offerBox
1

3. 5. - Degustácia vín El Coto s 5-chodovou večerou v Hoteli Elizabeth

offerImage

Pozývame vás na degustáciu vín El Coto do Hotela Elizabeth, ktorý sa nachádza v srdci mesta Trenčín priamo pod stredovekým hradom. Môžete sa tešiť na kvalitné španielske vína El Coto, ktoré budú podávané k 5-chodovej degustačnej večeri. 

Čítať viac

3+1 ZADARMO na ovocné vína Miluron s kódom RIBEZLA

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Pena z bielej čokolády Créme de la Créme a TIP na víno

Pena z bielej čokolády Créme de la Créme a TIP na víno

V priebehu posledných rokov sladké vína akosi vyšli z módy. Keďže sa nám blíži sviatok zamilovaných, s Lenkou sme sa rozhodli vzdať hold práve sladkým vínam. Kedy si dať kvalitné sladké víno ak nie na Valentína. Lenka si pre vás pripravila penu z bielej čokolády a k nej odporúčam francúzske biele sladké víno Rothschild Mouton Cadet Réserve Sauternes z ročníka 2021.


 

Pena z bielej čokolády Créme de la Créme

 

Čas prípravy: 30 min

Počet porcií: 3-4 záleží od veľkosti pohára

Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk

Víno odporučila sommeliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk. 

Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.

 

 

Ingrediencie
 
2 vaječné žĺtka
320 ml smotany na šľahanie 
220g bielej čokolády
ovocie podľa výberu -  kiwi, banány
hrsť nasekaných pistácií

Postup 

1.  Ako prvé si na jemno nasekáme bielu čokoládu, dáme do misky a odložíme bokom.

2.  Žĺtka vyšľaháme do bielej peny, medzi tým si v malom hrnčeku zohrejeme 120 ml šľahačky.

3.  Nalejeme na žĺtkovú penu, vrátime celú zmes do hrnčeka a na miernom ohni, či indukcii 2-3 minúty varíme do polo hustej konzistencii.

4.  Následne celú zmes vlejeme do misky s nasekanou čokoládou a dobre premiešame, aby sa nám čokoláda rozpustila.

5.  Necháme vychladnúť. Na koniec do zmesi zmiešame 200 ml vyšľahanej šľahačky a dáme do chladničky aspoň na 6 hodín. 

Servírovanie:  vychladená pena sa podáva v pohároch a ozdobíme ovocím a nasekanými pistáciami. 

Biela čokoláda nie je čokoládou v pravom slova zmysle. Z pohľadu histórie čokolády sa začala vyrábať len nedávno. Vo všeobecnosti sa predpokladá, že prvýkrát tento produkt ľudia ochutnali okolo roku 1930 vo Švajčiarsku. Základom je kakaové maslo, cukor, leticín a sušené mlieko. Práve kakaové maslo zohráva pri bielej čokoláde hlavnú rolu a vďaka nemu môžeme bielu čokoládu považovať za priamy kakaový produkt. Kvalitná biela čokoláda obsahuje 40%  kakaového masla. Má rovnakú konzistenciu ako mliečna čokoláda.

Someliérka odporúča vhodné víno 

Mnohí považujú vína zo Sauternes za najlepšie sladké vína na svete. Kľúčom podávania vína Sauternes s jedlom je kontrast a rovnováha. Kvôli vysokému obsahu zvyškového cukru vo víne by ste sa mali vyhýbať sýtym a príliš sladkým dezertom. K mladým vínam zo Sauternes sa veľmi dobre hodí smotanový krém, oriešky a čerstvé ovocie. K ľahkej, nadýchanej  pene z bielej čokolády s banánom, kiwi a pistáciami odporúčam víno z vinárstva Rothschild Mouton Cadet Réserve Sauternes 2021. Víno podávajte vychladené, ideálne pri teplote 6-10 ⁰C.

Odporúčanie someliérky:

Rothschild Mouton Cadet Réserve Sauternes 2021

Intenzívna vôňa sušeného ovocia, kandizovaných marhúľ, medu, orieškov a karamelu. Príjemne sladká chuť so stredne plným telom a atraktívnym prejavom pražených mandlí a mliečnej čokolády. Komplexný a veľmi svieži Sauternes. Ukázať víno na eshope.

 

Mouton Cadet 

roku 1924 prevzal kormidlo v Château Mouton Rothschild Barón Philippe de Rothschild. Ako mladší syn (kadet) v rodine pomenoval nové vinárstvo Mouton Cadet. Aby bola zaistená stála kvalita vín, hrozno pre Mouton Cadet pochádza od viac ako 400 partnerských pestovateľov z regiónu Bordeaux.

Červené vína Mouton Cadet sa hlavne predávali počas 50. a 60. rokov 20. storočia, čím sa značka dobre umiestnila v Spojenom kráľovstve a Spojených štátoch. V 70. rokoch 20. storočia pribudlo aj biele víno. Vína sa vyrábajú z hrozna, ktoré pochádza z celej oblasti Bordeaux.

 
Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.