Vína Bio víno Rulandské šedé (4)
Pinot Gris, Rulandské šedé ale najmä Pinot Grigio sa stalo pred pár rokmi veľmi vyhľadávaným vínom najmä v USA, ale aj na Slovensku. Pinot Gris, Rulandské šedé ale najmä Pinot Grigio sa stalo pred pár rokmi veľmi vyhľadávaným vínom najmä v USA, ale aj na Slovensku. Čítať viac
VÍNO NATURAL Domin & Kušický
Rulandské šedé BIOakostné víno biele - suché - r2021 - 0,75l
Zind Humbrecht
Pinot Gris Rotenberg, BIOvíno biele - suché - r2022 - 0,75l
Rulandské šedé/Pinot Gris
Je to stará francúzska odroda. Vo svete je veľa vinohradníckych polôh, kde sa môže pestovať.
História
Registrovaná bola na Slovensku v roku 1941, avšak už dávno predtým sa tu pestovala. Dnes sa pestuje len na malej výmere 1-2% vinohradov. V Európe sa pestuje hlavne vo Francúzsku a to v Alsasku, v Taliansku, Slovinsku, Nemecku a Rakúsku. Mimo Európy najmä v Austrálii, Novom Zélande, Čile, Argentíne, Kanade ale i v Južnej Afrike. Štýl vína sa líši od regiónu a výroby.
Pestovanie
Dozrieva skôr, kvalita je priamoúmerná kvalite pestovateľských podmienok. Vyžaduje hlboké, výživné, teplé pôdy. Je výbornou odrodou k ekologickému pestovaniu a je jednou z najodolnejších bielych odrôd voči chorobám. Vína vyrobené z tejto odrody majú rôznu farebnú škálu od svetlej zeleno žltej až po jemne ružový odtieň a je vhodnou odrodou k výrobe oranžových vín, ktoré majú dlhší kontakt so šupkou.
Štýl vín
Závisí od miesta, kde sa pestuje. Alsaský Pinot Gris je komplexný, aromatický s potenciálom vyzrievať, naopak Pinot Grigio je ľahké a pije sa väčšinou mladé. Rulandské šedé je vhodné k výrobe šumivých, tichých suchých i oranžových vín i botrytických výberov. Má veľmi dobrý potenciál vyzrievať.
Gastronómia
Ľahšie suché sa hodí k antipasti, ku grilovaným morským rybám, krevetám alebo k cestovinám carbonara. Plnší francúzsky štýl výborne doplní ázijskú a orientálnu kuchyňu.