Vianoce nám klopú pomaly na dvere. I počas adventu si môžete pripraviť recept od Lenky, pečeného lososa s bylinkovo orechovou krustou. K nemu vám odporúčam šumivé, ružové bublinky z vinárstva Perelada. Nechajte sa inšpirovať možno i na vianočnú štedrú večeru.

Nové slovenské vína v portfóliu - Nichta a Žitavské Vinice
Ďalšie novinky od domácich vinárov máme skladom. Ochutnajte vlajkovú loď vinárstva Nichta a víno zo Žitavských Viníc z netradičnej odrody Rosa.
Nový blog: Ročník 2023 slovami slovenských vinohradníkov a vinárov
Nichta Signature Cuvée 25 2018
Jakub Nichta (vinárstvo Nichta): "Nápad vytvoriť Cuvée 25 ako vlajkovú loď vinárstva Nichta sme mali v hlavách už dlho. V pivnici sme vytvorili viacero pokusov, žiadny však nebol uvedený na trh. Vo vinárstve Nichta staviame na troch modrých odrodách - Dunaj, Alibernet a Frankovka modrá. Práve tieto odrody nám dlhodobo ukazujú potenciál v regióne Tekov. Ročník 2018 poskytol nádherne vyzreté hrozno s výbornými parametrami. Jeseň bola mimoriadne slnečná a teplá. Dunaj sme zbierali 26. septembra 2018 pri cukornatosti 28°NM, Frankovku modrú 26. októbra pri cukornatosti 26°NM a Alibernet až 19. novembra pri cukornatosti 25,5°NM.
Zaujímavosťou je, že odrody Dunaj a Frankovka odbúrali kyselinu jablčnú už vo vinici. Dunaj a Alibernet pochádzajú z vinohradu Kruhy vysadeného v roku 2008 v Čajkove. Tento vinohrad sa vyznačuje ílovito-hlinitou pôdou s vysokým obsahom tufu (sopečného kameňa), ktorý je viditeľný aj na povrchu. Frankovka modrá pochádza z vinohradu Baričky, ktorý sme vysadili na jar v roku 2003 v katastri obce Drženice. Po fermentácií a dlhšej macerácií sa základné vína z jednotlivých odrôd stočili do nových 3000 litrových dubových sudov, kde každá odroda vyzrievala samostatne jeden rok. Následne sme pristúpili k blendovaniu.
Finálny blend sme nechali rok vyzrievať drevených sudoch rôznych objemov. Posledný rok pred fľašovaním víno zrelo v nových 225 a 500 litrových sudoch z rakúskeho dubu Weidling. Pred fľašovaním sme víno scelili a vo februári 2022 nafľašovali do limitovaných fliaš s objemom 0,75l, 1,5l Magnum, 3l Double Magnum a 5l Jeroboam. Víno bolo uvedené na trh koncom roka 2022 pri príležitosti 25. výročia založenia nášho vinárstva a nesie preto názov Cuvée 25. Našou snahou bolo vytvoriť víno, ktoré bude plné a elegantné s archivačným potenciálom minimálne 10+. V regióne Tekova sa dajú vytvoriť komplexné červené vína, ktoré odrážajú miesto pôvodu."
Žitavské Vinice Rosa 2019
Odroda Rosa bola vyšľachtená v roku 1961 vo VÚVV v Bratislave. Profesorka Dorota Pospíšilová skrížila semenáč Picpoul x Frankovka modrá s Tramínom červeným. Z tohto kríženia vybrala semenáč, ktorý skúmala v PD Strekov v spolupráci s Ondrejom Korpásom. V roku 2004 zaradili Rosu do ŠOS ÚKSUP a získala aj právnu ochranu. Od roku 2011 je registrovanou modrou odrodou viniča.
Rosa je pestovateľsky aj technologicky náročná. Tejto výzvy sa nebál Jozef Teplan a Tomáš Strelinger z Úľan nad Žitavou. V obci Černík, kde majú svoj vinohrad, vysadili aj odrodu Rosa. „Rosa má nádherný kvetinový profil, vo vôni nachádzam rovnaké kvety, ktoré pestujem v skleníku a v záhrade,“ hovorí s úsmevom Jožko Teplan. Počet fliaš je limitovaný, vyrobený bol len jeden 225l sud vína.
Tmavá, karmínovo-červená farba. Intenzívna vôňa kôstkového ovocia a kvetín so štipkou orientálnych korenín. Plná chuť s ovocným charakterom a hladkými tanínmi. Dotyk horkej čokolády v dochuti. Skvelé víno do gastronómie.
Ďalšie články

Ľadové víno je v mnohých ohľadoch dokonalým zimným vínom. Vplyvom globálneho otepľovania je však čoraz náročnejšie vyrobiť ľadové víno. Nie každý rok sú prírodné podmienky naklonené k jeho výrobe. Hrozno na ľadové víno sa musí zbierať zdravé a len vtedy, keď je prirodzene zamrznuté. Pri zbere musí teplota klesnúť pod -7 °C alebo nižšie.
Väčšina prírodných ľadových vín pochádza zo studených severných vinohradníckych oblastí. Kanada je najväčším svetovým producentom ľadových vín nasledované Nemeckom.

Pripúšťame, že robiť hlavné životné rozhodnutia výlučne na základe horoskopov môže byť nerozumné. Ale použiť ho pri výbere vína? Spoločnosť Cellarmasters sa zamerala na údaje o predaji, aby určila typ vín, ktoré každé znamenie uprednostňuje.
„Analýzou poznatkov našich zákazníkov a porovnaním s objednávkami za posledných 12 mesiacov sme boli schopní analyzovať, ako sa líšia preferencie vín medzi znameniami,“ hovorí Christine Rickets, riaditeľka Cellarmasters.

Najlepšie si ho vychutnáme na tradičných vianočných trhoch alebo po dni strávenom na zjazdovke. Varené víno je neodmysliteľnou súčasťou zimného obdobia. Pije sa už celé stáročia, no nikto nepozná jeho presný pôvod.
Existujú dôkazy, že korenené víno sa konzumovalo už v starovekom Egypte. V tom čase sa predpokladalo, že má liečivé vlastnosti. Rimania tiež zahrievali víno už v druhom storočí, čo naznačuje, že ľudia pridávali do vína korenie. Varené víno v tom období dodávalo energiu, zohrievalo a okrem toho pitie vína bolo bezpečnejšie ako pitie vody z hygienických dôvodov. Prvý dodnes existujúci dokument o varenom víne - Glühwein pochádza z roku 1420.