offerBox
1

21. 3. - MasterClass Stift Klosterneuburg na Starej Vajnorskej

offerImage

Nezmeškajte príležitosť ochutnať vína z najstaršieho fungujúceho vinárstva v Rakúsku – Stift Klosterneuburg. St. Laurent. Počas Masterclassu budete mať príležitosť ochutnať sedem vín z piatich ročníkov v sprievode exportného manažéra vinárstva Teodora Iennaca.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Ochutnajte Sauvignon Blanc zo Slovenska

Ochutnajte Sauvignon Blanc zo Slovenska

Asi ťažko by sa na svete našla iná odroda s takou obľúbenosťou, akou oplýva práve Sauvignon Blanc. Vína tejto odrody sa vyrábajú takmer vo všetkých vinohradníckych oblastiach sveta v širokej škále štýlov, ktorý vinári dokážu riadiť a usmerňovať prácou vo viniciach aj vo vinárstve. Sauvignon Blanc sa často prihovára mladším konzumentom. Jeho výrazná osobitosť je pre zákazníkov príťažlivá.


Vo Francúzsku sa pestuje Sauvignon Blanc najmä v údolí rieky Loire a v Bordeuax. Postupne sa táto odroda rozšírila do celej Európy a nového sveta (Kalifornia, Čile, Argentína, Austrália a Nový Zéland, Južná Afrika). Odrode Sauvignon sa tu darí najmenej rovnako dobre ako vo Francúzsku. 

Aký je typický Sauvignon Blanc? 

Sauvignon blanc z rôznych vinohradníckych oblastí líšiacich sa podnebím a pôdnymi podmienkami, vyrobený z hrozna zozbieraného v odlišných stupňoch zrelosti, fermentovaný spontánne alebo rôznymi druhmi kvasiniek a tiež spôsobom spracovania a vyzrievania, má iný charakter. V našom klimatickom pásme sa zbiera koncom augusta alebo v prvej polovici septembra, samozrejme to závisí od polohy a ročníka. Sauvignon si vyžaduje vyššie nároky na polohu a pestovanie. Vyhovujú mu severnejšie polohy, avšak chránené pred mrazmi. 

Unikátny a rozpoznateľný charakter vône a chuti dávajú Sauvignonu dve základné látky, pyrazín a tiol.

Pyrazín je nositeľ výraznej herbálnej až bylinkovej chuti, chuti papriky, grapefruitu a egrešov. Tento charakter vína je výraznejší vo vinohradníckych oblastiach s chladnejším podnebím a nižším množstvom slnečného svitu.

Tiol je zodpovedný za chuť tropického ovocia, žltého melónu, limetky, hrušky alebo vinohradníckej broskyne. Je intenzívnejší v oblastiach, kde je dostatok slnečného svitu. Vinár ho vo víne môže zvýrazniť aj použitím kvasiniek určitého typu alebo výberom hrozna zo špecifických klonov Sauvignonu.

Sauvignon Blanc zo Slovenska

Slovenskí vinári zberajú odrodu Sauvignon Blanc vo viacerých fázach. Pre umocnenie vplyvu tejto odrody vyberajú pre založenie novej vinice najvhodnejšie klony vzhľadom k lokálnym pôdnym i klimatickým podmienkam.

„Zelené“ aromatické tóny pochádzajú zo zlúčenín, ktoré sú veľmi citlivé na slnko. Preto ich prejav možno výrazne znížiť opatreniami ako je odlistenie okolo hrozna. Keď je hrozno naopak dobre vyzreté, rozvinú sa komplexné arómy čiernych ríbezlí, egrešov a tropického ovocia. Práve preto sa uplatňuje postupný zber, kedy sa hrozno zbiera pri rôznom stupni zrelosti. 

Na Slovensku nemáme určené optimálne polohy pre pestovanie odrody Sauvignon Blanc ako to je v susednej Moreve a vo svete. VOC Znojmo má presne definované apelácie pre Sauvignon (plus Rizling rýnsky a Veltlínske zelené) a pravidlá pre vína s označením VOC - vína originálnej certifikácie. TIP na víno: Špalek Sauvignon VOC BIO 2019

Víno z odrody Sauvignon Blanc ovplyvňuje kombinácia klonu aj polohy. Ale výraznejšie hovoria aj meniace sa klimatické podmienky, ktoré majú vplyv na zrenie hrozna spolu s technológiou spracovania.

 

 

Na Slovensku je odroda Sauvignon Blanc registrovaná od roku 1941 a patrí k menej frekventovaným odrodám. V roku 1952 boli vo vtedajšom Československu registrované 3 klony - PE-6/5, PE-13/49, PE-13/67.  Väčšina slovenských zákazníkov vyhľadáva mladý, svieži Sauvignon, ktorý je ľahko zrozumiteľný. Slovenskí vinári sa snažia tomuto trendu prispôsobiť. Zdá sa, že Sauvignon zatiaľ nepatrí v slovenských pomeroch medzi ideálne odrody. Pri Sauvignone veľmi dôležitú úlohu zohráva poloha vinohradu. Problém je aj termín zberu v našich končinách, pretože obsah kyselín v hrozne rýchlo klesá. Potom sa na trhu objaví polosuchý, ba dokonca polosladký Sauvignon...

K jemným aj pikantným pokrmom

Vína z odrody Sauvignon sa výborne hodia pre mnohé jedlá od jemných po pikantné. Mušle, kraby, krevety alebo ustrice obstoja so Sauvignonom samostatne aj ako dusené v smotanových alebo citrusových omáčkach. Výborne sa hodí k surovým rybám, rovnako tak ako ku grilovanému morskému ostriežovi alebo treske. Sauvignon vyzdvihne chuť ovocných šalátov s citrusmi a sorbetov s tónmi grapefruitu a limetky. Ako jedna z mála bielych odrôd sa výborne popasuje aj s pokrmami s kyslejšími paradajkovými omáčkami napr. cestovinami či pizzou.

Herbálny typ Sauvignonu si dobre rozumie s thajskou kuchyňou, ktorá používa čerstvé bylinky a pikantné chute. Tiež si ho vychutnáte s hydinovým mäsom, predovšetkým ak je pri jeho príprave použitý rozmarín, tymián alebo estragón či šalátom s rukolou, mangoldom, feniklom, výhonkami hrášku alebo paprikou.

 

 

Trikrát iný slovenský Sauvignon Blanc

Malokarpatský štýl - Karpatská Perla Sauvignon 2022

I keď vinohrad Suchý vrch neleží priamo na malokarpatských svahoch, ale len pár kilometrov južnejšie na hlbokých nánosoch spraše a je chránený pred vetrom prastarým dubovým lesom. Vinohrad s odrodou Sauvignon má 24 rokov a leží na pôde s vyšším obsahom vápenca. Štepy pochádzajú od šľachtiteľa Ondreja Korpása. Táto poloha odrode Sauvignon vyhovuje v bio režime. Je priamočiary, svieži, ľahký a šťavnatý. 

Oranžový Sauvignon z vajíčka - Papillon Víno od Francúza Macération Sauvignon Orange, BIO

Hrozno pochádza z vinohradu Viničky II vo vlastníctve vinárstva Natural Domin & Kušický. David Papillon má bohaté skúsenosti a rád experimentuje. A tak vzniklo oranžové víno z odrody Sauvignon blanc. Hrozno bolo macerované 10 dní na šupkách. Spontánna fermentácia a následne víno zrelo 9 mesiacov v betónovom vajíčku. Víno je plnené samospádom, nečírené, nefiltrované. 

Sauvignon , ktorý vyzrieva... Fundus Regius Sauvignon MMVIII

Tento Sauvignon pochádza z družstevného vinohradu Nad Lužovým v katastri obce Kolibabovce v severnej časti Východoslovenskej nížiny. Vek vinohradu je viac než 40 rokov. V blízkosti vinohradu sa nachádza Zemplínska Šírava a sopečné pohorie Vihorlat. Neustále prúdenie vzduchu znižuje riziko vzniku chorôb v prospech nižších postrekov. Výborný terroir dopĺňa tufové podložie, ílovo hlinitá pôda. Hrozno bolo zberané ručne až v prvej polovici novembra. Po lisovaní rmut nakvášal 3 dni pri nízkej teplote v nerezových tankoch. Prvýkrát bol Sauvignon plnený v roku 2010 v objeme 1000 litrov a predával sa v pollitrových  fľašiach. V roku 2016 sa vinárstvo rozhodlo z tankov znova nafľašovať 2600 litrov do 0,75 l fliaš pod názvom Sauvignon MMVIII. V júli 2021 hodnotila toto víno Jancis Robinson a dala mu 16 bodov. Vyslovila i jednu zaujímavú myšlienku, či tento Sauvignon nemôže mať niečo spoločné s odrodou Sauvignonasse/Friulano...

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.