Terroir a dobrý vinohradník = výnimočné víno
Lenže ani najlepší terroir nie je vstupenkou do raja výnimočného vína. Terroir urobí veľa, ale vinohradníka nemožno od neho oddeliť, práve on musí vedieť, ako si počínať vo vinohrade.,,Zoberme si najvychýrenejšie francúzske vinice, majú nevyčísliteľnú hodnotu. Prečo? Je to samozrejme ich terroirom. Ale súčasťou terroiru je aj obhospodarovateľ. To nie je len pôda, klíma, mikroklíma a poveternostné podmienky,“ podčiarkne uľanský vinohradník a vinár. Terroir skrátka potrebuje gramotného obhospodarovateľa, ktorý číta jeho šifru, inak sa mu brána k jeho prednostiam neotvorí.
Súčasník, ktorý chce posunúť slovenské vinárstvo vpred, by mal poznať minulosť svojej vinohradníckej otčiny. Jozef Teplan si dal tú námahu pátrať v miestnych historických záznamoch:
,,Skúmal som, čo sa v našich končinách v histórii pestovalo. K najstarším odrodám, ktoré sa mi podarilo dohľadať, patrí Bouvier. Už sme z neho aj urobili výnimočné víno. Potom tu vždy bola veľmi silno zastúpená trojica pinotov - blanc, gris aj noir, teda trio rulandov bielych, sivých aj modrých - a všetkým sa fantasticky darí rovnako ako Semillonu, ktorý Francúzi pestujú v Bordeaux v okolí Sautern. A teraz prichádzame na to, že Dunaj, ktorý je príbuzný pinotov, je tu fantastický.“