Vína Bio víno Muškát žltý (2)
Muškát žltý je spolu s Furmintom a Lipovinou jednou z hlavných odrôd pre Tokajskú vinohradnícku oblasť. Biela muštová aromatická odroda, ktorej vína majú výrazné muškátové tóny. Je výbornou odrodou k výrobe sladkých tokajských výberov. Muškát žltý je spolu s Furmintom a Lipovinou jednou z hlavných odrôd pre Tokajskú vinohradnícku oblasť. Biela muštová aromatická… Čítať viac
Zind Humbrecht
Muscat Turckheim, BIOvíno biele - suché - r2019 - 0,75l
Zind Humbrecht
Muscat Turckheim, BIOvíno biele - suché - r2022 - 0,75l
Muškát žltý
História
Muškát žltý ako aj Muškát fialový, červený a čierny sú skupinou, ktorých pôvod siaha do dávneho staroveku a patria medzi najstaršie odrody viniča. Uvádza sa že ich pravlasťou je Sýria, Egypt alebo Arábia. Zásluhou Rimanov boli muškáty rozšírené po celom ich impériu. Dnes sa muškát žltý pestuje najmä na Balkáne, Turecku, v Maďarsku a Taliansku, ale i v južnej Afrike. U nás sa pestuje najmä v Tokaji, kde tvoria 10 %, čo je asi 0,1% celkovej výsadby na Slovensku. Zaregistrovaný bol v roku 1941.
Pestovanie
Muškát žltý je náročnou odrodou k pestovaniu. Vyžaduje teplé, piesočnaté pôdy na južných slnečných svahoch s intenzívnym slnečným žiarením.
Charakteristika vína
Muškát žltý je možné vyrábať reduktívnym spôsobom ako odrodové víno. Víno má potom výrazne muškátovú arómu so sviežou kyselinou. Odroda sa najmä používa spoločne s Furmintom a Lipovinou na výrobu tokajských vín. Pri tokajských vínach sú požiadavky na vyššiu cukornatosť hrozna. Hrozno dosahuje botrytické a cibébové výbery. Je obľúbenou odrodou i k výrobe šumivých vín Asti.
Gastronómia
Muškát žltý ako súčasť tokajského výberu sa výborne snúbi so sladkými dezertmi na báze orieškov alebo k jablkovému závinu. V suchej verzii sa snúbi s orientálnou kuchyňou.