offerBox
1

3. 5. - Degustácia vín El Coto s 5-chodovou večerou v Hoteli Elizabeth

offerImage

Pozývame vás na degustáciu vín El Coto do Hotela Elizabeth, ktorý sa nachádza v srdci mesta Trenčín priamo pod stredovekým hradom. Môžete sa tešiť na kvalitné španielske vína El Coto, ktoré budú podávané k 5-chodovej degustačnej večeri. 

Čítať viac

3+1 ZADARMO na ovocné vína Miluron s kódom RIBEZLA

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Rakúske víno a grilovanie

Rakúske víno a grilovanie

Bez grilovačky by to nebolo leto! Odborníci sa zhodujú, že rozmanité vína z Rakúska sa výborne spájajú s klobásami, steakami a trhaným bravčovým mäsom, čo potvrdil aj majster sveta v grilovaní Adi Matzek.

Grilovanie však nie je len ideálnou príležitosťou otvoriť si fľašu bieleho alebo ružového vína. Na svoje si tu prídu aj milovníci červené vína.


Tradícia pečenia mäsa na otvorenom ohni je stará ako ľudstvo samo. Každá krajina má pri varení na ohni svoje tradície a Rakúsko nie je výnimkou. Grilovanie je obľúbenou činnosťou Rakúšanov, rovnako ako aj výber vína. Jedným zo základných pravidiel pre kombináciu vína s grilovanými pokrmami je, že čím viac je mäso marinované a pečené, tým intenzívnejšie by malo byť zvolené víno.

„My z Dolného Rakúska máme prirodzene veľmi radi víno,“ potvrdzuje s úsmevom dvojnásobný majster sveta v grilovaní Adi Matzek. Adi je nielen autorom niekoľkých kuchárskych kníh o grilovaní, ale vedie aj prvú školu grilovania v Rakúsku. Má jedno základné pravidlo: „Pri výbere vína si ako prvú otázku musíte položiť, či varíte na priamom alebo nepriamom ohni.“

Pri použití nepriameho tepla sa jedlo varí rovnomerne a šetrne zo všetkých strán pri nižšej teplote a dlhší čas. Klasickým spôsobom grilovania je použitie nepriameho tepla na pomalé varenie veľkých kusov mäsa pri nižších teplotách do 150 °C. Často sa používa aj dym. Na druhej strane grilovanie na priamom ohni skracuje dobu varenia. Jedlo sa varí priamo nad zdrojom tepla pri teplotách až 370°C. To vytvára intenzívne dymové arómy, ktoré prirodzene ochutia mäso, ryby alebo čokoľvek iné, čo pripravujete. Vo všeobecnosti sa vína s výraznou tanínovou štruktúrou veľmi dobre hodia k jedlám vareným touto metódou. „Taníny a chute grilovaného mäsa sa veľmi dobre dopĺňajú,“ potvrdzuje Michael Grossauer, ktorý odporúča rakúske červené a biele vína ako sprievod k steakom, rebierkam a hamburgerom vo svojich steakových reštauráciách el Gaucho.

„Čím jemnejšie alebo menej tučné mäso, tým by malo byť víno subtílnejšie. Dobrou voľbou sú vína s menším množstvom tanínov a väčším množstvom ovocia ako Zweigelt, Pinot Noir a Svätovavrinecké.“ 

Tipy na výber vína na grilovačku

Od aperitívu až po dezert si rakúske vína môžete vychutnať priamo počas pohodovej grilovačky. Sekt z Rakúska je vynikajúci na privítanie hostí. Sekt Austria, ktorý sa pozná podľa červeno-bielo-červeného pruhovanej záklopky na vrchu fľaše, má zaručenú vysokú kvalitu vďaka certifikovanej kontrole a hroznu 100% rakúskeho pôvodu.

Pri stúpajúcich vonkajších teplotách výborne osviežia vychladené ovocné, červené vína ako klasický Zweigelt, Svätovavrinecké, Blaufränkisch či Modrý Portugal rovnako dobre ako biele vína. Ideálna teplota na pitie pre biele je 6 až 8 °C a približne 14 °C pre červené. Komplexné, ťažšie červené vína by sa mali podávať pri teplote 18 °C alebo nižšej, aby sa čo najlepšie zdôraznila ich jemnosť.

 

Rosé je výborným všestranným pomocníkom pri grilovaní. Môžete si ho vychutnať ako aperitív alebo s mäsom, rybami, grilovaným syrom alebo zeleninou. Vyskúšajte Blaufränkisch rosé z Rosalia alebo Mittelburgenlandu alebo Zweigelt z Carnunta. Schilcher z Weststeiermarku je pôvodné rakúske ružové víno, ktoré má pikantnú štruktúru a najlepšie sa hodí k chutnejším a pikantnejším jedlám. 

A pamätajte, že pri grilovaní v horúcich dňoch je vždy dôležité vyhnúť sa podávaniu vín s vysokým obsahom alkoholu. Omáčky a marinády dodajú grilovaným pokrmom viac chutí. Korenisté chute sa dajú dobre zladiť s ovocnými vínami. Vynikajúcou voľbou sú wachauské rizlingy s trochou zvyškového cukru, ako aj odrody Rotgipfler a biele Pinot Gris, Chardonnay a Pinot Blanc zrejúce v dubových sudoch. Údené omáčky alebo grilovacie korenie dobre dopĺňajú hutné červené vína s tónmi údenej slaniny, ako napríklad Blaufränkisch z Mittelburgenlandu alebo pikantné cuvée z Carnuntum. Cesnak, ktorý je obľúbený pri grilovaní, sa dobre ladí s červenými vínami ako sú Merlot a Pinot Noir.

Someliérka odporúča: Zillinger LAGENSELEKTION Steinberg Zweigelt 2013Winzer Krems Rosé Zweigelt 2021Stift Klosterneuburg Zierfandler-Rotgipfler Gumpoldskirchen 2020Stift Klosterneuburg Weissburgunder Reserve 2018

Ryby z Rakúska

Rakúsko nie je známe len rozmanitosťou svojich vín. Môže sa tiež pochváliť rozmanitosťou rýb a mäkkýšov, ktoré sú plné chuti a odrážajú ich regionálny pôvod. Miestne ulovené ryby sú úžasné na grile a považujú sa za mimoriadne všestranné, pokiaľ ide o kombináciu s vínom. Vo všeobecnosti dobre ladia s bielymi a ružovými vínami, niekedy dokonca aj s červenými. Dokonalá harmónia závisí od toho, ako je ryba pripravená na grile, ako aj od toho, či ide o hustejšiu a mastnejšiu rybu, alebo či je mäso jemnejšie, ako v prípade raka. Rulandské biele z Leithabergu, stredne plné Veltlínske zelené z Wachau alebo Traisentalu, taktiež i Wiener Gemischter Satz DAC sú vynikajúce vína na doplnenie pstruhov alebo sivoňov, ktoré boli jemne grilované v alobale alebo raky. Ak sa na dochutenie rýb používajú bylinky, pekne sa to odzrkadľuje v bylinných tónoch Sauvignon Blanc zo Štajerska.

Someliérka odporúča: Stift Klosterneuburg Wiener Gemischter Satz 2020Weingut Frischengruber Riesling Federspiel Wachau 2021Zillinger LAGENSELEKTION Vogelsang Sauvignon Blanc BIO 2015Winzer Krems Grüner Veltliner Edition Chremisa 2021.

„Rakúske biele vína sa najlepšie hodia k miestnym sladkovodným rybám. Jemná chuť rakúskeho sivoňa sa krásne vyzdvihne s pohárom rizlingu z Kamptalu alebo klasického Veltlínskeho zeleného z Wachau,“ odporúča Ferdinand Trauttmannsdorf z Gut Dornau, rodinného rybárstva na juh od Viedne, ktoré vyrába lahodné ryby už takmer 400 rokov.

 

Ku mastnejším rybám, ktoré sa dajú grilovať s kožou ako je kapor alebo sumec, sa dobre kombinujú s vínami ako napríklad Zweigelt z Burgenlandu alebo ovocnému, jemne vychladenému klasickému Pinot Noir z oblasti Thermenregion. K výraznejšie ochuteným rybám sa odporúčajú aj plné Chardonnay a ružové vína. 

Someliérka odporúča: Weingut Frischengruber Grüner Veltliner Smaragd Ried Kirnberg 2021, Winzer Krems Blauer Zweigelt St.Severin 2021

Klobásy, hovädzie a bravčové mäso

Klobásy, zvyčajne s vysokým obsahom tuku, sa hodia k chladenému, ovocnému červenému vínu alebo hutnejšiemu bielemu vínu, ako je Weinviertel DAC Reserve, Kremstal Rizling alebo Morillon (Chardonnay) zo Südsteiermarku.
Trhané bravčové mäso sa údi a často sa podáva s chutnými marinádami. Skvele sa kombinuje s oranžovým vínom , ako aj s chladenými červenými vínami. Hovädzie steaky s vyšším obsahom tuku sa zvyčajne rýchlo upečú na vysokej teplote, čo im dodáva veľmi aromatickú príchuť dymu. Snúbia sa s červeným vínam bohatým na triesloviny zrejúcim v dubových sudoch, ako je Cabernet Sauvignon alebo  Blaufränkisch z Eisenbergu.

Someliérka odporúča: Stift Klosterneuburg St. Laurent  Ausstich Tattendorf 2017

Grilovaná zelenina a syr

Či už ide len o prílohu, grilovaná zelenina ako sú cukety, baklažán a paprika, sa úžasne spájajú s mineralitou Pinot Gris a Sauvignon Blanc. Grilované šampiňóny si vyžadujú jemne vychladené Svätovavrinecké alebo Pinot Noir. Silnejšia aróma karfiolu, ktorý sa dobre uvarí celý a podáva so sezamovou omáčkou, si vyžaduje víno, ktoré dokáže s istotou obstáť, ako je hutné Chardonnay z Burgenlandu alebo oranžové víno. Zemiaky s čerstvým rozmarínom alebo pečené v alobale chutia skvele s rosé. 

Na grilovačke sú veľmi obľúbené aj syry ako halloumi alebo feta. K týmto jedlám výborne ladia biele vína ako Sauvignon Blanc zo Steiermark, Rulandské biele z Leithabergu, ale aj suché ružové vína. 
Someliérka odporúča:  Zillinger IN HAIDEN Traminer BIO 2018

Grilované ovocie

Čoraz populárnejšie je aj ovocie pripravené na grile. Ako vínnu dvojicu ku grilovanému ananásu alebo nektárinkám odporúčame dobre vychladený kalich najlepších rakúskych sladkých vín, ako je Trockenbeerenauslese zo Seewinkelu alebo Ruster Ausbruch z druhej strany Neziderského jazera. Ku grilovanému banánu je skvelou prílohou Tramínu s trochou zvyškového cukru. A ak si chcete prečistiť chuťové bunky, prečo nezavŕšiť jedlo niečím šumivým. 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.