Kto povedal, že iba mäso sa hodí k vínu? Vegetariánske jedlá dokážu byť rovnako bohaté, plné textúr a vôní – a keď sa správne skombinujú s vínom, vzniká harmónia, ktorá prekvapí aj oddaných milovníkov tradičnej kuchyne. Značka Villa Maria predstavila niekoľko jednoduchých vegetariánskych receptov, ktoré sa výborne dopĺňajú s jej ikonickými vínami z Nového Zélandu. Nechajte sa inšpirovať štyrmi kombináciami jedál a vín, ktoré potešia nielen vegetariánov, ale každého, kto si rád dopraje sviežu a vyváženú chuť.
 
		Bryndzová pena s bagetou a májový TIP na víno
Májová bryndza sa pokladá za tú najchutnejšiu a najzdravšiu. Lenka pre vás pripravila veľmi ľahkú, ale o to chutnejšiu bryndzovú penu, ku ktorej sa skvele hodí slovenský sekt z vinárstva Hacaj Feteasca Regala Extra Dry 2018.
Bryndzová pena s bagetou
Čas prípravy: 10 min, počet porcií: 2
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk.
Víno odporučila sommeliérka Denisa Šutáková.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Postup
1. Zmäknuté maslo vymiešame do peny s bryndzou, pridáme červenú mletú papriku, šťavu z limetky, kôru z limetky, javorový sirup, soľ podľa chuti.
2. Všetko spolu s ponorným mixérom dôkladne vyšľaháme. Necháme aspoň 30 minút odležať v chladničke.
3. Servírovanie - Nátierku navrstvíme na chrumkavú bagetu a ozdobíme čerstvou pažítkou.
Bryndza je slovenské zlato, národná špecialita. Vyrába sa z ovčieho mlieka. Bryndza má obrovský benefit pre naše zdravie. V jednom grame bryndze sa nachádza približne miliarda probiotických baktérií, čo je niekoľko stonásobne viac ako v jogurtoch. Bryndza má proti rakovinové účinky pri cievnych ochoreniach, pri tráviacich problémoch, osteoporóze, cukrovke, posilňuje imunitu, stimuluje hladinu cholesterolu v krvi a znižuje krvný tlak.
Someliérka odporúča vhodné víno
Bryndzová pena s limetkou a javorovým sirupom vytvára zaujímavú sviežu, jemne pikantno-sladkastú chuť. Textúra peny je nadýchaná. K bryndzovej pene som vybrala sekt z vinárstva Hacaj v kategórii extra dry. Ovocno herbálna sladšia chuť sektu vytvára s krémovou bryndzovou penou lahodnú a osviežujúcu kombináciu.
Odporúčanie someliérky:
Hacaj Feteasca Regala Extra Dry 2018
Slovenský ročníkový sekt s ovocno - kvetinovým charakterom vo vôni. Chuť je ľahká a svieža s hladkým telom a jemným perlením. Dochuť je harmonická a elegantná. Ukázať víno na eshope.
Vinárstvo Hacaj
Vinárstvo Hacaj v Pezinku vyrába kvalitné slovenské sekty klasickou metódou. Celý proces výroby šumivých vín je ručný, so všetkými atribútmi malej rodinnej manufaktúry.
Vinárstvo vlastní 4,5 ha vinohradov v Malokarpatskej oblasti, ostatné hrozno nakupuje od overených pestovateľov. Sekty Hacaj sú povinnou zastávkou pre tých, čo hľadajú viac, než len obyčajné „bublinky“.
Ďalšie články
 
		Obsah alkoholu vo víne je viac než len číslo na etikete, je to kľúčový prvok, ktorý formuje charakter, chuť a zážitok z vína.
Obsah alkoholu predstavuje percento etanolu (čistého alkoholu) vo víne. Táto hodnota je výsledkom fermentácie. Proces, pri ktorom kvasinky premieňajú prírodné cukry v hroznovej šťave na alkohol a oxid uhličitý. Tento fermentačný proces je základom výroby vína a formuje víno aj jeho konečný obsah alkoholu.
 
		Vinárstvo S, ktoré vyrástlo v srdci vinohradníckej obce Strekov, získalo prestížne architektonické ocenenie CE ZA AR. Tento úspech potvrdzuje nielen kvalitu architektonického riešenia, ale aj význam vinárstva ako miesta, ktoré spája výrobu vína s kultúrnym a komunitným životom regiónu.
 
		Vyhrajte degustáciu pre 6 osôb vo vinárstve Frtus Winery. Zapojte sa do našej súťaže a vyhrajte jedinečný zážitok pre seba a svojich priateľov. Stačí, ak si na e-shope alebo v predajniach WinePlanet zakúpite aspoň jedno víno z portfólia Frtus Winery a ste automaticky v hre. Súťaž trvá do 13.11.2025. Výhercu vyžrebujeme 14.11.2025.



 
						 
				 
				 
				


