Karpatská Perla je rodinná vinárska a vinohradnícka firma Ladislava Šeba a jeho manželky Margity. Ako jedny z mála slovenských vinárov plynule nadviazali na rodinnú tradíciu vinohradníctva a výroby vína. Pracovať vo vinici a vyrábať vína dostali do vienka od svojich rodičov. Obhospodarujú 60 ha viníc v Malokarpatskej vinohradníckej oblasti. Najznámejším je vinohrad Suchý vrch. Prečítajte si ako vinárstvo hodnotí nový ročník 2024.
PIÑA COLADA s rumom DON Q
15. augusta 1954 Monchito Marrero pracoval ako hlavný barman v bare Beachcomber v San Juan's Caribe Hilton. V ten deň ho napadol skvelý nápad. Inšpirovaný nalial do šejkra ananásovú šťavu, kokosové mlieko a výdatne to zalial rumom Don Q. Monchito tak vytvoril úplne prvú Piña Coladu, skutočný tropický originál. Zo všetkých rumov, z ktorých si Monchito si mohol vybrať, siahol po Don Q, pretože vedel, že práve ten typ rumu premení dobrý kokteil na skvelý.
Inšpirujte sa: Letné koktaily s rumom
AKCIA do 31. 7. - Rumové leto až -20 %
Výrazná rumová chuť Don Q Gold je dokonalým doplnkom sladkých tropických chutí klasickej Piña Colady.
Piña Colada
Prezrite si úžasnú zbierku receptov na Piña Coladu, čakajú vás tropické pôžitky. Pripravte sa na cestu chuti a relaxu, ktoré vás prenesú na slnkom pobrežia a kymácejúce sa palmy. Či už hľadáte klasické prevedenie alebo hravý nádych obľúbeného kokteilu, starostlivo vybraný výber uspokojí aj tie najnáročnejšie chuťové poháriky. Vychutnajte si esenciu raja s neodolateľnými receptami na Piña Coladu.
Piña Colada CLASSIC
Ingrediencie
• 60 ml rumu DON Q GOLD 40%
• 45 ml čerstvej ananásovej šťavy
• 15 ml kokosového krému alebo Malibu
• 1 Angostura bitters
• 1 čerešňa na ozdobu
Postup - Zmiešajte všetky ingrediencie s polovicou ľadu, až kým nebude koktail spenený. Nalejte do tulipánového pohára. Ozdobte čerešňou.
DON Q GRAN RESERVA PIÑA COLADA
Ingrediencie
• 40 ml rumu DON Q GOLD 40%
• 15 ml rumu DON Q Gran Reserva Aňejo XO 40%
• 45 ml ananásový džús
• 15 ml kokosového krému alebo Malibu
• Angostura bitters
• 1 čerešňa na ozdobu
Postup - Zmiešajte rum Don Q Gold, ananásový džús, kokosový krém, bitters a pol kopčeka ľadu do svetlej a spenenej hmoty. Nalejte do tulipánového pohára a doplňte s rumom Don Q Gran Reserva. Ozdobte čerešňou.
ELEVATED PIÑA COLADA
Ingrediencie
• 60 ml rum DON Q Reserva 7 Aňos 40%
• 10 ml kokosový krému alebo Malibu
• 75 ml ananásovej šťavy
• 1 Angostura bitters
Postup
Všetky ingrediencie pretrepte s ľadom. Preceďte cez drvený ľad do pohára. Ozdobte lístkom ananásu.
SKINNY PIŇA COLADA
Ingrediencie
• 45 ml rumu DON Q CRISTAL 40%
• 60 ml kokosovej vody
• 1 ČL jemného cukru
• 2 kúsky ananásu
Postup
Všetky ingrediencie vložte do šejkra s ľadom.Dôkladne pretrepte a dvakrát preceďte do koktailového pohára. Odporúčame vodu z čerstvo rozpoleného kokosu.
Rum Don Q
Dnes je Destilería Serrallés jedným z najväčších výrobcov rumu na svete, len v Portoriku pokrýva táto značka takmer 70 % trhu. Názov rumov Don Q pochádza z celosvetovo známej novely „Don Quijote“ od autora Miguela Cervantesa. Rodina Serralles zdokonaľuje umenie výroby rumu už viac ako 150 rokov podľa starej rodinnej tradície. Dnes je Destileria Serrallés jednou z najekologickejších destilerii na svete. Don Q je priekopníkom medzi výrobcami rumov, pokiaľ ide o čistejšie výrobné postupy šetrné k životnému prostrediu. Destileria Serrallés investovala značný čas, znalosti a zdroje, aby sa stala lídrom v oblasti čistejších a ekologických výrobných procesov v odvetví destilátov.
V súčasnosti je výrobný proces charakterizovaný viacnásobným systémom destilácie a aktívnou filtráciou cez čierne uhlie, ktorá produkuje čistý a poctivý rum. Cukrová trstina sa rozdrví a šťava sa povarí, aby sa z nej extrahoval cukor. Získava sa melasa, základ rumu. Tým, že Don Q musí nakupovať melasu, vymysleli spôsob, ako udržať kvalitu. A to pasterizáciou. Nasledovne používajú vlastné kultúry kvasiniek, ktoré používajú viac ako 75 rokov. Kvasinky prirodzene premieňajú cukry v melase na alkohol. Fermentácia trvá 48 – 52 hodín. Don Q je päťkrát destilovaný. Rumy zrejú minimálne jeden rok v amerických dubových sudoch. Pri výrobe rumu Don Q sa používajú iba prírodné ingrediencie. Všetky rumy Don Q sa plnia priamo na mieste v destilerii, aby sa zabezpečila najvyššia kvalita a konzistencia
Ďalšie články
V dedinke Devičie, ktorá leží na strednom Slovensku, sídli nové malé rodinné vinárstvo Papillon – Víno od Francúza. Starý čarovný kamenný domček v roku 2018 prerobili na vinárstvo, začali vyrábať víno a zároveň pripravovať vlastné vinohrady na kopci Lukovec. Prečítajte si ako vinárstvo hodnotí nový ročník 2024.
Vinárstvo Mrva & Stanko patrí k stáliciam slovenskej vinárskej scény od roku 1997. Od svojho vzniku vyrába vína s dôrazom na odrodový charakter a reflektujúc požiadavky klientov. Hrozno nakupujú u osvedčených pestovateľov z celého Slovenska a môžeme ho považovať za prvého slovenského „negocianta“. Tento prístup je založený na dlhodobom vzťahu medzi vinohradníkom a vinárom a pozitívne prispieva k rozvoju našich vinohradov. Prečítajte si ako vinárstvo hodnotí nový ročník 2024.
Ročník 2024 bol v slovenských vinohradoch komplikovaný, ovplyvnený rôznymi klimatickými podmienkami. Južnoslovenská vinohradnícka oblasť a čiastočne i Nitrianska bola na jar zasiahnutá ľadovcom. Vo východoslovenskej oblasti boli v máji zaznamenané silné dažde a následne tlak chorôb. Čo však najviac ovplyvnilo zber hrozna z ročníka 2024 vo všetkých šiestich slovenských vinohradníckych oblastiach bola dlhodobo vysoká teplota a nedostatok zrážok v lete. Prečítajte si ako vinárstvo hodnotí nový ročník 2024.