offerBox
1

3. 5. - Degustácia vín El Coto s 5-chodovou večerou v Hoteli Elizabeth

offerImage

Pozývame vás na degustáciu vín El Coto do Hotela Elizabeth. Môžete sa tešiť na kvalitné španielske vína El Coto, ktoré budú podávané k 5-chodovej degustačnej večeri. 

Čítať viac

Jarná akcia do -40% na vína a alkohol

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

Ochutnajte novinky ¡Hola! a La Marca. Prosecco & Cava v akcii až -30%

Holúbky - RECEPT a tip na víno

Holúbky - RECEPT a tip na víno

Ľudia sa momentálne radi vracajú k svojim koreňom a tradíciám. Z generácie na generáciu sa dedia rodinné zvyky i recepty. Určite k tradičným pokrmom  východného Slovenska patria holúbky alebo plnená kapusta. Každá rodina má svoj vlastný tajný recept. Lenka si pre vás jeden z nich pripravila.

K holúbkom odporúčam vyskúšať lokálne víno Rizling rýnsky 2013 z vinárstva Fundus Regius. 


 

Holúbky

Čas prípravy: 1h 30 minút, počet porcií: 4 

Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk. 

 

Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.

 

Ingrediencie
 
1 ks hlávková kapusta 
700 g mix mletého mäsa 
2 vajcia
3 strúčiky cesnaku 
2 cibule
sladká paprika
čili korenie
mleté čierne korenie
bravčová masť
200 g pretlak 
100 g ryža
600 g zemiakov
maslo
petržlenová vňať 

 

Holúbky chutné a tradičné jedlo, ktoré v sebe skrýva tri hlavné suroviny a to kapustné listy, mäso a ryžu. Toto typické východniarske jedlo je podávané na oslavách, svadbách, krstinách a dokonca aj na karoch. Má korene v čase, keď do Uhorska vpadli Turci. Miestni v tom čase žili veľmi skromne a jedli len to, čo si dopestovali a dochovali. Cejkovčania holúbky  volajú ako väčšina Slovákov, plnená kapusta. V neďalekej obci Dargov ich nazývajú šuľaky. Východniari im vravievajú aj tevtetki, z maďarského pomenovania töltött káposzta – plnená kapusta.

POSTUP

1.   Z hlávky kapusty vyrežeme hlúb. Celú hlávku vložíme do hrnca s vriacou vodou a krátko oblanšírujeme.

2.  Potom kapustu vyberieme, vložíme ju do studenej vody a odstránime uvoľnené vonkajšie listy.

3.  Takto sa nám podarí uvoľniť 1 -2 listy. Potom kapustu opäť ponoríme do vriacej vody a postup opakujeme, kým nezískame potrebný počet listov.

4.  Ja som si na utierku naukladala 8 kapustových listov a nechala dôkladne vysušiť. 

5.  Premytú ryžu, mleté mäso, vajíčka a prelisovaný cesnak spolu zmiešame. Pridáme, soľ, čierne korenie, čili podľa chuti.

6.  Cibuľu popražíme na bravčovej masti, pridáme sladkú papriku a postupne primiešame do mäsovo ryžovej zmesi.

7.  Zmesou plníme kapustné listy. Tie neskôr dáme do hrnca a zalejeme paradajkovým pretlakom a vodou.

8.  Spodok hrnca pokryjeme nenaplnenými kapustovými listami, ktoré nám zvýšili. Varíme zhruba 45 minút, respektíve dovtedy, kým mäso a ryža nezmäknú.

9.  Podávame s varenými zemiakmi alebo chlebíkom. Ja som zvolila ako prílohu zemiaky s petržlenovou vňaťou preliate maslom.  

10.  Umyté a očistené zemiaky nakrájame na väčšie kúsky vložíme do osolenej vriacej vody a varíme asi 20 minút domäkka.

11.  Na panvici rozpustíme kúsok masla, pridáme scedené zemiaky a nasekanú petržlenovú vňať.
 

 

Someliérka odporúča vhodné víno 

Holúbky, čiže plnené kapustné listy s mäsom a ryžou, patria k slovenskej klasickej kuchyni. Odporúčané víno, polosuchý, vyzretý Rizling rýnsky z vinárstva Fundus Regius, má klasický prejav vína zo severného vinohradníckeho pásma. Neuveriteľne živá kyselinka, ktorá je v harmónii s jemným zvyškovým cukrom, dokonale vyváži chuť holúbkov. Lokalita a tradícia hrajú prim. 

Odporúčanie someliérky:

Rizling rýnsky polosuché 2013 - Slovensko 

Omamný Rizling s vôňou po záhradnom ovocí. Plná a šťavnatá chuť pripomínajúca žlté ovocie. Nádherné biele víno s dlhou perzistenciou a mimoriadnym potenciálom k vyzrievaniu. Pozrieť víno na eshope.

Vinárstvo Fundus Regius

Vinárstvo Fundus Regius vzniklo v roku 2003 v obci Priekopa. Zakladateľ Ján Regenda začal pôvodne na prenajatých vinohradoch, ku ktorým neskôr pribudla vlastná Jaciková vinica (15 ha). Tá sa progresívne opiera o tri odrody Rizling rýnsky, Tramín červený a Cabernet Sauvignon.

Z jej vrchu (250 m n. m.) vidno napravo Zemplínsku Šíravu a smerom na juhozápad sa rozprestiera Východoslovenská nížina. Vinohrad s výbornou polohou a prúdením vetra, ktoré spolu s pôdou na báze vulkanického a tufového podložia napomáhajú dozrievaniu hrozna.

Vína vznikajú v miestnej škole fermentáciou v nerezových tankoch a dubových sudoch, v niektorých ročníkoch aj z celých strapcov. Od roku 2019 vedú vinárstvo dcéry Veronika Regendová a Barbora Rakúsová a jej syn Marek Rakús. Vo vínach Fundus Regius cítiť rukopis vinára a terroiru a skalnatej vulkanickej pôdy s vápenatými prímesami.

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.