Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
22.8. - Prosecco Day
Osviežujúce popoludnie plné chutí, hudby a skvelej atmosféry v štýlovom prostredí reštaurácie Apolka v centre Bratislavy.
2+1 = Tretie víno Vinidi ZADARMO. Pozrieť vína.
Spotreba rýb je na Slovensku nízka. Vedci nám odporúčajú konzumovať minimálne dvakrát za týždeň rybie mäso. Lenka si pre vás pripravila ľahký a zdravý obed alebo večeru. Tmavú tresku po provensálsky. K nej vám odporúčam vyskúšať novinku z nášho portfólia. Ružové víno z portugalského vinárstva Quinta do Crasto.
Čas prípravy: 30 minút
Počet porcií: 3-4
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk.
Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
1. Tresku si nakrájame na filety, priemer asi 4 cm. Potrieme paradajkovým pestom, okoreníme, osolíme na vrch posypeme provensálskym korením a čerstvým tymianom.
2. Necháme 20 minút odpočívať. Medzi tým si pokrájame rajčiny, zemiaky a cuketu na kolieska.
3. Pridáme olivy, cesnak a všetko pokvapkáme olivovým olejom. Zvlášť na panvici si opečieme do zlatista zemiaky, podľa chuti osolíme.
4. Na panvicu poukladáme cuketu, rajčiny, olivy, cesnak a grilujeme z každej strany 3-4 minúty. Hotovú zeleninu odložíme na dosku.
5. Do tej istej panvice pridáme tresku, ktorú z každej strany opečieme 4-5 minút. Keď je všetko hotové, môžeme servírovať.
Servírovanie: Do plytkého taniera naložíme zemiaky, grilovanú zeleninu a navrch položíme plátok tresky. Ozdobíme čerstvým tymianom.
Treska tmavá, nazývaná aj pollack, žije vo veľkých húfoch predovšetkým vo vodách severného Atlantiku. Patrí do čeľade treskovitých rýb. Živí sa kôrovcami a malými rybkami, veľmi rýchlo rastie a môže sa dožiť až 25 rokov. Treska má veľmi aromatické, pevné a chudé mäso, za surova sivo červené a bledne až po tepelnej úprave. Chuť mäsa vynikne predovšetkým pri smažení, je možné ho však využiť aj na závitky, sekanú, rybí guláš, špízy a do rybích prstov. Treska je vhodná aj na údenie, solenie a konzervovanie. Má minimálny obsah tuku, ale popritom veľa omega 3 mastných kyselín.
Dogma o kombinácii „bieleho vína s rybou“ je už dávno zastaraná. Prečo by sme si k rybe nemohli dať ružové, oranžové alebo ľahšie červené víno? Spôsob prípravy ryby ovplyvňuje jej textúru. Mäso tmavej tresky je pevnejšie a mastnejšie. Vyžaduje si víno, ktoré má plnšie telo a vyššiu kyselinku. Treska pripravená so zeleninou a provensálskymi bylinkami sa výborne hodí k ružovému vínu z vinárstva Quinta do Crasto.
85% Touriga Nacional a 15% Tinta Roriz. Hrozno pochádza z 20-ročných vinohradov s bridlicovou pôdou z oblasti Superior a Cima. Spracovanie hrozna a vinifikácia je šetrná pri nízkej teplote. Víno zrelo 3 mesiace v nerezových kadiach, v čiastočnom procese spracovania jemných kalov. Ľahké a osviežujúco pôsobiace ružové víno z netradičnej oblasti pre tento štýl. Víno na eshope.
Vinárstvo Quinta do Crasto sa nachádza v Portugalsku, na ľavom brehu rieky Douro. Rozprestiera sa na 146 hektárov, pričom 114 hektárov tvoria vinohrady. Vinárstvo pokrýva prevažne južné svahy siahajúce od brehov rieky až do výšky takmer 600 metrov.
Časť vinohradov sa vysádza na terasách charakteristických bridlicou, čo umožňuje koreňom viniča prenikať hlboko do zeme pri hľadaní vody. Napriek použitiu najmodernejších technológií si Quinta do Crasto stále zachovala svoju tradičnú metódu šliapania hrozna nohami, ktorá sa uskutočňuje v žulových nádržiach nazývaných lagares. Výsledkom tejto práce sú vína najvyššej kvality Douro ako Crasto Douro Red, Crasto Douro White, Crasto Douro Rosé, Quinta do Crasto Douro Reserva Old Vines a vína "Single Vineyard" pochádzajúce z jedného vinohradu. Vinárstvo vyrába aj celú radu olivových olejov.
Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
Každý rok 18. augusta si milovníci vína pripomínajú Medzinárodný deň Pinot Noir. Dôvod je jednoduchý – táto odroda patrí k najelegantnejším, najjemnejším, no zároveň najnáročnejším na pestovanie. Jej meno sa spája s jemnou krásou, ale aj s nekonečnou trpezlivosťou vinárov, ktorí sa rozhodli zasvätiť jej svoje umenie.
Trinásteho augusta si pripite jedným z najobľúbenejších šumivých vín v Taliansku, Proseccom. Áno, 13. augusta je Medzinárodným dňom Prosecca. Či už ho pijete ako aperitív, k ľahkému jedlu alebo len tak s priateľmi, Prosecco je symbolom radosti a bezstarostných chvíľ. Prosecco si zaslúži vašu pozornosť nielen dnes, ale po celý rok.
Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet,, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.