Gruzínske vinárstvo Bruale úspešne nadväzuje na 8000 ročnú históriu výroby vín oblasti Kakheti. Ako hovoria ich autori, vína z Bruale nie sú len nápoj, ale aj spôsob života. Alebo " vína pre srdečnú konverzáciu."

Hovädzie ragú s hokkaido haluškami a TIP na víno El Coto
Jeseň pomaly prichádza. Čoraz častejšie vyhľadávame pokrmy, ktoré sú plnšie a bohatšie. To isté platí i o vínach. Lenka si pre vás pripravila hovädzie ragú s hokkaido haluškami. K tomuto pokrmu odporúčam španielske červené víno z oblasti Rioja El Coto Coto de Imaz Reserva 2018.
Hovädzie ragú s hokkaido haluškami
Čas prípravy: 2 hod, počet porcií: 4
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková. Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Postup
1. Hovädzie mäso nakrájame na väčšie kocky. Osolíme, okoreníme a do zlatista opečieme ( ja som použila tlakový hrniec ) v hrnci na rozohriatom rastlinnom oleji alebo masti.
2. Opečené mäso vyberieme a v tom istom hrnci orestujeme nahrubo nakrájanú cibuľu a 3 strúčiky cesnaku na plátky.
3. Potom pridáme mrkvu nakrájanú na kolieska, zeler nakrájaný na drobno. Orestujeme krátko asi 5 minút.
4. Kukuričným škrobom posypeme zeleninu a premiešame ju, aby sa rovnomerne rozložila.
5. Takto dusíme zeleninu zhruba 2 minúty. Prilejeme víno do hrnca a asi 3 minúty povaríme, aby sa z neho odparil alkohol.
6. Potom pridáme vývar, paradajkový pretlak, tymian a bobkový list. Mäso vrátime do hrnca a premiešame.
7. Zakryjeme hrniec a necháme ragú dusiť na miernom ohni do zmäknutia mäsa. V tlakovom hrnci 1,5 hodiny, v klasickom hrnci 2 až 3 hodiny.
8. Posledných 30 minút pred dovarením ragú si spravíme hokkaido halušky.
9. Menšie hokkaido aj so šupkou pokrájame na väčšie kocky a dáme variť asi na 15 minút. Po uvarení zlejeme vodu a necháme vychladnúť.
10. Rozmixujeme dohladka. Z pyré, múky, vajíčka, vody a zo soli vymiešame cesto tak, aby sa oddeľovalo od misy.
11. Do veľkého hrnca dáme variť vodu, ktorú osolíme. Pomocou haluškára do vody pasírujeme halušky, ktoré varíme asi 2-3 minúty.
12. Po uvarení ich zlejeme a opláchneme studenou vodou, aby sa nepolepili. Môžeme ich poliať maslom.
Servírovanie: Hovädzie ragú servírujeme na tanieri spolu s haluškami, ktoré si ozdobíme žeruchou.
Someliérka odporúča vhodné víno
Dusené hovädzie mäso je príprava, ktorá si vyžaduje dlhé varenie. Musí sa dlho dusiť pri nízkej teplote, aby vo vnútri zostalo veľmi mäkké a šťavnaté. Tento typ mäsa si vyžaduje kombináciu so štruktúrovaným a komplexným červeným vínom s vyváženou aciditou a predovšetkým trieslovinami. K hovädziemu ragú s hokkaido haluškami odporúčam španielske červené víno z Rioji El Coto Coto de Imaz Reserva 2018. Víno s dobrou tanínovou štruktúrou si poradí s hovädzím ragú. Ovocný charakter vína podporí chuť omáčky a spojí sa s jemnou sladkosťou hokkaido halušiek. Skvelá jesenná kombinácia.
Odporúčanie someliérky:
El Coto Coto de Imaz Reserva 2018
Víno vyzrieva 18 mesiacov v amerických dubových sudoch a následne ďalších 18 mesiacov vo fľaši v pivnici El Coto.
Rubínovo červená farba s fialovým odleskom. Intenzívna vôňa tmavých čerešní, černíc, likéru z čiernych ríbezlí a vanilky. Telnatá chuť s dobrou hĺbkou a koncentráciou primárneho charakteru. Ovocná kyselinka v závere. Ukázať víno na eshope.
Vinárstvo El Coto
Vinárstvo El Coto je najväčší pestovateľ hrozna v oblasti Rioja. Vinohrady patria k najväčším devízam vinárstva. Najrozsiahlejšie plochy vinohradov z celkového počtu viac ako 730ha ležia v provincii Alavesa.
Najvyššie položená vinica je Carbonera ( Oriental ), ktorá sa nachádza v nadmorskej výške 875 m nad morom a je ideálna na pestovanie bielych odrôd najmä Viura a Verdejo. Najrozsiahlejším vinohradom patrí El Coto Finca Los Almendros. Štýlovo sa vína s jeleňom na etikete radia medzi klasické s harmonickým prejavom vyzrievania v amerických i francúzskych dubových sudoch.
Ďalšie články

Ak hľadáte talianske víno, ktoré spája modernosť s dostupnou cenou, vína Ca del Lago je skvelou voľbou. Táto talianska značka prináša výber vín z typicky talianskych odrôd a oblastí. Ponúka svieže biele, ľahké ružové aj plné červené vína s priaznivou cenou. V našom portfóliu nájdete vína, ktoré potešia milovníkov rôznych štýlov.

Nový Zéland je známy nielen krásnou prírodou a čistotou, ale aj kuchyňou, ktorá vychádza z darov mora, kvalitného mäsa a sviežeho ovocia. V spojení s tamojšími vínami vznikajú neopakovateľné chuťové zážitky. Prinášame vám päť typických jedál, ktoré si viete pripraviť aj doma, a odporúčania, ktoré vína Villa Maria sa k nim hodia najlepšie.

Nie vždy je po ruke barman a nie vždy je čas miešať náročné drinky. Aj doma však môžete zažiť atmosféru koktailového baru – stačí otvoriť fľašu Barback’s. Táto novinka v ponuke WinePlanet prináša hotové koktaily vo fľaši, pripravené podľa originálnych receptúr skúsených barmanov.
Celú kolekciu Barback’s nájdete u nás: Barback’s na WinePlanet