Bestsellery roka 2024

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

Čaje Damman -30% + Miska ako darček k nákupu čajov Dammann nad 40 €

Ampio delle Mortelle - novinka v portfóliu od Antinori

Ampio delle Mortelle - novinka v portfóliu od Antinori

Le Mortelle je jedným z najnovších projektov rodiny Antinori. Ekologické vinárstvo vytvorené v pobrežnej Maremme v Toskánsku.

Víno Ampio delle Mortelle bolo prvý krát vyrobené v roku 2015. Ročník 2018 je momentálne len štvrtým v poradí. Jeho produkcia je veľmi limitovaná, ročná produkcia je len 5 až 7 tisíc fliaš v závislosti od ročníka. Sme radi, že sa nám pre vás podarilo získať exkluzívne 24 fliaš tohto zaujímavého vína.


Le Mortelle

Vinárstvo Mortelle sa nachádza v srdci mesta Maremma v Toskánsku, neďaleko mesta Castiglione della Pescaia, ktoré má výnimočnú polohu. Mortella (divoká myrta) je kvitnúci ker bežne sa vyskytujúci v týchto častiach a prepožičiava svoje meno aj vinárstvu. Dôkaz o vlastníctve pôdy rodinou Antinori je zaznamenaný na liste vlastníctva z roku 1863. Uvádza ich vlastníctvo Poggio Franco, jednej z najlepších viníc spolu s ďalšími pozemkami. Od roku 1999 bola nehnuteľnosť opäť nadobudnutá rodinou Antinori. Postupne venuje svoje úsilie zveľaďovaniu viníc a budovaniu vinárstva s pevnou vierou, že táto oblasť, pomaly sa vynárajúca na talianskom vinohradníckom horizonte, má veľký potenciál na produkciu vysoko kvalitných vín. Odrody pestované v tejto oblasti naplno prejavujú svoje vlastnosti, ako aj výnimočnosť terroiru.

Vinárstvo navrhlo a postavilo AEI Progetti z Florencie v rokoch 2007 až 2009 za cenu 11 miliónov eur. Je postavený hlavne pod zemou, aby sa minimalizoval dopad na životné prostredie.

Vinárstvo Mortelle sa rozprestiera na ploche 270 hektárov, z ktorých 170ha je vysadených odrodami Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc a Carmenére. Novšie vinice boli osadené  bielymi odrodami ako Vermentino, Ansonica a Viognier. Antinori si zachovalo aj 15 ha olivových hájov, ovocných stromov (broskyne, slivky, marhule, hrušky) a čučoriedok. Dve novovzniknuté jazerá sú teraz rajom pre divokú zver. Pôda je strednej konzistencie, piesčitá a hlinitá zložená z ílu a oxidu kremičitého a v niektorých častiach je bohatá na skalnaté usadeniny. 

Vinárstvo sa nachádza na kopci, do ktorého erbu bola doslova vybudovaná vínna pivnica, dokonale ladiaca s okolitou krajinou. Cieľom bolo čo najmenej zasahovať do životného prostredia, aby sa využili prírodné materiály a využili sa existujúce horniny v hĺbke pôdy s ich tepelnou reguláciou.

Vínna pivnica je cylindricky navrhnutá na troch úrovniach ako ulita slimáka, v nej prebiehajú všetky fázy výroby vína s využitím prirodzeného sklonu od príchodu hrozna až po vinifikáciu, skladovanie a dozrievanie v barikových sudoch. Tento proces prebieha úplne bez použitia púmp iba pomocou gravitácie,  čo dodáva vínam vyššiu kvalitu a zároveň šetrí energiu.

Ampio delle Mortelle 2018 (eshop)

Ročník 2018 sa začal nižšími ako priemernými teplotami a opakovanými dažďovými prehánkami v zime a na jar. Tieto klimatické podmienky doplnili zásoby podzemnej vody, čo viedlo k normálnemu rastovému cyklu a optimálnej násade. Letné počasie bolo horúce, ale vinohrady nepostihli nadmerné výkyvy horúčav. Selektívne odstraňovanie listov v mesiaci jún a rýchle preriedenie strapcov na začiatku augusta zaručili vynikajúcu rovnováhu viniča a umožnili hroznu dosiahnuť dokonalú zrelosť. Zber hrozna bol posunutý o niekoľko dní v porovnaní so sezónnym priemerom. Začal tretí septembrový týždeň s Cabernet Franc. Potom pokračoval na konci mesiaca s odrodou Cabernet Sauvignon. Zber bol ukončený prvý októbrový týždeň s Carménère. 

Ampio delle Mortelle je vyrobený z najlepších viníc Le Mortelle. Hrozno sa zbiera do malých prepraviek a prináša sa do pivnice.

Pomocou techniky gravitačného toku sa do špeciálnych nádrží so zrezanými kužeľmi dostanú len tie najkvalitnejšie bobule. Špeciálny tvar nádrží a jedinečná metóda zaručujú šetrný proces výroby vína a zvýrazňujú a individuálne vlastnosti každej odrody hrozna.

Rôzne šarže, oddelené podľa odrôd hrozna, boli prenesené do nových francúzskych dubových sudov, kde prebiehala jablčno-mliečna fermentácia. Víno dozrievalo približne 18 mesiacov. Potom boli jednotlivé sudy  zmiešané a víno dozrievalo ďalších 12 mesiacov vo fľaši, až kým nebolo uvoľnené na predaj.

Ampio delle Mortelle 2018 má tmavo rubínovo červenú farbu. Vôňa vyjadruje svoj podmanivý charakter s korenistými tónmi čierneho korenia a sladkého drievka sprevádzanými príjemnou arómou drobného bobuľového ovocia, najmä ríbezlí a čučoriedok. Jeho buket dotvárajú jemné tóny fialkových kvetov a tóny klinčekov, tabaku a čokolády. Chuť je elegantná s výbornou tanínovou textúrou.  

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.