Oslovili sme slovenských vinohradníkov, aby nám predstavili novinky pre tieto jarné mesiace. Všetky novinky nájdete už v predaji. Pozrite si novinky od Mrva & Stanko a Fundus Regius. Veľkú pozornosť si zaslúži 100-bodový rizling z vinárstva Pavelka!
Šalát Nicoise - RECEPT a tip na víno
Leto nás láka svojimi slnečnými lúčmi k vode a do prírody. V kuchyni netrávime toľko času ako v zime, skôr vyhľadávame ľahké pokrmy, ktoré si môžeme pripraviť rýchlo a i mimo domova.
Šalát Nicoise si môžete pripraviť ideálne na obed alebo k večeri a k nemu si bez výčitiek doprajte svieže rosé z vinárstva Villa Maria.
Šalát Nicoise
Šalát z čerstvej zeleniny pochádza z francúzskeho mesta Nice a podľa neho dostal i názov. Základný recept, ktorý uvádza Auguste Escoffier v roku 1903, sa skladá z nakrájaných paradajok, šalátových uhoriek, papriky, cibule a cesnaku, celých čiernych olív, ančovičiek, kúskov narýchlo opečeného tuniaka a natvrdo uvarených vajec. Servírovaný je na lôžku z listov rímskeho šalátu, pokvapkaných vínnym octom a olivovým olejom. Stal sa obľúbeným občerstvením v Nice, kde ho poznajú pod názvom pan bagnat, rozkrojená bageta naplnená týmto šalátom. Recept sa postupne rozšíril do sveta a má radu lokálnych obmien. Pôvodný šalát sa vylepšil varenými zemiakmi, dusenými zelenými fazuľkami, majonézou i dijonskou horčicou.
Šalát Nicoise
Čas prípravy: 35 minút
Počet porcií: 4 osoby
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.
Postup
1. Zemiaky uvaríme v šupke do mäkka, necháme vychladnúť, ošúpeme, pokrájame na mesiačiky a dáme do vyššej nádoby na šalát.
2. Potom si pripravíme studenú časť šalátu. Ľadový šalát nakrájame na malé kocky, k nemu nakrájame rajčiny, čierne olivy, šalotku a všetko zmiešame do nádoby na šalát, kde máme zemiaky.
3. Na panvicu pridáme olivový olej, cesnak a restujeme zelené fazuľky, zhruba 4 minútky, pridáme do šalátu.
4. Urobíme si dresing na šalát. Do misky dáme 3 plné lyžice olivového oleja, 2 plné lyžice dijonskej horčice a ½ šťavy z citróna, spolu to dobre premiešame a zalejeme šalát .
5. Potom pridáme tuniaka a vajíčka, ktoré varíme max 7 minút, necháme vychladnúť, ošúpeme a prekrojíme na štvrtinky, osolíme a servírujeme na šalát.
Someliérka odporúča vhodné víno
Šalát Nicoise sa skvele páruje s vínom. Je svieži a ľahký, jemná horkosť olív a čerstvá zelenina umožňujú orientovať môj výber na vychladené suché biele a ružové vína s príjemnou sviežou kyselinkou a stredne plným telom a štruktúrou. Vybrala som ružové víno z vinárstva Villa Maria Hawkes Bay Rosé 2018.
Odporúčanie someliérky:
Villa Maria Hawkes Bay Rosé 2018
Ružové víno - suché - Nový Zéland
Rosé má lososovo ružovú farbu, vyznačuje sa atraktívnou ovocnou vôňou doplnenou jemnými kvetinovými tónmi. Chuť je suchá, svieža, ovocná a hravá s príjemnou kyselinkou a jemne minerálnym záverom. Pozrieť víno na eshope.
Vinárstvo Villa Maria
Villa Maria je najviac oceňovaným vinárstvom na Novom Zélande a právom patrí k najväčším menám Nového Zélandu v spojení s odrodou Sauvignon Blanc. Ako prvé novozélandské vinárstvo v roku 2001 prešlo na 100% vínam pod skrutkovacím uzáverom.
Vinárstvo ako jedno z prvých na Novom Zélande v roku 1995 začalo propagovať udržateľnejšie vinohradnícke postupy. Podniká kroky smerom k nulovému odpadu, znižuje emisie uhlíka a sústreďuje sa na výrobu organických vín. Už v roku 1999 zaviedli vo vinárstve ekologické zásady.
V 2007 Villa Maria dosiahla medzinárodne uznávanú certifikáciu BioGro Organic pre 21 hektárový blok v Hawke´s Bay a sa stala prvým vinárstvom na Novom Zélande, ktoré získalo certifikát BioGro. V súčasnosti je ekologicky spravovaných viac ako 30% (100 hektárov) viníc. Má 300 stálych zamestnancov. Vinohrady sa nachádzajú v štyroch oblastiach - Auckland, kde vinárstvo aj sídli, ďalej Hawke´s Bay, Gisborne a Marlborough.
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.
Ďalšie články
Od francúzskeho paradoxu po stredomorskú stravu a najnovšie štúdie o starnutí, podnecujú k debate o víne a zdraví. Na základe nových vedeckých výskumov sa nižšie v článku pozrieme na zdravotné a psycho-sociálne výhody vína.
Ovocné vína sú samostatná kapitola vo svete vín. Svojej obľube sa tešia najmä v oblastiach s chladným podnebím v Severnej Amerike, Škandinávii, ale aj na Slovensku. Spoločnosť Pereg, ktorá sídli v meste Modra, sa zaoberá výrobou ovocných aj hroznových vín. Nadväzuje na tradície predkov, ktoré prepájajú s novými poznatkami a modernou technológiou.
Jarná úroda vyvoláva obraz chrumkavej, čerstvej zeleniny. Tradične býva zelenina nepriateľom vína. Horkosť v artičokoch a špargli sa často považuje za protiklad k vínu. Nebojte sa, existuje niekoľko skvelých tipov, ako si správne vybrať vína s jarným pokrmom.
Jarná ponuka vín až -40%, akcia platná len do 30.4.2024.