Od francúzskeho paradoxu po stredomorskú stravu a najnovšie štúdie o starnutí, podnecujú k debate o víne a zdraví. Na základe nových vedeckých výskumov sa nižšie v článku pozrieme na zdravotné a psycho-sociálne výhody vína.
Bryndzová pena s bagetou a májový TIP na víno
Májová bryndza sa pokladá za tú najchutnejšiu a najzdravšiu. Lenka pre vás pripravila veľmi ľahkú, ale o to chutnejšiu bryndzovú penu, ku ktorej sa skvele hodí slovenský sekt z vinárstva Hacaj Feteasca Regala Extra Dry 2018.
Bryndzová pena s bagetou
Čas prípravy: 10 min, počet porcií: 2
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk.
Víno odporučila sommeliérka Denisa Šutáková.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Postup
1. Zmäknuté maslo vymiešame do peny s bryndzou, pridáme červenú mletú papriku, šťavu z limetky, kôru z limetky, javorový sirup, soľ podľa chuti.
2. Všetko spolu s ponorným mixérom dôkladne vyšľaháme. Necháme aspoň 30 minút odležať v chladničke.
3. Servírovanie - Nátierku navrstvíme na chrumkavú bagetu a ozdobíme čerstvou pažítkou.
Bryndza je slovenské zlato, národná špecialita. Vyrába sa z ovčieho mlieka. Bryndza má obrovský benefit pre naše zdravie. V jednom grame bryndze sa nachádza približne miliarda probiotických baktérií, čo je niekoľko stonásobne viac ako v jogurtoch. Bryndza má proti rakovinové účinky pri cievnych ochoreniach, pri tráviacich problémoch, osteoporóze, cukrovke, posilňuje imunitu, stimuluje hladinu cholesterolu v krvi a znižuje krvný tlak.
Someliérka odporúča vhodné víno
Bryndzová pena s limetkou a javorovým sirupom vytvára zaujímavú sviežu, jemne pikantno-sladkastú chuť. Textúra peny je nadýchaná. K bryndzovej pene som vybrala sekt z vinárstva Hacaj v kategórii extra dry. Ovocno herbálna sladšia chuť sektu vytvára s krémovou bryndzovou penou lahodnú a osviežujúcu kombináciu.
Odporúčanie someliérky:
Hacaj Feteasca Regala Extra Dry 2018
Slovenský ročníkový sekt s ovocno - kvetinovým charakterom vo vôni. Chuť je ľahká a svieža s hladkým telom a jemným perlením. Dochuť je harmonická a elegantná. Ukázať víno na eshope.
Vinárstvo Hacaj
Vinárstvo Hacaj v Pezinku vyrába kvalitné slovenské sekty klasickou metódou. Celý proces výroby šumivých vín je ručný, so všetkými atribútmi malej rodinnej manufaktúry.
Vinárstvo vlastní 4,5 ha vinohradov v Malokarpatskej oblasti, ostatné hrozno nakupuje od overených pestovateľov. Sekty Hacaj sú povinnou zastávkou pre tých, čo hľadajú viac, než len obyčajné „bublinky“.
Ďalšie články
Ovocné vína sú samostatná kapitola vo svete vín. Svojej obľube sa tešia najmä v oblastiach s chladným podnebím v Severnej Amerike, Škandinávii, ale aj na Slovensku. Spoločnosť Pereg, ktorá sídli v meste Modra, sa zaoberá výrobou ovocných aj hroznových vín. Nadväzuje na tradície predkov, ktoré prepájajú s novými poznatkami a modernou technológiou.
Jarná úroda vyvoláva obraz chrumkavej, čerstvej zeleniny. Tradične býva zelenina nepriateľom vína. Horkosť v artičokoch a špargli sa často považuje za protiklad k vínu. Nebojte sa, existuje niekoľko skvelých tipov, ako si správne vybrať vína s jarným pokrmom.
Jarná ponuka vín až -40%, akcia platná len do 30.4.2024.
Emiliana je najväčšie čílske organické vinárstvo, ktoré sa každý rok 22.4. pripája k oslavám Dňa Zeme. Vinárstvo sa plne venuje organickému a biodynamickému pestovaniu hrozna a hospodáreniu, ktoré chráni našu planétu a samozrejme prináša skvelé vína.
Limitovaná akcia - vína Emiliana -40%