offerBox
1

21. 3. - MasterClass Stift Klosterneuburg na Starej Vajnorskej

offerImage

Nezmeškajte príležitosť ochutnať vína z najstaršieho fungujúceho vinárstva v Rakúsku – Stift Klosterneuburg. St. Laurent. Počas Masterclassu budete mať príležitosť ochutnať sedem vín z piatich ročníkov v sprievode exportného manažéra vinárstva Teodora Iennaca.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Vinárstvo Pereg - obľúbené ríbezľové víno z Modry

Vinárstvo Pereg - obľúbené ríbezľové víno z Modry

Pereg sa špecializuje na výrobu vína z čiernych ríbezlí a liečivých plodov arónie čiernoplodej. Lahodné a jemné ríbezľové víno vinárstva Pereg má podmanivú ríbezľovú arómu, tmavo-červenofialovú farbu a v chuti je plné a šťavnaté. Pozrite si vína značky Pereg na našom eshope a začítajte sa do histórie tohto vinárstva.


Spoločnosť Pereg sa zaoberá výrobou ovocných a hroznových vín. Sídli v meste Modra od roku 1991. Začínala v oblasti výroby odrodových hroznových vín a vín z plodov arónie čiernoplodej, ktoré dodávala do lekární a bio predajní. Dnes Pereg nadväzuje na tradície predkov, ktoré prepájajú s novými poznatkami a modernou technológiou.

Pereg je ríbezľové víno z Malých Karpát

Pereg svoj názov nemá len tak náhodou. Je to názov, z ktorého dýcha história a korene vinohradníctva a vinárstva. Pravdepodobne v roku 1413 sa začali objavovať prvé správy o založení cechu vinárov a o ustanovení viničného úradu v malokarpatskej oblasti. Ústrednou postavou tohto úradu bol viničný richtár Pereg. A to preto, lebo vinice v tom čase boli oveľa hlbšie v lesných masívoch Karpát ako dnes. V malokarpatských lesoch o tom ešte dnes nájdete dôkazy. Sú to rúny, t.j. hŕby kameňa, ktoré povynášali vinohradníci na medze svojich pozemkov. Preto boli vinice obkolesené týmito hradbami z kameňa.

Z tohto aj vznikol „vinohrad“. Každé vinohradnícke mesto, kde sa vinič pestoval a kde sa vyrábalo víno, malo svojho Perega, ktorý riadil práce vo vinohradoch. Bol súčasne technológom, agrotechnikom a vykonával aj viničné právo. Po nástupe Márie Terézie na uhorský trón bola táto funkcia právoplatne potvrdená cisárskym dvorom. Peregovi pribudla ešte jedna povinnosť - odvod vína a daň pre cisársky dvor. V tom čase vinohradníctvo a vinárstvo stálo na vrchole a slovenské a uhorské vína sa pili okrem bratislavských, budapeštianskych i viedenských dvoroch a slávili obrovský úspech. 

Ríbezľové víno z Devína bolo vychýrené a koncom 17. storočia mu cisár Leopold I. udelil povolenie predaja v sudoch pod ochrannou známkou. Dnes je Devín známy skôr vínom z ríbezlí. S jeho veľkovýrobou začal Alois Sonntag. V roku 1921 založil na Devíne veľkovýrobu ríbezľového vína. Mnohí pamätníci spomínajú na posedenia pri fľaši vo viechach v Devíne (napr. u pána Heribana), predaj ríbezláku pod Devínskym hradom v malých fľaškách, na viechu v Karlovej Vsi, či ochutnávku na Obchodnej ulici.

Pereg sa špecializuje na výrobu vína z čiernych ríbezlí a liečivých plodov arónie čiernoplodej. Víno z čiernych ríbezlí je ovocné červené víno vyrobené výlučne z čiernych kultivarov ríbezlí. Je vyrobené modernou technológiou, počas ktorej ovocie fermentuje v rototankoch pri prísnom sledovaní teploty. Ušľachtilé kvasinky, fermentačná činnosť a neustále premiešavanie pod pravidelným dohľadom má pozitívny vplyv na kvalitu výsledného produktu.

Ríbezle obsahujú najviac vitamínu C zo všetkých pestovaných druhov ovocia, posilňujú imunitný systém a produkciu hormónov, aktivizujú bunkový metabolizmus a krvotvorbu. Chránia bunky pred voľnými radikálmi, chránia sliznice, upokojujú nervy a zlepšujú náladu, podporujú funkciu srdca a svalovú činnosť. Čierne ríbezle sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny, ktoré sú schopné znížiť hladinu lipoproteínu s nízkou hustotou (LDL) "zlého cholesterolu" a zvýšiť množstvo lipoproteínov s vysokou hustotou (HDL) "dobrého cholesterolu" v krvnom obehu súčasne.

Je ovocné víno vínom?

Správne označenie víno je nápoj vyrobený z viniča hroznorodého. Avšak ovocné vína sa vyrábajú podobným spôsobom ako tie hroznové a preto majú svoju špeciálnu kategóriu. Pre naše zdravie z ovocných vín sú najviac prospešné práve tie z ríbezlí, ktoré obsahujú veľa vitamínu C. Ale pozor, iba tie, čo obsahujú čo najmenej pridaného cukru...

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.