Vínna Fiesta -40 %

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

Vyhrajte pobyt a degustáciu vo vinárstve Karpatská Perla. Ako sa zapojiť?

Portské víno a malé čokoládové tortičky

Portské víno a malé čokoládové tortičky

Portské víno a malé čokoládové torty sú skvelou kombináciou sladkých chutí. Delikátne portské víno sa dokonale spája s dekadentnou, čokoládovou chuťou koláčikov. Vychutnajte si s nami lahodné čokoládové tortičky s pohárom portského vína.


Čokoláda a portské víno

Horká čokoláda je najlepšou voľbou pre kombinovanie s portským vínom. Intenzívna, komplexná chuť tmavej čokolády doplní chuť červeného, sladkého portského vína.

Portské víno a čokoláda spolu tvoria nádhernú kombináciu. Čokoládové dezerty sú obzvlášť lahodné, keď sa podávajú s pohárom portského vína.

Príkladom je náš recept na malé čokoládové tortičky, ktoré sú naplnené bohatým čokoládovým krémom medzi 2 vrstvami čokoládovej torty. Keď sa podávajú s pohárom portského vína, určite potešia každého.  

Ak hľadáte spôsob, ako ukončiť večeru, potom nehľadajte nič iné ako portské víno a čokoládu. Táto klasická kombinácia určite poteší aj tie najnáročnejšie jazýčky. Takže keď budete nabudúce hľadať špeciálny dezert, vyskúšajte našu lahodnú čokoládovú tortičku spolu s pohárom portského vína, nebudete sklamaní. 

Vychutnajte si ho s kalichom značky Riedel červeného portského vína. TIP: Graham's Quinta dos Malvedos Vintage Port 2010Graham's L.B.V. Port 2018

Prevzaté: Riedel Blog.
 

Krátke fakty o portskom víne

•    Portské víno je fortifikované víno vyrábané v údolí Douro na severovýchode Portugalska
•    Vyrába sa zo zmesi viacerých odrôd, predovšetkým Touriga Nacional, Tinta Roriz, Tinta Barroca a Tinto Cāo
•    Portské víno je tradične sladké, červené víno, ale vyrábajú sa aj suché, polosuché verzie
•    Zvyčajne sa podáva k dezertu, ale dá sa použiť aj do koktailov a varenia ako súčasť omáčok
•    Názov „porto“ pochádza z mesta Porto na ústí rieky Douro

Ingrediencie

Na cesto:
•    150 g polevy z tmavej čokolády
•    6 vajec (veľkosť M)
•    150 g masla
•    štipka soli
•    125 g práškového cukru
•    125 g hladkej múky
•    štipka prášku do pečiva

Na polevu:
•    75 g malín
•    1 lyžica práškového cukru
•    100 g mliečnej čokoládovej glazúry
•    30 ml smotany

Čokoládový krém:
150 g tmavej čokolády, 375 g smotany

Na dekoráciu: 
•    maliny
•    černice
•    čučoriedky
•    čokoládové tyčinky

Postup 

Príprava čokoládového krému:
Tmavú čokoládu nakrájajte na malé kúsky a vložte do misky. Smotanu krátko zohrejte, pridajte čokoládu a miešajte, kým sa čokoláda úplne neroztopí. Odložte do chladničky aspoň na 12 hodín.

Príprava cesta:
Rúru predhrejte na 150°C. Vo vodnom kúpeli roztopíte polevu z tmavej čokolády. Maslo, soľ a 75 g práškového cukru zmiešate. Vajíčka oddelíte. Pridáte žĺtky k maslovej zmesi spolu s rozpustenou čokoládovou polevou a miešate do hladka. Múku zmiešate s práškom do pečiva a vmiešate do žĺtkovej zmesi. Z bielkov vyšľaháte tuhý sneh, postupne pridávate 50 g práškového cukru. Potom do cesta opatrne vmiešate vyšľahané bielka. Cesto rozotriete na plech a pečiete asi 15 minút. Nechajte ho úplne vychladnúť. Potom pomocou okrúhleho vykrajovača vyrežte 12 malých okrúhlych tortičiek z cesta.

Príprava glazúry:
Maliny roztlačíte s práškovým cukrom a prepasírujete cez sitko. Polevu z mliečnej čokolády so smotanou a malinovou dužinou rozpustíte vo vodnom kúpeli a vymiešate do hladka. Čokoládový krém vyšľaháte dotuha. Každú tortičku potriete malinovou polevou a necháme krátko zaschnúť. Šesť korpusov naplňte čokoládovým krémom a 4-5 bobuľami. Navrch položte ďalší korpus. Vrch tortičiek veľkoryso ozdobte ovocím a čokoládovými tyčinkami. 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.