potápaniu venuje už 40 rokov a špecializuje sa na fotografovanie vrakov pod vodou.

Hlinené fľaše obsahujúce minerálnu vodu mali názov „Selters“, špičková nemecká značka, ktorá je tu dodnes, a skupina Baltictech uviedla, že verí, že sa plavidlo prevrhlo niekedy v druhej polovici 19. storočia. Minerálna voda sa v tejto dobe používala ako liek, čo naznačuje, že fľaše mohli byť určené na kráľovský jedálenský stôl. Zatiaľ čo loď našli asi 20 námorných míľ (37 km) južne od švédskeho ostrova Öland, nie je jasné, kam mierila.

Ruské elity boli v tomto období známe svojou láskou k Champagne, najmä k veľmi sladkým štýlom. Stachura pre BBC povedal, že ruský cár Nicholas 1 údajne stratil plavidlo v oblasti okolo roku 1852. Potápači uviedli, že vrak preskúmajú podrobnejšie a sú v kontakte s Námorným archeologickým výskumným inštitútom na univerzite Södertörn vo Švédsku, vrátane jeho riaditeľa, profesora Johana Rönnbyho. 

Dodali, že hľadajú sponzorov, ktorí by pomohli s prebiehajúcim výskumom, a tiež, že ďalšie poznatky budú zdieľané na konferencii Baltictech 2024, ktorá sa bude konať v novembri v Poľsku. Zdroj: Decanter

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.