Rum je nápoj, ktorý si môžete vychutnať počas sviatočného obdobia, pretože je hrejivý a aromatický. Fľaša prémiového rumu prináša vianočnú náladu. Aký rum by ste mali piť alebo darovať tento rok?
Inšpirujte sa: Je čas pre zimný koktail
Vyhrajte trojdňový pobyt na Tokaji s vínom Ostrožovič. Viac info.
Chateau GRAND BARI je mladé a dynamické vinárstvo pôsobiace v tokajskej vinohradníckej oblasti, obci Veľká Bara. Okúzľuje nadčasovým pohľadom na výrobu vína v tradičnej tokajskej oblasti. Vyjadruje spojenie modernej architektúry vinárstva, ubytovania, reštaurácie a zážitkov.
Nielen o víne sme sa porozprávali s marketingovým a PR manažérom Chateau Grand Bari pánom Krištínom.
Tokaj je unikát v rámci sveta. Jedná sa o najmenšiu vinohradníckych oblasť na Slovensku a jednu z najstarších oblastí sveta, kde sa darí dopestovať hrozno na výrobu prírodne sladkých vín. Vinohradnícka oblasť Tokaj je známa pre svoje geografické a klimatické špecifiká, ktoré umožňujú tokajským odrodám prosperovať a tvoriť povestné cibéby. Málo sa však hovorí o jedinečnosti samotnej pôdy. Jej hodnota spočíva vo vulkanických horninách, ktoré sú natoľko špecifické, že pomohli presne vymedziť Tokajskú oblasť z hľadiska terroiru.
Podľa uznávaného profesora geológie, p. Ivana Krausa, je práve tokajský terroir jedným z najvzácnejších na svete – pretože sa v rámci neho výrazne prejavuje väzba medzi pôdou a pôvodnou materskou horninou. Navyše, takmer celé územie našich vinohradníckych honov spadá z hľadiska terroiru do tej najkvalitnejšej kategórie 1A. Označenie terroir robí víno identifikovateľným a rozpoznateľným pre svoje osobité vlastnosti. Tie sú dané prírodnými podmienkami, výrobnými postupmi, tradíciami a v neposlednom rade konkrétnym územím (vinohradníckou oblasťou).
Názov vinárstva vznikol z názvu obce Veľká Bara – GRAND BARI. Málo kto však vie, že túto oblasť prišli zveľaďovať po nájazde tatárov práve talianski prisťahovalci z mesta Bari. Následne tak obec pomenovali aj na našom území a až následným poslovenčením sa obec premenovala na Bara.
Pri príprave projektu pre vinárstvo sme sa rozhodli inšpirovať prvkami talianskej architektúry. Talianom vďačíme za položenie základov prosperujúceho vinohradníctva a tiež za to, že u nás rastie výnimočná odroda Furmint.
Okrem vzdušnej architektúry a čistých línií si určite všimnete aj to, že je vinárstvo zasadené (akoby ukryté) priamo v terasovitom teréne na úpätí kopca Piliš vulkanického pôvodu. To odkazuje na dávnu tradíciu, kedy sa výrobcovia vína po stáročia schovávali pod zemou v malým pivniciach.
Pre región Tokaj je charakteristický veľký počet slnečných dní, ktoré pozitívne ovplyvňujú chuť a kvalitu vín. A keďže slnko je jej neoddeliteľnou súčasťou, rozhodli sme sa ho preniesť aj do interiéru. Celú halu s galériou sme presvetlili dômyselným presklením v hornej časti budovy.
Všetko hrozno, ktoré vypestujeme v našich viniciach, slúži na výrobu nášho vína. Hrozno nepredávame.
Variabilita geomorfologickej štruktúry pôdy vplýva na to, aký bude mať víno charakter. Rozličným zložením pôdy sa vyznačujú aj naše vinohradnícke hony: Čelejka, Ružičky, Katy, Konopisko a Piliš, na ktorých pestujeme odrody Furmint, Lipovinu a Muškát žltý.
Umiestnenie jednotlivých odrôd sme prispôsobili skladbe pôdy daných honov. Takto vieme podporiť potenciál každej jednej odrody.
Každý príbeh novej značky je spočiatku ťažký, no so správnymi ľuďmi a víziou je možné dosiahnuť čokoľvek.
S vinárstvami na Tokaji dnes spolupracujeme pri organizovaní väčších podujatí, ktoré majú v tejto oblasti tradíciu. Z mnohými z nich sme nadviazali priateľské vzťahy.
Pandémia má globálny dopad. Dotýka sa všetkých od bežných ľudí až po gastro prevádzky. Zmenili sme stratégiu komunikácie so zákazníkom a z časti aj predajné kanály. V čase najväčšej pandémie sme pre ľudí pripravili virtuálne degustácie, ktoré sa tešili veľkej obľube.
Reštaurácia sa teší veľkej obľube, hlavne aj kvôli krásnej slnečnej terase s panaromatickým výhľadom. Ťažko vypichnúť konkrétnu kombináciu jedla, lebo každý hľadá niečo iné a preto je aj naša ponuka rôznorodá. Odporúčame napríklad grilovaný filet zo pstruha s opekanými zemiakmi, ktorý sa pekne páruje s našim VULKANOM.
Rum je nápoj, ktorý si môžete vychutnať počas sviatočného obdobia, pretože je hrejivý a aromatický. Fľaša prémiového rumu prináša vianočnú náladu. Aký rum by ste mali piť alebo darovať tento rok?
Inšpirujte sa: Je čas pre zimný koktail
Aukčný dom Christie’s v Londýne v utorok 26. novembra 2024 usporiadal akciu pri príležitosti 50. výročia od uvedenia na trh prvého ročníka vína Tignanello. Dve fľaše z debutového ročníka 1971 pochádzajúce priamo z vinárstva sa predali nad vysoké odhady. Jedna fľaša sa predala za 813 £ a druhá 750 £, vrátane prémie pre kupujúceho, oproti odhadovanému rozpätiu pred predajom 300 až 500 £ za fľašu.
Jean-Bernard Larrieu je hlavou rodinného podniku Clos Lapeyre, je treťou generáciou rodiny Larrieu. Vinárstvo sa nachádza južne od Pau a Biarritz, na strmých svahoch s výhľadom na Pyreneje. Vinohrady sa rozkladajú na 18 hektároch, z ktorých väčšina je orientovaná na juh a sú obhospodarované s filozofiou rešpektovania prírody. Vinárstvo má od roku 2005 certifikáciu ekologické poľnohospodárstvo a biodynamike sa venujú od roku 2013.
Objednajte včas lahodné darčeky, ktoré zaručene potešia každého. Môžete vyberať vína z každého kúska sveta, kvalitný alkohol, kávu, čaj, čokoládu a rôzne dobroty. Dostupná je široká škála cenovo výhodných darčekov, reprezentatívne dary a darčekové balenia. Zabezpečíme osobné poradenstvo, množstevné zľavy a expresné dodanie. Neváhajte nás kontaktovať k cenovej ponuke na mieru. Kontakty: info@wineplanet.sk +421 911 451 133