Ako každý rok, Beaujolais Nouveau bude verejnosti predstavené tretí štvrtok v novembri, čiže 20. novembra 2025. Po ročníku 2024, ktorý bol chladný a vlhký, nový ročník v Beaujolais môžeme označiť ako klasický. Ročník 2025 bol výnimočný, čo sa týka kvality, ale aj znepokojivo malý, čo sa týka množstva. Je to spôsobené suchom a slabým kvitnutím, ale aj tým, že niektoré oblasti boli zasiahnuté opakovaným výskytom krupobitia.
Obľúbené červené vína Slovákov
V každom období sa objavujú vína, ktoré sa stanú z rôznych dôvodov nesmierne populárnymi. Na Slovensku sme už mali éru červených vín z Južnej Ameriky, najmä z Čile a Argentíny. Vyhľadávaným bolo Chianti, neskôr sa objavilo Brunello di Montalcino a super „Toskánci“.
Teraz je top odrodou Primitivo. Pozrime sa na niektoré z nich:
Primitivo
Primitivo bolo do Talianska pravdepodobne privezené buď z Grécka alebo Chorvátska. Najlepšie polohy pre Primitivo sú pozdĺž Bari v provincii Murgia a v južnej časti mesta Manduria provincie Taranto.
Existujú rôzne klony Primitiva. V Mandúrii rastie na červených pôdach, na vulkanických a vápenatých pôdach, na čiernych pôdach získavaných z aluviálnych nánosov a dokonca aj na piesku pri mori.
Z každej oblasti má Primitivo odlišný charakter. Je to skorá odroda, ktorá dozrieva vo vinohradoch ako prvá v rámci modrých odrôd. Hrozno sa zberá od polovice augusta do začiatku septembra. Po zbere rýchlo bobule strácajú aciditu a scvrkávajú sa.
Víno máva často vysoký obsah alkoholu. Primitivo je výbornou odrodou k výrobe prírodne sladkých vín v kategórii Dolce Naturale, ale i fortifikovaného vína.
Dunaj
Na Slovensku sú čoraz populárnejšie slovenské novošľachtence. V rámci modrých odrôd sa medzi Slovákmi stal obľúbený práve Dunaj, pri ktorého zrode stála šľachtiteľka Dorota Pospíšilová so spoluautorom Ondrej Korpásom. Dunaj je odroda so skorším obdobím dozrievania podobne ako Primitivo.
Produkuje vysoký obsah cukru v mušte (21-26 g/l), hrozno treba včas obrať, lebo v neskorších etapách prezrievania strapce zasychajú.
Dunaju sa darí na západe Slovenska v okolí Pezinka, vo Vištuku, na juhu v Strekove, v okolí Nitry, pri Čajkove, v Rybníku, v Tajnej, ale aj na východe Slovenska v Orechovej. Odroda je vhodná aj na výrobu prírodne sladkých vín.
Tempranillo
Španielsko je už niekoľko rokov krajinou s najväčšou rozlohou vinohradov na svete. Najznámejšou a najväčšou vinohradníckou oblasťou je Rioja s top odrodou Tempranillo. Všetky červené vína z tejto odrody vyzrievajú v dubových sudoch. Americké dubové sudy boli historicky preferované, ale dnes väčšina vinárstiev používajú kombináciu amerických a francúzskych sudov.
Čaro Tempranilla spočíva v tom, že sa štýl vína mnohokrát mení v spôsobe, akým je vyrobené. Ďalšie veľké oblasti sú v Baskicku, Navarre, Katalánsku Penedès a Valdepeñas južne od Madridu. Klasická Rioja má podiel Tempranilla až 90 percent. Aby Tempranillo získalo svoju eleganciu a charakter, vyžaduje vhodnú klímu, dostatočné teplo aj slnko. Tieto klimatické podmienky sú ideálne aj vo vyšších polohách v Ribera del Duero a Rioje. Vína z odrody Tempranillo majú výrazný ovocný charakter.
Super „Toskánci“
„Super Tuscan“ je momentálne najžiadanejšia „značka“ drahých červených vín z Talianska/Sassicaia, Solaia, Ornellaia, Tignanello/. Málokto však vie, o aké odrody, prípadne, z akej apelácie tieto vína pochádzajú. Tieto vína patria k najžiadanejším na svete.
V šesťdesiatych rokoch minulého storočia niektorí toskánsky vinohradníci začali experimentovať s odrodami z Bordeaux ako Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc a Merlot v oblasti Chianti a neskôr Bolgheri. Sassicaia je považovaná za prvé víno s označením Super Tuscan.
Marchese Mario Incisa della Rochetta vyrábal víno pre vlastnú spotrebu od roku 1948 z odrôd Cabernet Sauvignon a Cabernet Franc vysadených v Bolgheri na toskánskom pobreží, ktorá sa však predtým nepovažovala za obzvlášť hodnotnú vinohradnícku oblasť.
Prvým komerčným ročníkom Sassicaie bol 1968, ale kvôli apelačným zákonom muselo byť víno označené ako Vina da Tavola alebo „stolové víno“.
Aj v ostatných vinohradníckych oblastiach začali talianski vinári experimentovať s francúzskymi odrodami. Jedným z prvých bol Antinori, ktorého Tignanello z roku 1971 bolo kupážou odrôd Sangiovese a Cabernet Sauvignon z oblasti Chianti Classico, ale tiež bolo označené ako Vino da Tavola.
Ďalšie články
Na tohtoročný Black Week sa oplatí pripraviť aj vínovým nadšencom. WinePlanet prináša vysoké zľavy na výnimočné slovenské aj zahraničné vína, ktoré spájajú kvalitu, charakter a skvelý pomer ceny a zážitku. Ak hľadáte darček, zásobu na sviatky alebo si jednoducho radi doprajete pohár vína, tieto kúsky by vám nemali uniknúť.
Každá firma má svoj príbeh. Ten náš sa začal pred viac ako tridsiatimi rokmi – s víziou prinášať na Slovensko kvalitné vína, destiláty, kávu a delikatesy z celého sveta. Z malej rodinnej firmy sa postupne stala spoločnosť, ktorá dnes patrí medzi lídrov v distribúcii prémiových produktov, a jej meno sa spája s profesionalitou, kvalitou a ľudským prístupom.
Len pár kilometrov od Benátok, medzi vinicami, ktoré sa tiahnu až po obzor, sa skrýva miesto, kde sa spája vôňa vína, pokoj talianskeho vidieka a útulnosť rodinného domu. Ville d’Arfanta – butikový statok patriaci rodine Serena Wines 1881 – nie je len miestom na prenocovanie. Je to zážitok, ktorý chutí ako pravé talianske dolce vita.





