Ak hľadáte talianske víno, ktoré spája modernosť s dostupnou cenou, vína Ca del Lago je skvelou voľbou. Táto talianska značka prináša výber vín z typicky talianskych odrôd a oblastí. Ponúka svieže biele, ľahké ružové aj plné červené vína s priaznivou cenou. V našom portfóliu nájdete vína, ktoré potešia milovníkov rôznych štýlov.

Šalát Nicoise - RECEPT a tip na víno
Leto nás láka svojimi slnečnými lúčmi k vode a do prírody. V kuchyni netrávime toľko času ako v zime, skôr vyhľadávame ľahké pokrmy, ktoré si môžeme pripraviť rýchlo a i mimo domova.
Šalát Nicoise si môžete pripraviť ideálne na obed alebo k večeri a k nemu si bez výčitiek doprajte svieže rosé z vinárstva Villa Maria.
Šalát Nicoise
Šalát z čerstvej zeleniny pochádza z francúzskeho mesta Nice a podľa neho dostal i názov. Základný recept, ktorý uvádza Auguste Escoffier v roku 1903, sa skladá z nakrájaných paradajok, šalátových uhoriek, papriky, cibule a cesnaku, celých čiernych olív, ančovičiek, kúskov narýchlo opečeného tuniaka a natvrdo uvarených vajec. Servírovaný je na lôžku z listov rímskeho šalátu, pokvapkaných vínnym octom a olivovým olejom. Stal sa obľúbeným občerstvením v Nice, kde ho poznajú pod názvom pan bagnat, rozkrojená bageta naplnená týmto šalátom. Recept sa postupne rozšíril do sveta a má radu lokálnych obmien. Pôvodný šalát sa vylepšil varenými zemiakmi, dusenými zelenými fazuľkami, majonézou i dijonskou horčicou.
Šalát Nicoise
Čas prípravy: 35 minút
Počet porcií: 4 osoby
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.
Postup
1. Zemiaky uvaríme v šupke do mäkka, necháme vychladnúť, ošúpeme, pokrájame na mesiačiky a dáme do vyššej nádoby na šalát.
2. Potom si pripravíme studenú časť šalátu. Ľadový šalát nakrájame na malé kocky, k nemu nakrájame rajčiny, čierne olivy, šalotku a všetko zmiešame do nádoby na šalát, kde máme zemiaky.
3. Na panvicu pridáme olivový olej, cesnak a restujeme zelené fazuľky, zhruba 4 minútky, pridáme do šalátu.
4. Urobíme si dresing na šalát. Do misky dáme 3 plné lyžice olivového oleja, 2 plné lyžice dijonskej horčice a ½ šťavy z citróna, spolu to dobre premiešame a zalejeme šalát .
5. Potom pridáme tuniaka a vajíčka, ktoré varíme max 7 minút, necháme vychladnúť, ošúpeme a prekrojíme na štvrtinky, osolíme a servírujeme na šalát.
Someliérka odporúča vhodné víno
Šalát Nicoise sa skvele páruje s vínom. Je svieži a ľahký, jemná horkosť olív a čerstvá zelenina umožňujú orientovať môj výber na vychladené suché biele a ružové vína s príjemnou sviežou kyselinkou a stredne plným telom a štruktúrou. Vybrala som ružové víno z vinárstva Villa Maria Hawkes Bay Rosé 2018.
Odporúčanie someliérky:
Villa Maria Hawkes Bay Rosé 2018
Ružové víno - suché - Nový Zéland
Rosé má lososovo ružovú farbu, vyznačuje sa atraktívnou ovocnou vôňou doplnenou jemnými kvetinovými tónmi. Chuť je suchá, svieža, ovocná a hravá s príjemnou kyselinkou a jemne minerálnym záverom. Pozrieť víno na eshope.
Vinárstvo Villa Maria
Villa Maria je najviac oceňovaným vinárstvom na Novom Zélande a právom patrí k najväčším menám Nového Zélandu v spojení s odrodou Sauvignon Blanc. Ako prvé novozélandské vinárstvo v roku 2001 prešlo na 100% vínam pod skrutkovacím uzáverom.
Vinárstvo ako jedno z prvých na Novom Zélande v roku 1995 začalo propagovať udržateľnejšie vinohradnícke postupy. Podniká kroky smerom k nulovému odpadu, znižuje emisie uhlíka a sústreďuje sa na výrobu organických vín. Už v roku 1999 zaviedli vo vinárstve ekologické zásady.
V 2007 Villa Maria dosiahla medzinárodne uznávanú certifikáciu BioGro Organic pre 21 hektárový blok v Hawke´s Bay a sa stala prvým vinárstvom na Novom Zélande, ktoré získalo certifikát BioGro. V súčasnosti je ekologicky spravovaných viac ako 30% (100 hektárov) viníc. Má 300 stálych zamestnancov. Vinohrady sa nachádzajú v štyroch oblastiach - Auckland, kde vinárstvo aj sídli, ďalej Hawke´s Bay, Gisborne a Marlborough.
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.
Ďalšie články

Nový Zéland je známy nielen krásnou prírodou a čistotou, ale aj kuchyňou, ktorá vychádza z darov mora, kvalitného mäsa a sviežeho ovocia. V spojení s tamojšími vínami vznikajú neopakovateľné chuťové zážitky. Prinášame vám päť typických jedál, ktoré si viete pripraviť aj doma, a odporúčania, ktoré vína Villa Maria sa k nim hodia najlepšie.

Nie vždy je po ruke barman a nie vždy je čas miešať náročné drinky. Aj doma však môžete zažiť atmosféru koktailového baru – stačí otvoriť fľašu Barback’s. Táto novinka v ponuke WinePlanet prináša hotové koktaily vo fľaši, pripravené podľa originálnych receptúr skúsených barmanov.
Celú kolekciu Barback’s nájdete u nás: Barback’s na WinePlanet

Slovensko síce patrí medzi menšie vinohradnícke oblasti v rámci Európy, no napriek tomu ponúka pestrosť. Šesť vinohradníckych oblastí rozprestierajúcich sa od Bratislavy až po Tokaj tvoria mozaiku ktorá odzrkadľuje charakter slovenských vín. Víno tu nie je len nápojom, ale aj súčasťou kultúry a životného štýlu.