Ako každý rok, Beaujolais Nouveau bude verejnosti predstavené tretí štvrtok v novembri, čiže 20. novembra 2025. Po ročníku 2024, ktorý bol chladný a vlhký, nový ročník v Beaujolais môžeme označiť ako klasický. Ročník 2025 bol výnimočný, čo sa týka kvality, ale aj znepokojivo malý, čo sa týka množstva. Je to spôsobené suchom a slabým kvitnutím, ale aj tým, že niektoré oblasti boli zasiahnuté opakovaným výskytom krupobitia.
Apimed - medovina zo Slovenska
Už dávno bolo známe, že v spojení človeka s prírodou pramení sila, zdravie a múdrosť. A práve tieto hodnoty sú ukrývajú pod logom Apimed.
História medoviny
Medovina tu bola skôr ako človek. V dutinách stromov žili včely. Med skvasil s dažďovou vodou a tak vznikla prvá medovina. V dávnych časoch považovali medovinu za zdroj života, múdrosti, odvahy a sily. Pripíjali si s ňou starí Kelti, Germáni, Gréci, Rimania a Slovania. Kedysi ľudia verili, že medovina má účinky afrodiziaka, preto ju považovali za overený „nápoj lásky“.
Výroba medoviny
Medovina vzniká prírodným kvasením medového muštu pomocou ušľachtilej kultúry kvasiniek. Výroba medoviny je dlhý a náročný proces trvajúci minimálne 1 rok. Základom výroby medoviny je precízny výber suroviny - kvalitný, slovenský med. Pri výrobe sa používajú špeciálne vyvinuté kvasinky na prípravu a zakvasenie medového muštu. Moderné technologické zariadenia umožňujú riadený proces výroby medoviny, počnúc kvasením až po dozrievanie pri stálej teplote. Medovina môže vyzrievať aj v drevených sudoch.
Apimed
Apimed rodinné medovinárstvo sa vydalo na cestu znovuobjavenia medoviny so snahou nadviazať na hodnoty svojich predkov. Základná filozofia spočíva vo výrobe odrodových medovín z odlíšených druhov medu. Využívajú pritom druhovú pestrosť a rozmanitosť slovenského medu – kvetový, agátový, lesný či lipový med. V každej kvapke medoviny Apimed nájdete to najlepšie z použitého medu, bylín a korenín.
Medovinárstvo Apimed sídli v klasicistickom kaštieli v Dolnej Krúpe. V blízkosti kaštieľa sa rozprestiera veľkolepý anglický park, patriaci k prvým a najkrajším parkom tohto druhu v Uhorsku.
Vlastné včely
Neodmysliteľnou súčasťou medovinárstva Apimed je od jeho počiatku vlastný chov včiel. Rodina Kudláčovcov sa s láskou a zanietením venuje chovu včiel už štvrté desaťročie. Vlastnou produkciou včelieho medu zvyšuje medovinárstvo efektivitu nákupu a prehlbuje znalosti chovu včiel. Včely znamenajú život, zdravie, med.
Miešané nápoje s medovinou Apimed
V posledných rokoch vzrastá popularita medoviny po celom svete. Tomuto trendu sa tešia kreatívni barmani, ktorí radi experimentujú a pripravujú zaujímavé miešané drinky, ktorých súčasťou je medovina Apimed.
Medovinové mochito
Ingrediencie
• 1 diel Staroslovanskej medoviny svetlej
• 1 diel sódy
• Agátový med Apimed
• Šťava z limetky
• Plátky limetky
• Mäta
• Ľad
Sangria s medovinou
Ingrediencie
• 1 diel Trnavskej medoviny
• 1 diel sódy
• Kvetový med Apimed
• Ovocie (čučoriedky, maliny, jahody, broskyne...)
• Ľad


Ďalšie články
Na tohtoročný Black Week sa oplatí pripraviť aj vínovým nadšencom. WinePlanet prináša vysoké zľavy na výnimočné slovenské aj zahraničné vína, ktoré spájajú kvalitu, charakter a skvelý pomer ceny a zážitku. Ak hľadáte darček, zásobu na sviatky alebo si jednoducho radi doprajete pohár vína, tieto kúsky by vám nemali uniknúť.
Každá firma má svoj príbeh. Ten náš sa začal pred viac ako tridsiatimi rokmi – s víziou prinášať na Slovensko kvalitné vína, destiláty, kávu a delikatesy z celého sveta. Z malej rodinnej firmy sa postupne stala spoločnosť, ktorá dnes patrí medzi lídrov v distribúcii prémiových produktov, a jej meno sa spája s profesionalitou, kvalitou a ľudským prístupom.
Len pár kilometrov od Benátok, medzi vinicami, ktoré sa tiahnu až po obzor, sa skrýva miesto, kde sa spája vôňa vína, pokoj talianskeho vidieka a útulnosť rodinného domu. Ville d’Arfanta – butikový statok patriaci rodine Serena Wines 1881 – nie je len miestom na prenocovanie. Je to zážitok, ktorý chutí ako pravé talianske dolce vita.




