offerBox
1

12.9. - MasterClass „Wehlener Sonnenuhr na 7“

offerImage

Pozývame vás na MasterClass siedmych vín z vinohradu Wehlener Sonnenuhr od rieky Mosely. 

Čítať viac
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Inšpirácie na vína a destiláty k vianočným sviatkom

Inšpirácie na vína a destiláty k vianočným sviatkom

Vianoce sú sviatky, kedy aspoň na chvíľu spomalíme tempo. Neodmysliteľne k nim patrí kvalitné jedlo ruka v ruke s vínom. Sviatky si zaslúžia výnimočné okamihy. Prinášame vám niekoľko inšpirácií, ktoré vám spestria blížiace sa chvíle pokoja a pohody.


Champagne 

Vianočné sviatky sú tou najvhodnejšou príležitosťou otvoriť si fľašu Champagne. Francúzske bublinky sa hodia takmer ku každému jedlu. Champagne Ayala je klasickým predstaviteľom suchého štýlu. Ayala Brut Nature NV vyzrieva štyri roky.

Jemná vôňa citrusov, žltých mirabeliek, bielych kvetov. Neskôr sa objavuje dymový tón i riečny štrk. Delikátna a vyvážená chuť s výbornou sviežosťou a minerálnym prejavom. Striktné a minerálne. 40% Pinot Noir, 40% Chardonnay a 20% Pinot Meunier.

Tip someliéra WinePlanet: Champagne Ayala Brut Nature

Podobne ako jeho vlastník Bollinger je Ayala klasickým predstaviteľom oblasti. Začiatkom 20. storočia bolo vinárstvo počas revolta takmer zničené. Bolliner neskôr revitalizoval tento dom a pritiahol pozornosť someliérov ako aj odborníkov k jeho vínam. Niet divu, Ayala patrila medzi najväčších advokátov suchého štýlu. Súčasný štýl Ayaly pomáha formovať talentovaná enologička Caroline Latrive, ktorá preferuje moderný, suchý, delikátny a čistý prejav. Navyše skvelým aj v gastronómii.

Vína na Vianoce

Vianoce musia byť sladké. Nielen sladké koláče, či zákusky, ale i sladké víno pridá Vianociam pravú, sladkú atmosféru. Graham’s je vinárstvo rodinného typu známe vo svete svojimi portskými vínami pre svoju kvalitu. Graham's The Tawny Reserve Port je ultimátnou ukážkou umenia portského vína. Hlboká jantárová farba s mahagónovým odleskom. Ušľachtilá vôňa hrozienok, lieskových orieškov, medu a fíg, krásne balansuje s ovocno-korenistou chuťou s jemným dotykom mletej kávy. Perfektne hodí k pečivu, ako napríklad k mandľovému koláču.

Tip someliéra WinePlanet: Graham's The Tawny Reserve Port

Svojim najmilším môžete darovať počas Vianoc zážitok v podobe vína. Attorney Pinot Noir z obľúbeného vinárstva Villa Maria pochádza z ekologického vinohradu vo Wairau Valley. Vyrobený len v limitovanom počte k 60. výročiu založenia vinárstva. Víno vyzrievalo 15 mesiacov vo francúzskych dubových sudoch, z toho 35% bolo nových. Hrubá šupka a malé bobule Pinotu prispievajú k tmavšej farbe a výraznej tanínovej štruktúre. Opojná vôňa kávových zŕn, sušených byliniek a šťavnatých čerešní. Výborná kombinácia k pečenej vianočnej morke plnenej gaštanmi.

Tip someliéra WinePlanet: Villa Maria Reserve 60TH Anniv. Attorney Pinot Noir Organic 2019

 

Coravin 

Vynikajúcim pomocníkom, najmä ak chcete ochutnať víno bez toho, aby ste ho otvorili fľašu, je prístroj Coravin. Je to veľmi dobrý pomocník, s ktorým sa dajú ochutnávať vína aj počas Vianoc.

Pracuje na princípe ihly a inertného plynu, ktorý konzervuje víno počas regenerácie korku. Každé víno s korkovým uzáverom sa dá po jeho aplikácii opätovne ochutnať bez straty kvality. Samozrejme s ohľadom na kvalitu a charakter vín. S Coravinom môžete porovnávať a objavovať vína ako nikdy predtým.

Tip: Coravin Model ONE s dvoma argónovými kapsulami

Coravin predstavuje revolúciu vo svete vína, dáva slobodu experimentovať s vínom bez toho, aby ste otvorili celú fľašu. Nečakajte na špeciálnu príležitosť, aby ste si vychutnali vzácny kúsok zo svojej zbierky, s Coravinom môžete porovnávať a objavovať vína ako nikdy predtým. Je skvelou pomôckou pre milovníkov vína a pre zberateľov drahých vín

 

Cognac 

Cognac je najušľachtilejší destilát vyrobený z hrozna. ABK6 je rodinný podnik s viac ako storočnou tradíciou produkcie cognacu. Založený bol v 90-tych rokoch Francizom Abecassisom. Rodina Abecassis je jedným z najväčších vlastníkov vinohradov v centrálnej oblasti. ABK6 Cognac VSOP nesie ocenenie ako najlepší koňak sveta. Ide o zmes 7 – 12 rokov starých koňakov. Aróma je veľmi komplexná, s nótami duseného ovocia a dreva, ktoré nasleduje brioška, jablko a vôňa škorice.

Chuť má neobvykle plnú štruktúru s dlhou dochuťou vanilky a drevitých chutí. Cognac VS Pure Single vám učaruje tónmi marhúľ a hrozna, postupne sa rozvinie smerom k vôňam jemného korenia a žltého ovocia. V chuti je svieži a elegantný, pomerne výrazný a s dlhou dochuťou. Skvelý digestív k vianočnej pohode.

Tip: Cognac VS Pure Single 40%

Silvester s bublinkami 

Silvester je spojený s oslavou príchodu nového roku. Prípitok o polnoci so šumivým vínom je kľúčovým okamihom. Prosecco je talianske šumivé víno číslo jeden, ktorého sa najviac vypije práve počas silvestrovskej noci. Ľahký, ovocný a zábavný štýl bubliniek.  

SERENA 1881 Prosecco Frizzante spĺňa všetky parametre. Ovocná vôňa pripomína broskyne a čerstvé pyré z letných jabĺk. Jemné perlenie v chuti podporuje atraktivitu a sviežosť. 

Tip: SERENA 1881 Prosecco Frizzante NV

V nespočetnom množstve úspešných vinárstiev vo Venete nie je ľahké nájsť také, ktoré sa môže pochváliť  tak dlhou históriou, akú má rodina Serena. Od roku 1881 sa spoločnosť Serena drží pevne v čele vinárskeho biznisu a dnes už jeho piata generácia patrí k silným hráčom v Taliansku a predovšetkým v Proseccu DOC a DOCG.

 

Gin 

Angličania preslávili gin po celom svete a jeho popularita stále stúpa. Dokonca sa vyrába i na Slovensku. Ginjoy je vytvorený z 18 rôznych byliniek a ovocných zložiek. Dominantnou je borievka. Ginjoy má certifikát Kosher a niekoľko medzinárodných ocenení. Ak sa chystáte na silvestrovskú koktailovú párty, nezabudnite na Ginjoy. 

Tip: GINJOY 45%

Gin je číry destilát, ktorý sa vyrába zvyčajne z kukurice, raže, jačmeňa a pšenice. Výrobcovia nemôžu kvalifikovať gin podľa veku. Použitie rastlinných látok počas destilácie odlišuje gin od ostatných destilátov. Rastlinné látky sa zavádzajú do destilačného prístroja počas prípravy destilátu, aby sa vytvorila veľmi koncentrovaná chuť. Dominantná chuť a vôňa ginu pochádza z plodov borievky. Borievka je zodpovedná za chuť, ktorá robí gin jedinečným. Medzi najčastejšie používané rastlinné látky patria mandle, angelika, aníz, koriander, fenikel a citrusové šupky. Niektoré značky zverejňujú svoj úplný zoznam, iné si receptúru strážia.

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.