Doprava zadarmo nad 50 EUR Viac ako 300 000 fliaš a 2 500 druhov vína na sklade
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Ochutnávame Austráliu a Nový Zéland

Ochutnávame Austráliu a Nový Zéland

Villa Maria
Penfolds
Matua
Hardys

Hoci história vinohradníctva je u protinožcov podstatne kratšia ako u iných krajín, moderné postupy v kombinácii s priaznivými klimatickými podmienkami a prepracovaným zavlažovacím systémom priniesli v poslednej dobe množstvo skrytých pokladov, ktoré sa rozhodne oplatí objaviť.

Austrália je bezpochyby jednou z najvýznamnejších vinárskych krajín Nového sveta. Ako teda chutí?   


Lepšie neskoro ako nikdy

História austrálskeho vína sa začala písať pomerne neskoro, prvé odrezky viniča sa do bývalej trestaneckej kolónie dostali až v roku 1788 vďaka úsiliu kapitána Arthura Phillipa, ktorý do krajiny okrem 750 trestancov priniesol aj niekoľko odrôd novej rastliny na experimentovanie. Austrália je obrovský kontinent plný rozmanitých prírodných podmienok, od vysokých hôr po horúce púšte a nedotknuté pralesy.

Prví austrálski vinári preto čelili mnohým ťažkostiam, najmä kvôli neznámej austrálskej klíme, no trvalo im menej ako sto rokov, aby dosiahli svetový úspech. Ich nadprodukcia sa im však stala osudnou a v osemdesiatych rokoch minulého storočia vinohradnícky priemysel takmer skolaboval. V posledných rokoch sa predaj výrazne zlepšil hlavne vďaka rozličným organickým a biodynamickým vínam, ktoré začali pestovať mnohí austrálski vinohradníci.

Od Sauvignonu po Shiraz

Austrália je štvrtý najväčší svetový exportér vína, vyváža približne 750 miliónov litrov ročne. Nečudo, že víno sa vyrába v každom štáte kontinentu, nasadených je viac ako 160 000 hektárov viníc v 60 vinárskych oblastiach. Podľa austrálskych zákonov musí tiež byť aspoň 85% hrozna z regiónu označeného na etikete. Čo sa teda najčastejšie vyrába v krajine protinožcov? 

Najtypickejšie austrálsku odrodou je samozrejme Shiraz. Táto modrá odroda sa pestuje takmer vo všetkých vinárskych regiónoch, predovšetkým v oblastiach Barossa Valley, McLaren Valley a Clare Valley. Má hlbokú arómu, ktorá môže pripomínať čučoriedky, slivky či čerešne. Najušľachtilejšie odrodou je zas Cabernet Sauvignon. Pestuje sa v oblastiach Barossa Valley, Hunter Valley a Yarra Valley, kde má tiež zreteľný eukalyptový nádych. Z červených vín sa tu ďalej pestuje Merlot, Cabernet Franc a Pinot Noir. Najdôležitejšou bielou odrodou Austrálie je Chardonnay. Je to špičkové, stredne ťažké víno, ktoré má arómu citrusových plodov. Pestuje sa takmer všade, od Swan Valley cez Riverland až po južnú Tasmániu. Ďalším z bielych odrôd je Sémillon, ktorý pochádza z Bordeaux.

Bez Barossa Valley nie je Austrália

Najvýznamnejší región kontinentu je samozrejme Južná Austrália, domov velikánov ako Hardy’s, Penfolds Grange, Jacob’s Creek a mnohých ďalších. Klíma štátu sa značne líši, pokým vnútrozemské časti ako Riverland sú horúce, teplota klesá smerom k pobrežným regiónom ako Adelaide Hills. V regióne sa vyskytujú nízke ročné zrážky, takže vinohrady musia byť poctivo zavlažované.  O južnej Austrálii sa však nedá hovoriť bez toho, aby sme nespomenuli údolie Barossa Valley. Barossa Valley má veľmi horúce a suché podnebie, väčšina výsadby bieleho vína v oblasti (Chardonnay, Riesling a Semillon) sa preto nachádza vo vyšších nadmorských výškach okolo údolia, kde môže byť chladená oceánskym vánkom.

Najskôr sa tu pestovali červené odrody, po 2. svetovej vojne začali dominovať odrody biele. Zo všetkých odrôd červených vín tu vyniká Shiraz, ktorý nemá nikde inde vo svete konkurenciu. Ďalej sa tu pestuje Cabernet Sauvignon a Grenache. Biele vína z Barossy sú plné až delikátne, ak sa pestujú vo vyššej nadmorskej výške, môžu mať vyššiu kyselinku a svojou chuťou pripomínať čerstvý šalát. Z nich najvýznamnejší je Riesling Rýnsky, ďalej potom Chardonnay a Sémillon.

Kedysi Thomas, dnes Eileen

Práve v Barossa Valley má sídlo spoločnosť Hardy’s, ktorú založil mladý imigrant Thomas Hardy. Keď do Austrálie pricestoval s dvadsiatimi dolármi vo vrecku, rýchlo si našiel prácu u prvého austrálskeho majstra vinára Johna Reynella.

Za ušetrené peniaze si kúpil pozemok Bankside na rieke Torrens v blízkosti mesta Adelaide a už v roku 1849 začalo jeho víno zbierať ocenenia. Thomas bol zároveň jedným z prvých exportérov vína v Austrálii, takže aj vďaka jeho neúnavného cestovaniu a propagovaniu vína vo svete získal dve zlaté medaily na Medzinárodnej vinárskej šou v Bordeaux v rokoch 1882 a 1889. 

Vína Hardy’s majú aj dnes mnoho obdivovateľov, na vrchole ponuky stoja Eileen Chardonnay a Eileen Shiraz, ktoré patria k najlepším vínam vo svojej kategórii. O jeho úspech sa postarala „prvá dáma austrálskeho vína,” Eileen Hardy, a víno nesúce jej meno od roku 1986 do roku 2014 získalo Eileen Hardy Chardonnay neuveriteľných 41 ocenení a 99 zlatých medailí z rozličných svetových i domácich výstav. Na čele spoločnosti je dnes William „Bill” Hardy, ktorý predstavuje piatu generáciu rodiny Hardyovcov.

Penfolds a jeho Grange

História austrálskeho vína sa neodmysliteľne spája s menom spoločnosti Penfolds. Najslávnejšie vinárstvo Austrálie a výrobca jedného z najznámejších vín dvadsiateho storočia – Grange – spoločnosť Penfolds hrala kľúčovú úlohu pri rozvoji vinárstva na južnej pologuli. Vináreň založil anglický emigrant Christopher Penfold so svojou ženou Mary. 

Začínali na pozemku Magill Estate, z ktorého pochádza nádherné víno so stále tradičným prístupom pri výrobe. Pôvodne malá firma začínajúceho mladého lekára a jeho manželky je dnes vyhľadávanou adresou milovníkov hodnotných vín. Jedným z nich je aj Grange, podľa časopisu Wine Spectator jedno z desiatich najväčších vín dvadsiateho storočia, ktoré predstavuje dokonalé vyjadrenie filozofie Penfolds. Tá vychádza z miešavania hrozna z viacerých oblastí pre nezameniteľnú chuť.

Grange sa vyrába každý rok vo veľmi obmedzených množstvách (v niektorých rokoch menej ako 3,000 debničiek) z dôkladne vybraného zrelého ovocia pestovaného na vlastných vinohradoch Penfolds a tiež kúpeného od nezávislých pestovateľov. Napriek tomu, že väčšina červených vín prichádza na trh približne dva roky od vinobrania, Grange je vydávaný ako päťročné víno.

Nedá sa nespomenúť Nový Zéland

S austrálskym vinohradníctvom je úzko späté aj vinohradníctvo Nového Zélandu. Hoci sa o pestovanie vínnej révy snažili na ostrovoch už od polovice 19. storočia, preraziť sa novozélandskému vínu podarilo až v roku 1974. Práve vtedy sa bratom Billovi a Rossovi Spenceovi podarilo vypestovať prvý Sauvignon Blanc v oblasti Marlborough, širokom údolí na Južnom ostrove Nového Zélandu. 

Víno sa ukázalo byť mimoriadne chuťovo intenzívne a korenisté a od tej doby sa celý Nový Zéland doslova identifikuje s vínom odrody Sauvignon Blanc. Jedným z najlepších a najúspešnejších vinárstiev Nového Zélandu je Villa Maria. Založil ju Sir George Fistonich spolu so svojou manželkou už v roku 1961, o rok neskôr vyrobil prvé víno. Vinohrady spoločnosti sa nachádzajú v štyroch oblastiach - Auckland, kde vinárstvo aj sídli, ďalej Hawke’s Bay, Gisborne a Marlborough, kde sa pestujú odrody ako Sauvignon Blanc, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot a Pinot Noir.

Villa Maria ponúka svoje vína v štyroch kategóriách - Private Bin, Cellar Selection, Reserve a Single Vineyard, a vyváža ich do 50 krajín sveta. Celkom slušné na vinohrad s nie viac ako 300 zamestnancami, čo poviete? Objavte vína Villa Maria v našom eshope.

Za zmienku stojí aj spoločnosť Matua, za ktorou stoja vyššie spomínaní bratia Spenceovci, ktorí stoja za úspechom novozélandského Sauvignonu Blanc. Vína Matua sa vyrábajú v 4 kategóriach - Regional, Taste, Lands & Legends a Single Vineyard. Známi sú svojim Sauvignonom Blanc, Chardonnay a Pinotom Noir, ale produkujú aj Riesling, Albarino, Pinot Gris, Merlot, Syrah a Malbec.

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.