offerBox
1

3. 5. - Degustácia vín El Coto s 5-chodovou večerou v Hoteli Elizabeth

offerImage

Pozývame vás na degustáciu vín El Coto do Hotela Elizabeth, ktorý sa nachádza v srdci mesta Trenčín priamo pod stredovekým hradom. Môžete sa tešiť na kvalitné španielske vína El Coto, ktoré budú podávané k 5-chodovej degustačnej večeri. 

Čítať viac

3+1 ZADARMO na ovocné vína Miluron s kódom RIBEZLA

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Ľadové vína pre exkluzívny zážitok

Ľadové vína pre exkluzívny zážitok

Občas sa v televízii objavia reportáže o zbere hrozna k produkcii ľadového vína. Avšak na celom svete sa vyrába len veľmi malé množstvo ľadového vína, je vzácne a má svoju exkluzivitu. Vplyvom globálneho otepľovania je čoraz náročnejšie vyrobiť ľadové víno. Nie každý rok sú prírodné podmienky naklonené k  jeho výrobe. Výroba ľadového vína je vždy určitým rizikom - mráz nemusí vôbec prísť. Hrozno musí byť 100% zdravé a vyžaduje si flexibilitu pre zbere, aby sa celá úrodu obrala v priebehu niekoľkých hodín.


 

Ľadové víno sa v Európe označuje ako víno, ktoré je vyrobené z hrozna, ktoré sa zbieralo pri teplote  -7°C a nižšej. Hrozno by malo zostať počas zberu a spracovania zmrznuté a získaný mušt by mal mať cukornatosť najmenej 27 °NM (27 kg cukru/100 l muštu).

Výroba ľadového vína je zložitá a výlisnosť nízka. Kým pri tichom víne sa zo 100 kilogramov hrozna získa asi 75 litrov muštu, pri ľadovom víne je to najviac 10 litrov. 

Kanada je celosvetovo najväčším producentom ľadového vína. Nasleduje Nemecko, USA,  Luxembursko, Švajčiarsko, Rakúsko, Slovensko a Česko. Ľadové víno už vyrobili aj v Španielsku alebo Argentíne. Aj keď je pravda, že si pomáhali zmrazením v kryo komorách, čo už nie je skutočné ľadové víno.

Obsah zvyškového cukru v ľadovom víne sa pohybuje od 180 g/l až po 320 g/l. Hladina cukru v mušte vedie k pomalšiemu kvaseniu. Dokončenie fermentácie môže trvať mesiace a používajú sa špeciálne kmene kvasiniek. Ľadové vína sú pre nižšiu výťažnosť a náročnosť spracovania výrazne drahšie. Často sa predávajú v polovičnom objeme -  375 ml, alebo ešte menej. 
 

Slovensko a výroba ľadového vína

Slovensko začalo prírodne sladké vína produkovať až po roku 2000. Prvé slovenské ľadové vína sa na našom trhu objavili z ročníka 2002. Veltlínske zelené, ľadový zber, pochádzalo z produkcie vinárstva Karpatskej Perly zo Šenkvíc. Miestom zberu hrozna bol vinohrad Suchý Vrch pri Šenkviciach, oberalo sa 10. decembra 2002 pri teplote –9°C. O prvenstvo sa delí s Milanom Pavelkom z Pezinka, ktorý v tom istom ročníku vyrobil ľadový Rizling rýnsky. 

Dnes výrobu ľadového vína ovplyvňuje v prvom rade počasie. Zimy sú mierne a ľudí vo vinohradníctve je ako šafránu. Vyrobiť mimoriadne ľadové víno sa dá prirovnať k zisku medaily slovenského reprezentanta na olympiáde...raz za štyri roky.

Ochutnajte ľadové zbery: Karpatská Perla Zweigeltrebe 2012Château Belá Rizling vlašský 2015Château Belá Veltlínske zelené 2016.

 

História ľadového vína

Zmrazené hrozno sa používalo na výrobu vína už v starom Ríme. Víno z Chiomonte vo Val di Susa bolo populárne v rímskych časoch a toto mesto dodnes vyrába jedno z mála talianskych ľadových vín. Existuje záznam zberu ľadového vína v Dromersheime blízko Bingenu v Rheinhessene  z 11. februára 1830.

Hrozno pochádzalo z ročníka 1829. Zima bola krutá a niektorí vinohradníci nechali hrozno visieť na viniči ako krmivo pre zvieratá. Keď zistili, že hrozno dáva veľmi sladký mušt, vylisovali ho a vyrobili ľadové víno.

V priebehu 19. storočia až do roku 1960 bola výroba vína s označením Eiswein v Nemecku zriedkavá. Zdokumentovaných bolo len šesť ročníkov vrátane ročníka 1858, prvého ľadového vína Eiswein na zámku Johannisberg. Dnes je Eiswein  súčasťou klasifikácie vín VDP.  

Prvé ľadové z Kanady

Prvýkrát v Kanade vyrobil ľadové víno v údolí Okanagan v Britskej Kolumbii nemecký imigrant Walter Hainle roku 1972. Vinárstvo Inniskillin pod vedením spolumajiteľa vinárstva rakúskeho pôvodu Karla Kaisera ako prvé v Kanade vyrobilo ľadové víno pre komerčné účely v roku 1984.

Víno s označením Eiswein bolo vyrobené z odrody Vidal. Kanadské ľadové víno sa rýchlo stalo obľúbeným u domácich spotrebiteľov. Medzinárodný prielom nastal v roku 1991, keď ľadové víno Vidal z roku 1989 od Inniskillin vyhralo Grand Prix d'Honneur na Vinexpo. Začiatkom roku 2000 sa Kanada stala najväčším producentom ľadového vína na svete. V roku 2001 Európska Únia povolila dovoz kanadského ľadového vína do Európy. 

Približne 90 percent všetkého ľadového vína vyrobeného v Kanade pochádza z vinárstiev so sídlom v Ontáriu. V roku 2016 vyprodukovali približne 800 000 litrov. Vyrába sa však aj  v ostatných vinohradníckych provinciách vrátane Britskej Kolumbie, Quebecu a Nového Škótska. Výrobu ľadového vína reguluje Vintners Quality Alliance (VQA) v provinciách Britská Kolumbia a Ontário. V Kanade je povolený zber hrozna pre ľadové víno až po 15. novembri. Do tej doby musí hrozno visieť vo vinohrade a čakať na zber. Kanadské normy pre zber ľadového vína sú všeobecne prísnejšie ako tie európske. Teplota musí klesnúť pod -8 stupňov Celzia a miera cukornatosti musí dosiahnuť minimálne 35 Brix.

Čo je to kryoextrakcia

V niektorých krajinách vinári používajú kryoextrakciu . Zvyčajne nenechávajú hrozno visieť dlhšiu dobu vo vinici, ako sa to robí pri prírodných ľadových vínach. Kryoextrakcia je proces, pri ktorom sa hrozno mrazí v chladničke a lisuje. Vinári vystavujú hrozno teplotám okolo -7 stupňov Celzia a lisujú ho ešte zmrazené. Ľadové kryštály zostávajú v lise, zatiaľ čo koncentrovaná šťava vyteká. Výsledné víno pripomína ľadové víno. Príkladom je Vin de Glacière od Bonny Doon alebo Vin Glace od King Estate (vyrobené z Pinotu gris). Nemecký zákon úplne zakazuje tieto metódy pozberového zmrazovania, aj keď nie sú označené ako „Eiswein“.

Odrody vhodné k výrobe ľadového vína

Nie všetky odrody sú vhodné. Ideálne sú tie s hrubšou šupkou. Typickou odrodou používanou k výrobe ľadového vína je Rizling rýnsky, ktorú nemeckí vinári považujú za najušľachtilejšiu odrodu. V Kanade v Ontáriu je veľmi populárna biela odroda Vidal a modrá Cabernet Franc. Niektorí vinári experimentujú aj s odrodami ako Seyval blanc, Chardonnay, Kerner, Gewürztraminer, Chenin blanc, Pinot blanc alebo Merlot, Pinot noir a dokonca aj Cabernet Sauvignon. V Pillitteri Estates tvrdia, že sú prvým vinárstvom na svete, ktoré vyrába ľadové vína z odrôd Shiraz, Semillion a Sangiovese. Dokonca aj ľadové šumivé.

Ľadové vína z bielych odrôd majú v mladosti svetložltú až svetlozlatú farbu, vyzrievaním nadobudnú sýtu jantárovo zlatú. Modré odrody majú svetlo bordovú až tmavo fialovú farbu, v závislosti od odrody. 

Ochutnajte ľadové zbery: Karpatská Perla Zweigeltrebe 2012Château Belá Rizling vlašský 2015Château Belá Veltlínske zelené 2016.

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.