offerBox
1

4. 4. - Degustácia s vinárstvom Karpatská Perla

offerImage

Prvý štvrtok po Veľkonočnom období bude patriť degustácii vinárstva Karpatská Perla. Je to pekná príležitosť ochutnať tohtoročné novinky, ktoré nám príde predstaviť osobne pán Šebo.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Penfolds - siedma hviezda Austrálie

Penfolds - siedma hviezda Austrálie

Jedno z najstarších vinárstiev kontinentu. Penfolds má ikonické postavenie, ktoré dosiahlo len málo producentov z Nového sveta. Grange - vlajková loď Penfoldsu, podľa H. Johnsona patrí do skupiny vín, ktoré musíte ochutnať predtým ako zomriete.

Prečítajte si blog Austrália - unikát vo svete vín


Úspechy Penfolds:

V roku 2013 bol Penfolds ocenený titulom  "New World Winery of the Year"  udeľovaným  americkým vinárskym časopisom Wine Enthusiast.

V roku 2016 bolo vinárstvo Penfolds vyhlásené spoločnosťou Drinks International za najobdivovanejšiu značku vína.

Grange 1955 bol magazínom Wine Spectator vyhlásený za jedno z 12 najlepších vín 20. storočia. 
 

Pôvod Grange

Vinárstvo Penfolds založil anglický emigrant Christopher Rawson Penfold so svojou ženou Mary. Začínali na pozemku Magill Estate, z ktorého pochádza nádherné víno so stále tradičným prístupom pri výrobe.

V roku 1949 boli privezené z Francúzska odrody Cabernet Sauvignon, Chardonnay a Syrah, ktoré boli vysadené na najlepších viniciach. V roku 1950 sa stáva hlavným enológom Max Schubert, ktorý vytvoril slávny Grange.

Od roku 2002 je hlavný winemakerom Peter Gago, ktorý priniesol do firmy európsky pohľad a starostlivosť o klienta. Pôvodne malá firma je dnes vyhľadávanou adresou milovníkov hodnotných vín. Napriek vysokému ratingu sa Penfolds snaží zvyšovať kvalitu svojich vín. Vinárstvo vlastní vinohrady v najlepších oblastiach v Austrálie – Adelaide Hills, Barossa Valley, Eden Valley, McLaren Valley a Coonawara.

Grange - ikona Austrálie

Vlajková loď Penfoldsu, podľa H. Johnsona patrí do skupiny vín, ktoré musíte ochutnať predtým ako zomriete. Prvý ročník Grange vyrobil experimentálne už v roku 1951 Max Schubert. Jeho hlavnou myšlienkou bolo vyrobiť austrálske červené víno, ktoré by dokázalo zostať nažive minimálne dvadsať rokov, teda porovnateľné s tými, ktoré sa vyrábajú v Bordeaux.

Jednotlivé fľaše ročníka 1951 sú stále v držbe zberateľov; jeden sa predal v aukcii v roku 2004 za niečo viac ako 50 000 USD. Grange bolo vždy kontroverzným a individuálnym vínom. V prvých rokoch bolo podceňované a zaraďovalo sa medzi najnižšie z najnižších. Napriek tomu vyniklo ako individuálne víno so svojou osobitnou osobnosťou a bolo konzumované vo veľkom množstve, či už s chválou a potešením, alebo s nechuťou a odsúdením. Od roku 1962 získalo  117 zlatých, 63 strieborných a 34 bronzových medailí, plus 27 trofejí a 7 majstrovských ocenení, v roku 1979 na Wine Olympia v Paríži, Grange porazil najlepšie vína odrody Syrah z Francúzska. 

Základ tohto multiregionálneho vína je odroda Shiraz (kedysi Hermitage) z vinohradov Kalimna a Barossa Magill. Cabernet Sauvignon tvorí len malé percento, v závislosti od ročníka. Víno vyzrieva 18 mesiacov v 100% nových amerických dubových sudoch.

Máloktoré víno vyrobené kdekoľvek na svete sa vyrovná stálej kvalite Grange. Jeho charakteristickým prejavom je zrelosť, opulentnosť s hodvábnou štruktúrou, vďaka piesočnatým pôdam a teplému, rovnomernému podnebiu. Grange dokáže vyzrievať niekoľko desaťročí. 

Ikonické Grange

A čo hovorí o Grange náš somelier Rasťo Šuták: „Grange je inštitúcia a mať ho v pivnici, archíve či reštaurácii je ako pozerať doma na Picassa. Obrovský dopyt, najmä z Číny robí z neho absolútne nedostupné víno. Slovensko sa muselo "uspokojiť" z 12 kusmi. Niektoré krajiny nedostali nič! O tom či je toto víno vznešené, emancipované, dramatické, intelektuálne, vulgárne, nadčasové alebo drahé nemá zmysel polemizovať. Mali by sme byť nadšení, že vôbec existuje.“

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.