Svätovavrinecké alebo St. Laurent? U nás podceňovaná, v Rakúsku jedna z troch nosných modrých odrôd. Svätovavrinecké zo Stiftu je považované za jedno z najlepších vín z tejto odrody vo svete. Počas Masterclassu, ktorý sa uskutočnil 21.3.2024, sme mali príležitosť ochutnať sedem vín z piatich ročníkov a jedno víno - novinku v sprievode exportného manažéra vinárstva Teodora Iennaca a someliera Corner & Co. Rasťa Šutáka.
Prečo je Prosecco cool
Za posledné roky došlo k nárastu popularity Prosecca. V roku 2021 vzrástla produkcia tohto talianskeho šumivého vína o viac ako 25 percent, pričom v priebehu roka bolo na trh uvedených 627,5 milióna fliaš. Z toho asi 71,5 milióna patrí ružovému Proseccu. Tieto slávne bubliny, ktoré sú súčasťou tradície severovýchodnej časti Talianska, sa vo veľkom vyvážajú do zahraničia a v mnohých krajinách sa stali skutočnou „módnou“ ikonou.
Niektorí hovoria, že žiadny iný nápoj nedefinuje taliansku filozofiu la dolce vita tak ako Prosecco. Treba si ho vychutnať mladé a najlepšie každý deň. Podľa International Wine and Spirit Research sú USA a Spojené kráľovstvo najväčším konzumentom Prosecca. Nižšia cena a ľahká, nekomplikovaná chuť robia z Prosecca ideálnu voľbu pre nováčikov v oblasti šumivého vína. Je ľahké ho nájsť v obchodoch, baroch či reštauráciách.
Prosecco je skvelé vziať so sebou na návštevu kamaráta ,na večeru alebo na párty. Biele alebo ružové Prosecco je základom pre brunch, možno ho premeniť i na osviežujúci letný drink. Väčšina Prosecca sú jednoduché šumivé vína. Nebojte sa ho zmiešať s broskyňovou šťavou alebo pridajte citrónový sorbet a vodku a máte Sgroppino.
Prosecco je všestranné a dobre chutí so širokou škálou pokrmov z rôznych kuchýň. Vďaka svojim osobitným organoleptickým vlastnostiam je jednou zložkou talianskej kuchyne. Dnes recepty, ktoré sa považujú za „tradičné“, sa prehodnocujú, prispôsobujú sa novým ingredienciám alebo novému cíteniu, ako aj potrebám experimentovania a splynutia s inými kultúrami. Práve v tomto kontexte Prosecco nachádza nový život a v niektorých prípadoch môže dostať aj jednu z hlavných rolí. Pri domácom varení sa to môže zdať ako výzva, ale je to aj zábava. Pri popíjaní Prosecca počas varenia môžete uvoľniť uzdu svojej kreativite a experimentovaniu.
Prosecco a gastronómia
Rizoto s Proseccom je jednoduché, chutné a voňavé spojenie. V prvom rade si vyberte vhodnú odrodu ryže na rizoto, napríklad Carnaroli, Arborio alebo Vialone Nano. Samozrejme tento chutný chod môžete obohatiť o ďalšie ingrediencie, ktoré mu dodajú extra nádych. Perfektné sú napríklad čerstvé krevety alebo plátok sladkej gorgonzoly. Ak naopak uprednostňujete cestoviny pred ryžou, Prosecco bude určite vašim spoločníkom. Veľmi známe sú napríklad špagety s tuniakom, šafranom a Prosecco. Nie ste milovníkom tuniaka? Slávky, krevety sa budú s týmto receptom spájať rovnako dobre.
Prosecco sa najlepšie hodí k jedlám na báze rýb, ale aj k bielemu mäsu. Je možné použiť ho aj ako základ na prípravu omáčky, ktorou sa dá doladiť mnoho pokrmov. Prosecco stačí zohriať spolu s trochou tekutej smotany na varenie, zredukovať a potom pridať trochu kukuričného škrobu na zahustenie zmesi.
Prosecco sa hodí i k dezertom. Napríklad ku koláču s jahodovým krémom a Proseccom alebo k cheesecake (tvarohový koláč) s lesným ovocím alebo broskyňami. V neposlednom rade na trávenie, a osvieženie chutí nemôže chýbať sorbet z Prosecca. Viete si predstaviť lepší spôsob ukončenia večere?
Prosecco sa vyrába výhradne vo vybraných častiach severovýchodného Talianska. Zatiaľ čo Prosecco DOC sa môže pestovať v deviatich provinciách v regiónoch Veneto a Friuli Venezia Giulia, Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG sa môže vyrábať iba v provincii Treviso v Veneto, na kopcoch medzi mestami s rovnakým názvom. Najznámejšou vinohradníckou oblasťou pre Prosecco je Cartizze v obci Valdobbiadene. Asolo Prosecco DOCG Superiore sa vyrába v Trevise, medzi mestami Cornuda a Asolo. Odroda Glera musí tvoriť aspoň 85 % Prosecca.
Prosecco je nápoj, ktorý si môžete vychutnať kedykoľvek podľa nálady, no zároveň má nádych luxusu, vďaka čomu je dokonalou rovnováhou pre každodenný pohár bubliniek. Ľudia začali dôverovať a uznávať značku Prosecco, vďaka čomu si ho s väčšou pravdepodobnosťou vyberú v širokej ponuke šumivých vín.
Ďalšie články
Víno a sex rozhodne nie je kombinácia, ktoré vám napadne okamžite. Avšak, aj keď o tom nehovoríme, víno sa neustále používa ako spoločenský prvok, čo nás viedlo k zamysleniu...
Zdroj: Winefolly
Ladislav a Margita Šebovci si jednoznačne zakladajú na pôvode hrozna. Ako jedny z mála slovenských vinárov plynule nadviazali na rodinnú tradíciu vinohradníctva a výroby vína. Znalosti práce vo vinici a umenie výroby vína dostali do vienka od svojich rodičov.
Srdečne vás pozývame ochutnať všetky perly z vinárstva Karpatská Perla na podujatí Pekné víno s rozhľadom, ktoré sa koná už 23. marca.
Každá rodina má svoje vlastné veľkonočné menu. Varia sa údené šunky, pripravujú plnky s bylinkami alebo nadýchaný piškótový baranček. K tomuto sviatku jednoducho patrí dobré jedlo a pitie. Dokonalé gurmánske výtvory si žiadajú aj správne zvolené víno. Užite si párovanie veľkonočných jedál so slovenskými vínami.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.
Inšpirujte sa na blogu: Slovenské vína na Veľkú noc