Vianoce nám klopú pomaly na dvere. I počas adventu si môžete pripraviť recept od Lenky, pečeného lososa s bylinkovo orechovou krustou. K nemu vám odporúčam šumivé, ružové bublinky z vinárstva Perelada. Nechajte sa inšpirovať možno i na vianočnú štedrú večeru.
Zoznámte sa s vinárom - Vinárstvo Pavelka
Kto by nepoznal vinárstvo Pavelka, ich vína sú na Slovensku veľmi obľúbené. Pod Malými Karpatmi obhospodarujú viac ako päťdesiat hektárov. Na čele vinárstva stojí vinár Milan Pavelka spolu so synom Michalom. Pýtali sme sa pár otázok charizmatického pána Pavelku, prečítajte si jeho odpovede a odporúčania.
Dnes máte na trhu tri kategórie vín Chateau Zumberg, Pavelka a Paves, viete nám ich v skratke popísať?
Chateau Zumberg sú odrodové vína, pochádzajú výlučne z Pezinského rajónu a blízkeho okolia. Sú to typické malokarpatské svieže ovocné vína s kyselinkami. Okrem Iršai Oliver, ktorý je polosuchý.
Z červených vín sem patrí Frankovka Modrá a Svätovavrinecké, ktoré sú typické malokarpatské odrody a samozrejme Cabernet Sauvignon, ktorý sa pestuje všade vo svete. Všetky sú pekné zamatové vína s príjemnou dochuťou po čiernom bobuľovom ovocí.
Vína Pavelka sú vyrobené z našich eko vinohradov. Všetko sa to deje v K.Ú. Pezinok, sú to typické malokarpatské vína, niektoré s ovocným buketom, niektoré s minerálnou dochuťou, čo je typické pre Malé Karpaty. Viac, menej sú to všetko prívlastkové vína a neskoré zbery, alebo výbery z hrozna okrem Neronetu, ktorý je akostný.
Tieto vínka sú určené pre náročných spotrebiteľov, ktorí majú radi suché vína. Tramín červený a Pálava sú aromatické a polosuché vína.
Tretiu kategóriu by som nenazval Paves, ale barikové vína, patrí sem PAVES biely, PAVES červený, prípadne vína, ktoré boli v nových barikových sudoch minimálne 1 rok.
Patria sem aj iné odrody ako Alibernet, Cabernet Sauvignon, Dunaj, Frankovka modrá, ktoré sú vo fľaši s čiernou etiketou.
Ako by ste pomenovali štýl, filozofiu vinárstva Pavelka a Syn, pre koho sú Vaše vína určené?
Dávna filozofia bola vyrábať vína trochu lepšie ako dobre. Zamerali sme sa na Pezinský teroár. Chceme byť typický predstaviteľ vín z Malých Karpát. V dnešnej dobe treba ponúkať vína najmä v kombinácií s gastro segmentom.
Vína Pavelka sú dobre kombinovateľné s gastrom, lebo sú suché, podporujú trávenie a zvýrazňujú chuť jedál. Pre ľudí, ktorí majú „niečo odpité“, a ktorí majú radi dobré vína.
Skúste nám predstaviť, aké nové vína chystá vinárstvo Pavelka pre zákazníkov v roku 2019?
Barrique Rizling vlašský, ktorý získal niekoľko ocenení na rôznych domácich i zahraničných výstavách. Bude mať čiernu etiketu. Novým vínom bude i sekt Rizling rýnsky – 24 mesiacov na kvasinkách, vyrábané tradičnou metódou výroby sektov, kvasené vo fľaši a v neposlednej rade Muškát žltý.
Vo vinárstve pracuje i Váš syn Michal Pavelka, ktoré vína vyrába on a ktoré Vy? Alebo spolupracujete spolu ako otec a syn?
Vína vyrábame spoločne, aby sa dosiahla najvyššia kvalita. Vína konzultujeme spoločne medzi sebou a aj s technológmi. Každý z nás má svoj vlastný názor na víno, ale nie je tam diametrálny rozdiel medzi nimi.
Vyvíjate aj nejaké aktivity v zahraničí? Čo vás vo Vašej práci motivuje?
Zúčastňujeme sa rôznych medzinárodných výstav a veľtrhov. Mojou motiváciou je dobre obrobený vinohrad s pekným hroznom a samozrejme, potešujúca je aj nejaká medaila z výstav.
Očarí ma vždy dobré víno, krásne upravené vinice a dobre vybudované firmy a marketing vo svete.
Akú najzaujímavejšiu kombináciu jedla a vína Vašej značky Pavelka ste ochutnali?
Ktorékoľvek dobré jedlo, pretože naše víno sa hodí ku všetkým dobrým jedlám. Ale odporúčam:
- Čerstvé ústrice so Chardonnay – toto je vinikajúca labužnícka pochúťka.
- Foie gras s napeneným maslom s cibébovým Rizlingom rýnskym.
- Zapečené olomoucké syrečky na hrianke so šalotkou, grilovanou sušenou rajčinou a bazalkou s Rizlingom vlašským.
Ďalšie články

Ľadové víno je v mnohých ohľadoch dokonalým zimným vínom. Vplyvom globálneho otepľovania je však čoraz náročnejšie vyrobiť ľadové víno. Nie každý rok sú prírodné podmienky naklonené k jeho výrobe. Hrozno na ľadové víno sa musí zbierať zdravé a len vtedy, keď je prirodzene zamrznuté. Pri zbere musí teplota klesnúť pod -7 °C alebo nižšie.
Väčšina prírodných ľadových vín pochádza zo studených severných vinohradníckych oblastí. Kanada je najväčším svetovým producentom ľadových vín nasledované Nemeckom.

Pripúšťame, že robiť hlavné životné rozhodnutia výlučne na základe horoskopov môže byť nerozumné. Ale použiť ho pri výbere vína? Spoločnosť Cellarmasters sa zamerala na údaje o predaji, aby určila typ vín, ktoré každé znamenie uprednostňuje.
„Analýzou poznatkov našich zákazníkov a porovnaním s objednávkami za posledných 12 mesiacov sme boli schopní analyzovať, ako sa líšia preferencie vín medzi znameniami,“ hovorí Christine Rickets, riaditeľka Cellarmasters.

Najlepšie si ho vychutnáme na tradičných vianočných trhoch alebo po dni strávenom na zjazdovke. Varené víno je neodmysliteľnou súčasťou zimného obdobia. Pije sa už celé stáročia, no nikto nepozná jeho presný pôvod.
Existujú dôkazy, že korenené víno sa konzumovalo už v starovekom Egypte. V tom čase sa predpokladalo, že má liečivé vlastnosti. Rimania tiež zahrievali víno už v druhom storočí, čo naznačuje, že ľudia pridávali do vína korenie. Varené víno v tom období dodávalo energiu, zohrievalo a okrem toho pitie vína bolo bezpečnejšie ako pitie vody z hygienických dôvodov. Prvý dodnes existujúci dokument o varenom víne - Glühwein pochádza z roku 1420.