Dom Pérignon je unikátne „Prestige Champagne“. To znamená, že sa vyrába len v najlepších ročníkoch v limitovanom množstve, z toho najlepšieho hrozna.
![Vína k vianočnej pohode](/www/thumbnails/blog-xs/vino-vianoce_500xf1qmt1669910829.png)
Vína k vianočnej pohode
Každý z nás sa teší na Vianoce. Aspoň na chvíľu utiecť z pracovného kolotoča, zastaviť a ponoriť sa hlbšie do svojho vnútra. Konečne mať čas tráviť spoločné chvíle s rodinou a s priateľmi. A práve vtedy je ten správny čas otvoriť si víno, ktoré ste si odložili na ten „správny čas“.
Inšpirujte sa výberom vín od našej someliérky.
Champagne na Štedrý večer
Víno je lahodným doplnkom každého jedla a môže byť výborným spôsobom, ako osláviť vianočné sviatky a pozdvihnúť večer na výnimočný. Okrem darčekov a sviatočnej pohody sa väčšina ľudí teší na štedrú večeru, jedlo a víno. Najjednoduchší spôsob, ako vybrať tie najlepšie vína k vianočnej večeri, je zamerať sa na vína s vyšším obsahom kyselín, pretože dokážu znížiť množstvo tukov a uhľohydrátov v tele.
Štedrý večer je vždy dobré začať aperitívom v podobe šumivého vína. Výborne sa naladíte s fľašou Champagne Bollinger. Práve Vianoce sú ten čas, kedy si môžete dopriať Champagne. Naštartuje vaše chuťové poháriky a navodí tú správnu vianočnú atmosféru.
Objavte našu ponuku vianočných a silvestrovských balíčkov -10%.
Aké víno k rybám
Ryba patrí k Vianociam. Či už klasický vysmážaný kapor, pstruh, treska, zubáč alebo losos. K rybám sa všeobecne hodí biele suché víno, avšak závisí od druhu ryby a jej úpravy. Víno by nemalo byť príliš aromatické, aby neprebilo jemnú chuť rybieho mäsa. Ideálnou voľbou je Rizling rýnsky a Veltlínske zelené.
Sladkovodným rybám sa dobre pláva v suchom Rizlingu a Veltlíne. Vyššia kyselinka vína dobre redukuje tuky zo smaženia a podporí trávenie, skvele sa hodia i k bohatému zemiakovému šalátu.
Ak skôr uprednostníte rybu pripravenú s maslovou omáčkou, výborným partnerom je ľahšie a suché Chardonnay z Burgundska, či Sauvignon Blanc z Loiry.
![](/www/files/ckfiles/image/ryba-tip.jpg)
Aké víno k rezňom
Pokiaľ nemáte radi ryby a k Vianociam patria na váš vianočný stôl vysmážané kuracie, bravčové či teľacie rezne, rovnako si k nim môžete otvoriť Rizling rýnsky i Veltlínske zelené rovnako ako k rybe. Taktiež krok vedľa neurobíte s bielymi vínami odrody Silvánske zelené či Pinot Blanc.
Ľudia 21. storočia často cestujú po svete a prinášajú si do rodiny nové tradície aj čo sa týka prípravy vianočného menu. V niektorých slovenských domácnostiach sa na vianočnom stole objaví pečená šunka s medovou glazúrou, s ktorou veľmi dobre ide alsaský plnší Riesling v polosuchej verzii, ale tiež i ľahšie červené vína s jemnou tanínovou štruktúrou ako sú Pinot Noir z Burgundska alebo Beaujolais.
K pečenej morke s gaštanovou plnkou môžete zo svojho archívu vytiahnuť staršie Chianti Classico alebo vyzreté víno z Bordeaux. Vtedy získa váš štedrý večer punc luxusu.
Sladké víno na Vianoce
Vianoce sú ideálnou príležitosťou pre sladké vína. K vianočne štóle, vanilkovým rožkom či medovníčkom si doprajte slovenský tokajský výber. K orechovým koláčom sa výborne hodí madeira a k čokoládovým dezertom vyskúšajte portské víno.
Ďalšie články
![Umenie nalievať víno](/www/thumbnails/article-box/nalivka-1440x550_x250f1q80mt1738858427.jpg)
Nalievanie vína sa môže zdať jednoduché, ale je to umenie, ktoré môže výrazne zmeniť váš pôžitok z vína. Ponorme sa do fascinujúceho sveta nalievania vína. Jedným z kľúčových aspektov, ktorý sa často prehliada, je vedieť, koľko vína by ste si mali do kalichu naliať. Množstvo, ktorým naplníte kalich, ovplyvní vôňu, chuť a celkový zážitok z pitia vína.
Vyskúšajte štýlové poháre a dekantéry značky Riedel.
![Nové trendy v pití Prosecca](/www/thumbnails/article-box/prosecwinter-1440x550_x250f1q80mt1738775282.jpg)
Prosecco je talianske šumivé víno vyrábané v regiónoch Veneto a Friuli Venezia Giulia, hlavne v okolí Conegliano a Valdobbiadene, v kopcoch severne od Trevisa. Vyrába sa prevažne z bielej odrody Glera (85%). Ovocné a kvetinové, často vykazujúce tóny tropického ovocia, banánového krému, lieskových orieškov, vanilky a medových plástov. Vďaka dostupnej cene sa stalo obľúbenou voľbou pre zákazníkov. Ročne sa predá viac fliaš Prosecca ako fliaš Champagne a Cava dohromady.
![Urobte si štvorchodovú večeru s vínami Cote des Roses Gérard Bertrand](/www/thumbnails/article-box/vecerecotes-1440x550_x250f1q80mt1738751332.jpg)
Prinášame vám možnosť vyskúšať nové recepty v kombinácii s vínami Cote des Roses od Gérarda Bertranda. Ale ak máte vy alebo vaši hostia alergie alebo diétne obmedzenia, nemusíte sa báť. Štvorchodová večera je vegánska a bezlepková a ak si k nim doprajete vína Cote des Roses, zažijete nádhernú kombináciu chutí.
Inšpirujte sa: Valentínske koktaily s Cote des Roses