Ako každý rok, Beaujolais Nouveau bude verejnosti predstavené tretí štvrtok v novembri, čiže 20. novembra 2025. Po ročníku 2024, ktorý bol chladný a vlhký, nový ročník v Beaujolais môžeme označiť ako klasický. Ročník 2025 bol výnimočný, čo sa týka kvality, ale aj znepokojivo malý, čo sa týka množstva. Je to spôsobené suchom a slabým kvitnutím, ale aj tým, že niektoré oblasti boli zasiahnuté opakovaným výskytom krupobitia.
Holúbky - RECEPT a tip na víno
Ľudia sa momentálne radi vracajú k svojim koreňom a tradíciám. Z generácie na generáciu sa dedia rodinné zvyky i recepty. Určite k tradičným pokrmom východného Slovenska patria holúbky alebo plnená kapusta. Každá rodina má svoj vlastný tajný recept. Lenka si pre vás jeden z nich pripravila.
K holúbkom odporúčam vyskúšať lokálne víno Rizling rýnsky 2013 z vinárstva Fundus Regius.
Holúbky
Čas prípravy: 1h 30 minút, počet porcií: 4
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Holúbky chutné a tradičné jedlo, ktoré v sebe skrýva tri hlavné suroviny a to kapustné listy, mäso a ryžu. Toto typické východniarske jedlo je podávané na oslavách, svadbách, krstinách a dokonca aj na karoch. Má korene v čase, keď do Uhorska vpadli Turci. Miestni v tom čase žili veľmi skromne a jedli len to, čo si dopestovali a dochovali. Cejkovčania holúbky volajú ako väčšina Slovákov, plnená kapusta. V neďalekej obci Dargov ich nazývajú šuľaky. Východniari im vravievajú aj tevtetki, z maďarského pomenovania töltött káposzta – plnená kapusta.
POSTUP
1. Z hlávky kapusty vyrežeme hlúb. Celú hlávku vložíme do hrnca s vriacou vodou a krátko oblanšírujeme.
2. Potom kapustu vyberieme, vložíme ju do studenej vody a odstránime uvoľnené vonkajšie listy.
3. Takto sa nám podarí uvoľniť 1 -2 listy. Potom kapustu opäť ponoríme do vriacej vody a postup opakujeme, kým nezískame potrebný počet listov.
4. Ja som si na utierku naukladala 8 kapustových listov a nechala dôkladne vysušiť.
5. Premytú ryžu, mleté mäso, vajíčka a prelisovaný cesnak spolu zmiešame. Pridáme, soľ, čierne korenie, čili podľa chuti.
6. Cibuľu popražíme na bravčovej masti, pridáme sladkú papriku a postupne primiešame do mäsovo ryžovej zmesi.
7. Zmesou plníme kapustné listy. Tie neskôr dáme do hrnca a zalejeme paradajkovým pretlakom a vodou.
8. Spodok hrnca pokryjeme nenaplnenými kapustovými listami, ktoré nám zvýšili. Varíme zhruba 45 minút, respektíve dovtedy, kým mäso a ryža nezmäknú.
9. Podávame s varenými zemiakmi alebo chlebíkom. Ja som zvolila ako prílohu zemiaky s petržlenovou vňaťou preliate maslom.
10. Umyté a očistené zemiaky nakrájame na väčšie kúsky vložíme do osolenej vriacej vody a varíme asi 20 minút domäkka.
11. Na panvici rozpustíme kúsok masla, pridáme scedené zemiaky a nasekanú petržlenovú vňať.
Someliérka odporúča vhodné víno
Holúbky, čiže plnené kapustné listy s mäsom a ryžou, patria k slovenskej klasickej kuchyni. Odporúčané víno, polosuchý, vyzretý Rizling rýnsky z vinárstva Fundus Regius, má klasický prejav vína zo severného vinohradníckeho pásma. Neuveriteľne živá kyselinka, ktorá je v harmónii s jemným zvyškovým cukrom, dokonale vyváži chuť holúbkov. Lokalita a tradícia hrajú prim.
Odporúčanie someliérky:
Rizling rýnsky polosuché 2013 - Slovensko
Omamný Rizling s vôňou po záhradnom ovocí. Plná a šťavnatá chuť pripomínajúca žlté ovocie. Nádherné biele víno s dlhou perzistenciou a mimoriadnym potenciálom k vyzrievaniu. Pozrieť víno na eshope.
Vinárstvo Fundus Regius
Vinárstvo Fundus Regius vzniklo v roku 2003 v obci Priekopa. Zakladateľ Ján Regenda začal pôvodne na prenajatých vinohradoch, ku ktorým neskôr pribudla vlastná Jaciková vinica (15 ha). Tá sa progresívne opiera o tri odrody Rizling rýnsky, Tramín červený a Cabernet Sauvignon.
Z jej vrchu (250 m n. m.) vidno napravo Zemplínsku Šíravu a smerom na juhozápad sa rozprestiera Východoslovenská nížina. Vinohrad s výbornou polohou a prúdením vetra, ktoré spolu s pôdou na báze vulkanického a tufového podložia napomáhajú dozrievaniu hrozna.
Vína vznikajú v miestnej škole fermentáciou v nerezových tankoch a dubových sudoch, v niektorých ročníkoch aj z celých strapcov. Od roku 2019 vedú vinárstvo dcéry Veronika Regendová a Barbora Rakúsová a jej syn Marek Rakús. Vo vínach Fundus Regius cítiť rukopis vinára a terroiru a skalnatej vulkanickej pôdy s vápenatými prímesami.
Ďalšie články
Na tohtoročný Black Week sa oplatí pripraviť aj vínovým nadšencom. WinePlanet prináša vysoké zľavy na výnimočné slovenské aj zahraničné vína, ktoré spájajú kvalitu, charakter a skvelý pomer ceny a zážitku. Ak hľadáte darček, zásobu na sviatky alebo si jednoducho radi doprajete pohár vína, tieto kúsky by vám nemali uniknúť.
Každá firma má svoj príbeh. Ten náš sa začal pred viac ako tridsiatimi rokmi – s víziou prinášať na Slovensko kvalitné vína, destiláty, kávu a delikatesy z celého sveta. Z malej rodinnej firmy sa postupne stala spoločnosť, ktorá dnes patrí medzi lídrov v distribúcii prémiových produktov, a jej meno sa spája s profesionalitou, kvalitou a ľudským prístupom.
Len pár kilometrov od Benátok, medzi vinicami, ktoré sa tiahnu až po obzor, sa skrýva miesto, kde sa spája vôňa vína, pokoj talianskeho vidieka a útulnosť rodinného domu. Ville d’Arfanta – butikový statok patriaci rodine Serena Wines 1881 – nie je len miestom na prenocovanie. Je to zážitok, ktorý chutí ako pravé talianske dolce vita.





