Slovenská vínna noc -35%

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

Šieste víno NICHTA zadarmo. Ukázať vína.

Šampanské (55)

Šampanské alebo Champagne, je celosvetovo uznávaný symbol elegancie, osláv a výnimočných chvíľ. Toto ikonické šumivé víno pochádza výhradne z regiónu Champagne v severovýchodnom Francúzsku a vďaka prísnym pravidlám výroby a terroiru sa radí medzi najexkluzívnejšie vína sveta. Šampanské je synonymom luxusu, exkluzivity a radosti. Od slávnostných ceremoniálov, korunovačných ceremónií a cien akadémie...    Šampanské alebo Champagne, je celosvetovo uznávaný symbol elegancie, osláv a výnimočných chvíľ. Toto ikonické šumivé víno pochádza výhradne z regiónu… Čítať viac

Radenie
Filter
Filter
Farba
Cukornatosť
Odroda
Krajina
Oblasť
Značka
Ročník
Hodnotenie
Hmotnosť
Objem
Obsah alkoholu
Balenie
Druh
Cena
Dostupnosť
Viac filtrov
Vyberte si cenové rozpätie

Produkty s cenou od 0 € do 2 569 €

Aplikovať filtre

Šampanské – Umenie, história a luxus v jednom pohári Champagne

Potešenie kráľa šumivých vín nie je v žiadnom prípade vyhradené len pre "bohatú a krásnu" vysokú spoločnosť. Či už pri stretnutiach a svadbách, pri zložení skúšok alebo narodenín - otvorenie fľaše predstavuje jedinečné a špeciálne chvíle. Šumivé víno s obchodným názvom Champagne je stelesnením slávnostného nápoja. Je a zostáva vo svete vína zvláštnosťou výnimočného postavenia. Značky ako Bollinger, Moet & Chandon alebo Veuve Cliquot sa stali synonymom pre luxusné pôžitky.

Pôvod a história Champagne

Pôvodne tiché víno z regiónu Champagne bolo prakticky neznáme. Až v 16. storočí sa víno stalo čoraz obľúbenejším najmä v Anglicku a Francúzsku. Vývoj šumivého vína sa začal koncom 17. storočia. Champagne bolo na veľmi dlhú dobu vyrábané spôsobom  „méthode rurale“ , kde bolo víno plnené do fliaš pred ukončením počiatočnej fermentácie. Toto nezvyčajné skoré plnenie do fliaš malo za následok kvasenie vo fľaši. Jedným z problémov však bolo explozívne uvoľňovanie korkov z fliaš a následná strata vína. Neskôr bola fermentácia vo fľaši riadená. Zvyšok vyriešil uzáver fľaše vyvinutý benediktínskym mníchom Dom Pérignon. Pomocou šnúr zaistil korok na úzkom mieste, čím sa zabránilo neúmyselnej explózii. Potom nasledovali ďalšie zlepšenia až po súčasné štandardy kvality tohto luxusného moku.

Kráľ všetkých vín a sviatok zmyslov
Kdekoľvek na svete, je šumivé víno synonymom luxusu a slávnosti už od 19. storočia. Či už narodeniny, svadby, detské krsty, výročia, otvorenia alebo slávnostné ceremoniály: šľachtické francúzske šumivé víno je zvyčajne číslom jeden. Vzhľadom na mimoriadne prísne výrobné predpisy a obmedzené výrobné oblasti má Champagne túto exkluzívnu povesť právom.

Vedeli ste, že mnohí považujú za najlepší začiatok dňa raňajky so Champagne? Hovorí sa, že kalich slávneho šumivého vína robí radosť na duchu.

V súčasnosti majú rozhodujúcu úlohu pri jeho výrobe dve modré odrody Pinot Meunier a Pinot Noir a biele Chardonnay. Exkluzivita Champagne je výsledkom prepracovaných a precíznych výrobných procesov veľkých vinárstiev a skúsených vinárov. Prestížne cuvée so zvučnými menami ako Dom Pérignon, La Grande Dame a Cristal s pridruženými vinárstvami ako Moët-Hennessy, Veuve-Cliquot a Roederer stoja za ich vynikajúcou kvalitou. Slávne a vynikajúce sú Krug, Bollinger, Ruinart alebo Laurent-Perrier. Taittinger, Heidsieck, Lanson, alebo Pommery.

Výroba Champagne – precízne remeslo

  • Champagne podlieha prísnym pravidlám AOC (Appellation d'origine contrôlée). Výroba zahŕňa niekoľko krokov:
  • Primárna fermentácia: vytvorí základné tiché víno.
  • Druhotné kvasenie vo fľaši (s pridaním tirážneho likéru): vznikajú jemné bublinky – tzv. perlage.
  • Zrenie na kvasinkách: minimálne 15 mesiacov pri neročníkových a až 3 roky a viac pri ročníkových Champagne.
  • Remuage a degoržovanie: otáčanie fliaš, odstránenie kalu a doplnenie expedičného likéru, ktorý určuje výslednú chuť – od Brut Nature po Doux.

Na výrobu sa používajú tri hlavné odrody hrozna:

  • Pinot Noir – dodáva štruktúru a telo
  • Pinot Meunier – ovocnosť a jemnosť
  • Chardonnay – elegancia a sviežosť.

Modré odrody rastú predovšetkým v regiónoch Montagne de Reims a Vallée de la Marne. Chardonnay sa nachádza hlavne v Côte des Blancs. 70% základných vín je z aktuálneho ročníka. Zvyšok sú staršie rezervné vína, ktoré zabezpečujú podobnosť Champagne už roky.

Po prvej fermentácii vín nasleduje druhá trojtýždňová fermentácia s tirážnym likérom. Zvyšuje sa obsah alkoholu, vznikajú typické chute a jemný oxid uhličitý ("Perlage"). Následne Champagne vyzrieva cca 15 mesiacov až 3 roky (neročníkové 15 mesiacov, ročníkové 3 roky). Striasaním depotu do hrdla fľaše a otáčaním sa mení poloha fliaš z horizontálnej do vertikálnej, vďaka čomu sa odstraňujú kaly a usadené kvasinky sa odstraňujú ich vystrelením vnútorným tlakom. V záverečnom procese „dávkovania“ (expedičný likér) Champagne dostane svoju vlastnú chuť.

Champagne a terroir: kde sa rodí noblesa

Champagne sa môže pestovať a vyrábať len vo vybraných severovýchodných oblastiach Francúzska. Päť oblastí Aube, Côte des Blancs, Côte de Sézanne, Montagne de Reims, a Vallée de la Marne. Miesta s rozlohou 33 500 hektárov sú od roku 2015 zapísané na Zozname svetového dedičstva UNESCO. Celkovo existuje približne 360 ​​vinohradníckych spoločenstiev.

Champagne podlieha okrem prísne vymedzenej oblasti aj prísne kontrolovaným výrobným predpisom. Patrí k nim najmä veľmi vysoká hustota výsadby, obmedzenie výnosu a povinný ručný zber. Lisovanie prebieha jemne bezprostredne po zbere. Ďalšie požiadavky sú fermentácia vo fľaši a minimálny čas vyzrievania na kvasinkách.

Vyžaduje sa 160 kilogramov hrozna na výrobu 102 litrov muštu. Najlepšie Champagne sa však vyrába len z prvých 82 litrov. Prvotriedna kvalita existuje pod značkami Veuve Clicqout, Moet & Chandon, Champagne Palmer,  Moët & Chandon, Champgne Bollinger, Dom Perignon, HeidsieckChampagne De Saint Gall.

Veľkosti fliaš Champagne

Champagne je k dispozícii v špeciálnych veľkostiach fliaš
Fľaše sú špeciálne tvarované a robustne konštruované tak, aby vydržali vysoký tlak. V dôsledku toho sú dná fľaše obvykle kónicky zakrivené smerom dovnútra alebo veľmi hrubé. Fľaše sú k dispozícii v mnohých veľkostiach od 0,2 do 30 litrov. Široko používané sú Piccolo (0,2 litra), štandardná veľkosť (0,75 až 1 liter) a Magnum (1,5 litra). Väčšie fľaše sú skôr zriedkavé a používajú sa napríklad pri oslavách.

Objavte ponuku Champagne na WinePlanet.sk

Znalci si môžu objednať Champagne online z ponuky wineplanet.sk:

Ak chcete zvoliť ideálny kalich na Champagne siahnite po Riedel.....

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.