Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Cognac vs. Armagnac
Armagnac a Cognac sú francúzske destiláty dozrievajúce v dubových sudoch, z ktorých každý má označenie AOC. Armagnac je bezpochyby najstaršou eau-de-vie vo Francúzsku, jeho mladší súrodenec, Cognac, je populárnejší mimo územia Francúzska. Armagnac vznikol podľa francúzskeho modelu spotreby. Jeho dôverná remeselná výroba zachováva know-how. Cognac bol koncipovaný pre exportný trh do Holandska a Anglicka. Čím sa líšia?

Terroir
Armagnac sa vyrába na juhozápade Francúzska (departement Gers, na východ od Landes a na juh od Lot-et-Garonne), zatiaľ čo cognac sa vyrába o 300 km ďalej na sever od Bordeaux (Charente, Charente-Maritime, časť Dordogne a Deux-Sèvres). Pôda v oblasti Cognac je prevažne vápenatá, zatiaľ čo pôda v oblasti Armagnac je piesčitá, ílovito-kremičitá a ílovito-vápenatá. Región Armagnac má kontinentálne podnebie, zatiaľ čo región Cognac má viac oceánske.
Odrody hrozna
Cognac sa vyrába z odrôd Ugni Blanc (98%),Colombard, Folle Blanche, Montils, Sémillon a Folignan. Armagnac sa vyrába z odrôd Ugni Blanc, Folle Blanche, Colombard a Baco 22A. AOC Armagnac produkuje aj tiché vína. Región Cognac produkuje vína len na destiláciu.
Destilácia
Destilačný prístroj používaný na destiláciu cognacu je iný ako ten, ktorý sa používa na Armagnac. "Charentais alembic" je základný medený kotol, kde sa alkohol dvakrát destiluje a brandy má vyšší obsah alkoholu (72°). Destilačný prístroj Armagnac je dvojstĺpcový medený destilačný prístroj s podnosmi na nepretržitú destiláciu. Víno sa destiluje iba raz a brandy má nižší obsah alkoholu (54°). Odparovanie alkoholu počas procesu zrenia umožňuje Armagnacu dosiahnuť 40-45°. Cognac sa postupne riedi destilovanou vodou, aby dosiahol 40-45°.
Cognac
VS „Very Special” Cognac musí zrieť v dubových sudoch minimálne dva roky. Označuje sa tiež ako „Sélection“, „De Luxe“ alebo jednoducho ***. VS je vhodný cognac na výrobu koktailov, long alebo miešaných drinkov.
VSOP „Very Superior Old Pale” sa môže označovať i „Réserve“ alebo „Vieux“. Najmladšia eau-de-vie v zmesi musí mať najmenej štyri roky. Použiť sa môže i oveľa staršie eaux-de-vie s cieľom dosiahnuť dokonalú harmóniu. V dôsledku toho je priemerný vek VSOP často vyšší ako minimálna požiadavka.
XO „Extra Old“ Eaux-de-vie zrelo v dubových sudoch minimálne 10 rokov, avšak priemerný vek XO je zvyčajne 15 až 20 rokov, niekedy aj starší. „XO“ vytvoril Cognac Hennessy a prvýkrát ho použil v roku 1870.
XXO „Extra Extra Old“ kategória vznikla v roku 2018. Minimálna dĺžka starnutia 14 rokov.
Napoleon Cognac technicky spadá do oficiálnej klasifikácie VSOP, ktorá vyžaduje, aby eaux-de-vie zrelo minimálne štyri roky.
Armagnac
VS alebo *** je najmladší Armagnac, ktorý musí zrieť v dubových sudoch minimálne dva roky.
VSOP je Najmladšia eau-de-vie v zmesi musí mať najmenej štyri roky. Armagnac, ktorý má vynikajúcu hodnotu a cenovo dostupný.
Hors d'Age je Najmladšia eau-de-vie v zmesi musí mať najmenej desať rokov. Hors d'Age je par excellence, hodí sa ku kvalitným cigáram.
XO Armagnac elegantné eaux-de-vie, ktoré sú bohaté a jemné. Armagnac XO je určite najženskejší z Armagnacov, zdvorilý a ocenia ho aj veľkí znalci. Najmladšia eau-de-vie v zmesi je v dubových sudoch minimálne 10 rokov.
Blanche Armagnac AOC je tradičná eau-de-vie z krajiny Armagnac. Toto označenie vzniklo v roku 2005. Počas zrenia výrobca eau-de-vie spracováva a postupne znižuje obsah alkoholu, aby zvýraznil ovocné arómy. Doba zrenia (minimálne 3 mesiace, ale často oveľa dlhšie) sa využíva na prevzdušnenie eau-de-vie a zníženie obsahu alkoholu.
ABK6
Rodinný podnik s viac ako storočnou tradíciou produkcie cognacu. Bol založený v 90-tych rokoch vizionárom Francizom Abecassisom. Rodina Abecassis je jedným z najväčších vlastníkov pôdy a vinohradov. Pôvodné pivnice, kde zreje cognac, sú staré viac ako 100 rokov, no technológia v tejto pálenici patrí medzi tie najmodernejšie v Cognacu.
Armagnac Darroze
V roku 1974 Francis Darroze začal podnikať v Bas-Armagnac, nakupoval armaňaky pre svoju klientelu. V roku 1996 sa k nemu pripojil jeho syn Marc. Za viac ako 30 rokov má ich kolekcia viac ako 250 armaňakov v 50 ročníkoch. Celá Darrozeova zásoba Bas-Armagnac sa uchováva v drevených sudoch. Až po prijatí objednávok ich stáčajú. Tým sa proces starnutia čo najviac predlžuje.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.






