Vyhrajte degustáciu pre 6 osôb vo vinárstve Golguz. Zapojte sa do našej súťaže a vyhrajte jedinečný zážitok pre seba a svojich priateľov. Stačí, ak si na e-shope alebo v predajniach WinePlanet zakúpite aspoň jedno víno z portfólia Golguz a ste automaticky v hre. Súťaž trvá do 30. septembra, preto neváhajte – skvelé vína Golguz a výnimočný vinný zážitok čakajú možno práve na vás. Víťaza žrebujeme 2.10.2025.

Apimed - medovina zo Slovenska
Už dávno bolo známe, že v spojení človeka s prírodou pramení sila, zdravie a múdrosť. A práve tieto hodnoty sú ukrývajú pod logom Apimed.
História medoviny
Medovina tu bola skôr ako človek. V dutinách stromov žili včely. Med skvasil s dažďovou vodou a tak vznikla prvá medovina. V dávnych časoch považovali medovinu za zdroj života, múdrosti, odvahy a sily. Pripíjali si s ňou starí Kelti, Germáni, Gréci, Rimania a Slovania. Kedysi ľudia verili, že medovina má účinky afrodiziaka, preto ju považovali za overený „nápoj lásky“.
Výroba medoviny
Medovina vzniká prírodným kvasením medového muštu pomocou ušľachtilej kultúry kvasiniek. Výroba medoviny je dlhý a náročný proces trvajúci minimálne 1 rok. Základom výroby medoviny je precízny výber suroviny - kvalitný, slovenský med. Pri výrobe sa používajú špeciálne vyvinuté kvasinky na prípravu a zakvasenie medového muštu. Moderné technologické zariadenia umožňujú riadený proces výroby medoviny, počnúc kvasením až po dozrievanie pri stálej teplote. Medovina môže vyzrievať aj v drevených sudoch.
Apimed
Apimed rodinné medovinárstvo sa vydalo na cestu znovuobjavenia medoviny so snahou nadviazať na hodnoty svojich predkov. Základná filozofia spočíva vo výrobe odrodových medovín z odlíšených druhov medu. Využívajú pritom druhovú pestrosť a rozmanitosť slovenského medu – kvetový, agátový, lesný či lipový med. V každej kvapke medoviny Apimed nájdete to najlepšie z použitého medu, bylín a korenín.
Medovinárstvo Apimed sídli v klasicistickom kaštieli v Dolnej Krúpe. V blízkosti kaštieľa sa rozprestiera veľkolepý anglický park, patriaci k prvým a najkrajším parkom tohto druhu v Uhorsku.
Vlastné včely
Neodmysliteľnou súčasťou medovinárstva Apimed je od jeho počiatku vlastný chov včiel. Rodina Kudláčovcov sa s láskou a zanietením venuje chovu včiel už štvrté desaťročie. Vlastnou produkciou včelieho medu zvyšuje medovinárstvo efektivitu nákupu a prehlbuje znalosti chovu včiel. Včely znamenajú život, zdravie, med.
Miešané nápoje s medovinou Apimed
V posledných rokoch vzrastá popularita medoviny po celom svete. Tomuto trendu sa tešia kreatívni barmani, ktorí radi experimentujú a pripravujú zaujímavé miešané drinky, ktorých súčasťou je medovina Apimed.
Medovinové mochito
Ingrediencie
• 1 diel Staroslovanskej medoviny svetlej
• 1 diel sódy
• Agátový med Apimed
• Šťava z limetky
• Plátky limetky
• Mäta
• Ľad
Sangria s medovinou
Ingrediencie
• 1 diel Trnavskej medoviny
• 1 diel sódy
• Kvetový med Apimed
• Ovocie (čučoriedky, maliny, jahody, broskyne...)
• Ľad


Ďalšie články

Úspech, ktorý chutí po čerstvých citrusoch - Víno roka 2025 v kategórii suché biele vína získal Müller Thurgau 2024 z vinárstva Golguz. Hlasovanie o túto cenu prebiehalo online a do súťaže sa zapojilo takmer 1 000 milovníkov vína – výsledok, ktorý ukazuje, že toto mladé biele víno si získalo širokú priazeň.

Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.

Každý rok 18. augusta si milovníci vína pripomínajú Medzinárodný deň Pinot Noir. Dôvod je jednoduchý – táto odroda patrí k najelegantnejším, najjemnejším, no zároveň najnáročnejším na pestovanie. Jej meno sa spája s jemnou krásou, ale aj s nekonečnou trpezlivosťou vinárov, ktorí sa rozhodli zasvätiť jej svoje umenie.