Karpatská Perla je rodinná vinárska a vinohradnícka firma Ladislava Šeba a jeho manželky Margity. Ako jedny z mála slovenských vinárov plynule nadviazali na rodinnú tradíciu vinohradníctva a výroby vína. Pracovať vo vinici a vyrábať vína dostali do vienka od svojich rodičov. Obhospodarujú 60 ha viníc v Malokarpatskej vinohradníckej oblasti. Najznámejším je vinohrad Suchý vrch. Prečítajte si ako vinárstvo hodnotí nový ročník 2024.
Apimed - medovina zo Slovenska
Už dávno bolo známe, že v spojení človeka s prírodou pramení sila, zdravie a múdrosť. A práve tieto hodnoty sú ukrývajú pod logom Apimed.
História medoviny
Medovina tu bola skôr ako človek. V dutinách stromov žili včely. Med skvasil s dažďovou vodou a tak vznikla prvá medovina. V dávnych časoch považovali medovinu za zdroj života, múdrosti, odvahy a sily. Pripíjali si s ňou starí Kelti, Germáni, Gréci, Rimania a Slovania. Kedysi ľudia verili, že medovina má účinky afrodiziaka, preto ju považovali za overený „nápoj lásky“.
Výroba medoviny
Medovina vzniká prírodným kvasením medového muštu pomocou ušľachtilej kultúry kvasiniek. Výroba medoviny je dlhý a náročný proces trvajúci minimálne 1 rok. Základom výroby medoviny je precízny výber suroviny - kvalitný, slovenský med. Pri výrobe sa používajú špeciálne vyvinuté kvasinky na prípravu a zakvasenie medového muštu. Moderné technologické zariadenia umožňujú riadený proces výroby medoviny, počnúc kvasením až po dozrievanie pri stálej teplote. Medovina môže vyzrievať aj v drevených sudoch.
Apimed
Apimed rodinné medovinárstvo sa vydalo na cestu znovuobjavenia medoviny so snahou nadviazať na hodnoty svojich predkov. Základná filozofia spočíva vo výrobe odrodových medovín z odlíšených druhov medu. Využívajú pritom druhovú pestrosť a rozmanitosť slovenského medu – kvetový, agátový, lesný či lipový med. V každej kvapke medoviny Apimed nájdete to najlepšie z použitého medu, bylín a korenín.
Medovinárstvo Apimed sídli v klasicistickom kaštieli v Dolnej Krúpe. V blízkosti kaštieľa sa rozprestiera veľkolepý anglický park, patriaci k prvým a najkrajším parkom tohto druhu v Uhorsku.
Vlastné včely
Neodmysliteľnou súčasťou medovinárstva Apimed je od jeho počiatku vlastný chov včiel. Rodina Kudláčovcov sa s láskou a zanietením venuje chovu včiel už štvrté desaťročie. Vlastnou produkciou včelieho medu zvyšuje medovinárstvo efektivitu nákupu a prehlbuje znalosti chovu včiel. Včely znamenajú život, zdravie, med.
Miešané nápoje s medovinou Apimed
V posledných rokoch vzrastá popularita medoviny po celom svete. Tomuto trendu sa tešia kreatívni barmani, ktorí radi experimentujú a pripravujú zaujímavé miešané drinky, ktorých súčasťou je medovina Apimed.
Medovinové mochito
Ingrediencie
• 1 diel Staroslovanskej medoviny svetlej
• 1 diel sódy
• Agátový med Apimed
• Šťava z limetky
• Plátky limetky
• Mäta
• Ľad
Sangria s medovinou
Ingrediencie
• 1 diel Trnavskej medoviny
• 1 diel sódy
• Kvetový med Apimed
• Ovocie (čučoriedky, maliny, jahody, broskyne...)
• Ľad
Ďalšie články
V dedinke Devičie, ktorá leží na strednom Slovensku, sídli nové malé rodinné vinárstvo Papillon – Víno od Francúza. Starý čarovný kamenný domček v roku 2018 prerobili na vinárstvo, začali vyrábať víno a zároveň pripravovať vlastné vinohrady na kopci Lukovec. Prečítajte si ako vinárstvo hodnotí nový ročník 2024.
Vinárstvo Mrva & Stanko patrí k stáliciam slovenskej vinárskej scény od roku 1997. Od svojho vzniku vyrába vína s dôrazom na odrodový charakter a reflektujúc požiadavky klientov. Hrozno nakupujú u osvedčených pestovateľov z celého Slovenska a môžeme ho považovať za prvého slovenského „negocianta“. Tento prístup je založený na dlhodobom vzťahu medzi vinohradníkom a vinárom a pozitívne prispieva k rozvoju našich vinohradov. Prečítajte si ako vinárstvo hodnotí nový ročník 2024.
Ročník 2024 bol v slovenských vinohradoch komplikovaný, ovplyvnený rôznymi klimatickými podmienkami. Južnoslovenská vinohradnícka oblasť a čiastočne i Nitrianska bola na jar zasiahnutá ľadovcom. Vo východoslovenskej oblasti boli v máji zaznamenané silné dažde a následne tlak chorôb. Čo však najviac ovplyvnilo zber hrozna z ročníka 2024 vo všetkých šiestich slovenských vinohradníckych oblastiach bola dlhodobo vysoká teplota a nedostatok zrážok v lete. Prečítajte si ako vinárstvo hodnotí nový ročník 2024.