Cahors
Cahors je vinohradnícka oblasť všeobecne známa výrobou silných červených vín. Zvyčajne, keď sa povie Malbec, ľudia si najskôr predstavia sýto sfarbené, rustikálne vína prispôsobené pre dlhé vyzrievanie. Vína, ktoré si vychutnáte len v zime a s bohatým jedlom. Ibaže Cahors nie je len toto. Apelácia nedávno zmenila štýl, aby lepšie vyhovovala súčasným požiadavkám zákazníkov. Vinári prispôsobili svoje metódy výroby a vinifikácie tak, aby vyrábali menej extrahované vína, ktoré si môžete vychutnať už ako mladé po celý rok.
Château du Cédre
Léon Verhaeghe, Pascalov starý otec, sa narodil v malom mestečku Moorslede vo flámskom regióne Belgicka. Keď bola v roku 1914 vyhlásená prvá svetová vojna, Léon bol medzi miliónmi Belgičanov, ktorí utiekli. Precestoval Francúzsko na bicykli a po 550míľovej ceste našiel útočisko v Le Boulvé.
Neskôr sa jeho syn Charles Verhaeghe zaľúbil a oženil s Marie-Thérèse Rivesovou, ktorej rodina vlastnila tradičnú multikultúrnu farmu vo Vire-sur-Lot. Manželia vysadili svoj prvý hektár viniča v roku 1958. Charles Verhaeghe stáčal svoje víno prvýkrát do fliaš v roku 1973, popri destilácii levandule, ktorá bola ich hlavným príjmom. Dva roky po uznaní AOC Cahors v roku 1971 sa zrodil úplne prvý ročník Château du Cèdre.
V roku 1987 sa dvaja bratia Pascal a Jean-Marc Verhaeghe vrátili, aby ho prevzali vinárstvo. Pascal sa vyučil vo vinohradníctve a vinárstve Jean-Marie Guffens (Burgundsko). Jean-Marc bol absolventom La Tour Blanche v Sauternes. Výroba prémiových vín sa stala ich prioritou. V roku 2012 vinárstvo získalo certifikáciu organic. Château du Cèdre dnes vlastní 27 hektárov viníc vysadených na jedných z najcennejších polohách v Cahors.
„Naším cieľom je vyrábať kvalitné vína s dôrazom na terroir s použitím ekologických postupov vo vinohrade a minimálnych zásahov do pivnice,“ Pascal Verhaeghe.