offerBox
1

3. 5. - Degustácia vín El Coto s 5-chodovou večerou v Hoteli Elizabeth

offerImage

Pozývame vás na degustáciu vín El Coto do Hotela Elizabeth. Môžete sa tešiť na kvalitné španielske vína El Coto, ktoré budú podávané k 5-chodovej degustačnej večeri. 

Čítať viac

Jarná akcia do -40% na vína a alkohol

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Šalát Nicoise - RECEPT a tip na víno

Šalát Nicoise - RECEPT a tip na víno

Leto nás láka svojimi slnečnými lúčmi k vode a do prírody. V kuchyni netrávime toľko času ako v zime, skôr vyhľadávame ľahké pokrmy, ktoré si môžeme pripraviť rýchlo a i mimo domova.

Šalát Nicoise si môžete pripraviť ideálne na obed alebo k večeri a k nemu si bez výčitiek doprajte svieže rosé z vinárstva Villa Maria


Šalát Nicoise

Šalát z čerstvej zeleniny pochádza z francúzskeho mesta Nice a podľa neho dostal i názov. Základný recept, ktorý uvádza Auguste Escoffier v roku 1903, sa skladá z nakrájaných paradajok, šalátových uhoriek, papriky, cibule a cesnaku, celých čiernych olív, ančovičiek, kúskov narýchlo opečeného tuniaka a natvrdo uvarených vajec. Servírovaný je na lôžku z listov rímskeho šalátu, pokvapkaných vínnym octom a olivovým olejom. Stal sa obľúbeným občerstvením v Nice, kde ho poznajú pod názvom pan bagnat, rozkrojená bageta naplnená týmto šalátom. Recept sa postupne rozšíril do sveta a má radu lokálnych obmien. Pôvodný šalát sa vylepšil varenými zemiakmi, dusenými zelenými fazuľkami, majonézou i dijonskou horčicou.

 

Šalát Nicoise

 

Čas prípravy: 35 minút
Počet porcií: 4 osoby 

 

Ingredience
 
600 g  uvarených zemiakov v šupke
1 ks ľadový šalát
250 g  zelenej fazuľky 
300 g paradajok
1 ks farebná paprika
2 x konzerva tuniak vo vlastnej šťave
2 ks vajce
soľ 
mleté čierne korenie
čierne olivy 
šalotka
1 ks cesnak 
2 PL lyžice dijonskej horčice 
1 ks citrón 

 

Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.

Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.

Postup

1.  Zemiaky uvaríme v šupke do mäkka, necháme vychladnúť, ošúpeme, pokrájame na mesiačiky a dáme do vyššej nádoby na šalát.

2.  Potom si pripravíme studenú časť šalátu. Ľadový šalát nakrájame na malé kocky, k nemu nakrájame rajčiny, čierne olivy, šalotku a všetko zmiešame do nádoby na šalát, kde máme zemiaky.

3.  Na panvicu pridáme olivový olej, cesnak a restujeme zelené fazuľky, zhruba 4 minútky, pridáme do šalátu.

4.  Urobíme si dresing na šalát. Do misky dáme 3 plné lyžice olivového oleja,  2 plné lyžice dijonskej horčice a ½ šťavy z citróna, spolu to dobre premiešame a zalejeme šalát .

5.  Potom pridáme tuniaka a vajíčka, ktoré varíme max 7 minút, necháme vychladnúť, ošúpeme a prekrojíme na štvrtinky, osolíme a servírujeme na šalát.

Someliérka odporúča vhodné víno 

Šalát Nicoise sa skvele páruje s vínom. Je svieži a ľahký, jemná horkosť olív a čerstvá zelenina umožňujú orientovať môj výber na vychladené suché biele a ružové vína s príjemnou sviežou kyselinkou a stredne plným telom a štruktúrou. Vybrala som ružové víno z vinárstva Villa Maria Hawkes Bay Rosé 2018. 

Odporúčanie someliérky:

Villa Maria Hawkes Bay Rosé 2018

Ružové víno - suché - Nový Zéland

Rosé má lososovo ružovú farbu, vyznačuje sa atraktívnou ovocnou vôňou doplnenou jemnými kvetinovými tónmi. Chuť je suchá, svieža, ovocná a hravá s príjemnou kyselinkou a jemne minerálnym záverom. Pozrieť víno na eshope.

Vinárstvo Villa Maria

Villa Maria je najviac oceňovaným vinárstvom na Novom Zélande a právom patrí k najväčším menám Nového Zélandu v spojení s odrodou Sauvignon Blanc. Ako prvé novozélandské vinárstvo  v roku 2001 prešlo na 100% vínam pod skrutkovacím uzáverom.

Vinárstvo ako jedno z prvých na Novom Zélande v roku 1995 začalo propagovať udržateľnejšie vinohradnícke postupy. Podniká kroky smerom k nulovému odpadu, znižuje emisie uhlíka a sústreďuje sa na výrobu organických vín. Už v  roku 1999 zaviedli vo vinárstve ekologické zásady.

V 2007 Villa Maria dosiahla medzinárodne uznávanú certifikáciu BioGro Organic pre 21 hektárový blok v Hawke´s Bay a sa stala prvým vinárstvom na Novom Zélande, ktoré získalo certifikát BioGro. V súčasnosti je ekologicky spravovaných viac ako 30% (100 hektárov) viníc. Má 300 stálych zamestnancov. Vinohrady sa nachádzajú v štyroch oblastiach - Auckland, kde vinárstvo aj sídli, ďalej Hawke´s Bay, Gisborne a Marlborough. 

Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.