offerBox
1

21. 3. - MasterClass Stift Klosterneuburg na Starej Vajnorskej

offerImage

Nezmeškajte príležitosť ochutnať vína z najstaršieho fungujúceho vinárstva v Rakúsku – Stift Klosterneuburg. St. Laurent. Počas Masterclassu budete mať príležitosť ochutnať sedem vín z piatich ročníkov v sprievode exportného manažéra vinárstva Teodora Iennaca.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Žitavské vinice, klenot z dolného Požitavia

Žitavské vinice, klenot z dolného Požitavia

Vinárska výroba na Slovensku zažíva v posledných rokoch malú revolúciu. Neustále sa objavujú nové talenty, pod ktorých starostlivými rukami víno doslova spieva. Spomedzi tvorcov krásnych vín vyčnieva maličké vinárstvo Žitavské Vinice z Úľan nad Žitavou, za ktorým stoja dvaja nadšení producenti dobrého vína, Jozef Teplan a Tomáš Strelinger.


Víno ľudia na dolnej Žitave dorábali od nepamäti a každoročne sa kvasilo aj v rodinách Strelingerovcov a Teplanovcov. Dá sa preto povedať, že dobré víno majú obaja vinohradníci priamo v krvi. A cestu k dobrému vínu otvára podľa Teplana vrodený cit pre víno.

Vinár ochutná hrozno a jeho ústa, ničím nezameniteľné laboratórium, vyhodnotia parametre lahodnej tekutiny. Priamo v jeho hlave sa rodí postup vedúci k vzniku vína, ktoré neskôr očarí aj dušu. Túto schopnosť považuje Jozef Teplan za boží dar, dar zdedený po predkoch, ktorí cibrili svoje vedomosti a odovzdávali si vinársku múdrosť z pokolenia na pokolenie.

Táto dlhá história dýcha na návštevníka už od prvého momentu, keď vstúpi do Žitavských viníc. Ak vám priamo neotvoria bránu, asi ich vinárstvo v Úľanoch ani nenájdete. A keď už vojdete do nízkeho staručkého vidieckeho domčeka s hrubými bielymi múrmi, stále sa obzeráte, či to vinárstvo neukryli niekam do pivnice. „Keď som tam bol po prvý raz, povedal som si – tak tu sa vyrábajú jedny z najlepších vín na svete?“ spomína Rastislav Šuták, someliér dovozcu vín Corner & Co.

„Nikde nič − ani tabuľa na dome. Jožko Teplan mi vtedy povedal, že je rád, že je to takto. Aspoň nie sú zbytočne na očiach zvedavcom.“ Všetko je tu maličké a minimalistické: vinohrad, priestory na výrobu a dozrievanie vín, počet ľudí, ktorí ich robia, a samozrejme aj veľkosť alebo lepšie povedané malosť produkcie: ročne je to len asi 15 000, maximálne 20 000 fliaš.

„Pivnica? Nemáme! To je však len jeden aspekt výnimočnosti. S ňou kontrastuje výnimočne bohaté portfólio vín. Vieme, že trendom, aj na Slovensku, je špecializácia, znižovanie počtu vín u jedného výrobcu,“ hovorí Jozef Teplan. Tomáš Strelinger k tomu dodáva: „My sme sa stotožnili s názorom jedného z našich učiteľov, šľachtiteľa Ondreja Korpása, že tromfom Slovenska je práve rôznorodosť odrôd. To je naše bohatstvo, tak by sme sa ho mali snažiť využívať.“

Priestor ich vinárne i prístup oboch producentov vína prezrádza, že im rozhodne nechýba prirodzená vlastnosť každého dobrého vinohradníka − skromnosť. Pokoru voči hroznu a vínu vinohradník Tomáš chápe ako rešpekt voči prírode. „Jedno je celkom isté a síce, že víno sa rodí vo vinici. Už z nej si prináša nezameniteľný kód ročníka, polohy, odrody,“ hovorí.

Po desiatich rokoch fungovania patria Jozef a Tomáš medzi najvýraznejšie postavy slovenského vinárstva. Je jedno, či ich úspechy budete merať počtom medailí z medzinárodných súťaží, alebo originálnosťou ich vín. Keď sa ich spýtate na ocenenia, začnú vymenúvať: „Zlato z Paríža, z Bruselu, zo Štrasburgu, z Izraela, zo Španielska, z Viedne. Šampión Československej vinárskej ligy, najlepší slovenský producent a tri hviezdičky na AWC vo Viedni, čím sme sa zaradili do elitného klubu medzi tridsať najlepších vinárstiev sveta! Toto ocenenie nemá okrem nás na Slovensku ani v okolitých štátoch okrem Rakúska ani jedno vinárstvo.“

Nie je to samozrejmosť, skrýva sa za tým ručná výroba dovedená k dokonalosti. A tu sa dostávame k najdôležitejšiemu pilieru výnimočnosti Žitavských Viníc. Ako vlastne chutia? „Naše vína nie sú bežné. Vytvorili sme si vlastný štýl, v ktorom sa snažíme spájať tradičné postupy s modernými trendmi. Väčšina ľudí, čo ochutná naše víno, je jednoducho očarená,“ hovorí Strelinger. Všetky biele suché vína vyrábajú metódou „sur lie“ minimálne 6 mesiacov. To im dáva nádhernú plnosť a eleganciu, zároveň získavajú zrecí potenciál netypický pre biele suché vína.

Červené vína zas nechávajú vyzrievať v barikových sudoch a po minimálne 6-mesačnom zrení ich plnia do fliaš bez filtrácie. Vína potom vynikajú plnosťou, jemnosťou a vysokým zrecím potenciálom. Napokon všetky vína, ktoré vyrábajú, sú limitované edície v počte len niekoľko sto kusov fliaš, a preto netreba dlho váhať nad tým, prečo mať doma v archíve Žitavské Vinice. Ich vína sú rozhodne výnimočným spôsobom svojské a unikátne zároveň, v našom regióne rozhodne nezameniteľné. Majú jedinečný štýl a určite vo vás zanechajú hlboký dojem. Rozhodne sa ich oplatí ochutnať.

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.