Kto povedal, že iba mäso sa hodí k vínu? Vegetariánske jedlá dokážu byť rovnako bohaté, plné textúr a vôní – a keď sa správne skombinujú s vínom, vzniká harmónia, ktorá prekvapí aj oddaných milovníkov tradičnej kuchyne. Značka Villa Maria predstavila niekoľko jednoduchých vegetariánskych receptov, ktoré sa výborne dopĺňajú s jej ikonickými vínami z Nového Zélandu. Nechajte sa inšpirovať štyrmi kombináciami jedál a vín, ktoré potešia nielen vegetariánov, ale každého, kto si rád dopraje sviežu a vyváženú chuť.

Vyhrajte degustáciu vo vinárstve Frtus Winery
Vyhrajte degustáciu pre 6 osôb vo vinárstve Frtus Winery. Zapojte sa do našej súťaže a vyhrajte jedinečný zážitok pre seba a svojich priateľov. Stačí, ak si na e-shope alebo v predajniach WinePlanet zakúpite aspoň jedno víno z portfólia Frtus Winery a ste automaticky v hre. Súťaž trvá do 13.11.2025. Výhercu vyžrebujeme 14.11.2025.
Výherný balíček zahŕňa: Degustáciu vín Frtus winery a prehliadku vinárstva pre 6 osôb. Termín degustácie je možné zvoliť na základe dohody s vinárstvom.
Frtus Winery
Rodinné vinárstvo vzniklo v roku 2008, keď bratia Frtúsovci vyrobili svoje prvé víno. Nadviazali na históriu svojich predkov, ktorí sa venovali vinohradníctvu a výrobe vína. Rybník bola prvá vinohradnícka obec v Tekove. Z tejto vinohradníckej obce sa vozilo víno do Viedne.
Bratia Frtúsovci postupne vysadili 13 ha vinohradov v bio režime v Tekovskom rajóne v obci Rybník, v blízkosti ktorých sa nachádza aj nová moderná budova vinárstva. Klimatické podmienky sú tu výborné. Tekov má jednu výnimočnosť, sú tu najväčšie rozdiely medzi nočnými a dennými teplotami. Nosnými odrodami vinárstva sú Pesecka Leánka, Frankovka modra a slovenské novošľachtence - Dunaj, Hron, Milia a Noria.
Ďalšie články

Obsah alkoholu vo víne je viac než len číslo na etikete, je to kľúčový prvok, ktorý formuje charakter, chuť a zážitok z vína.
Obsah alkoholu predstavuje percento etanolu (čistého alkoholu) vo víne. Táto hodnota je výsledkom fermentácie. Proces, pri ktorom kvasinky premieňajú prírodné cukry v hroznovej šťave na alkohol a oxid uhličitý. Tento fermentačný proces je základom výroby vína a formuje víno aj jeho konečný obsah alkoholu.

Vinárstvo S, ktoré vyrástlo v srdci vinohradníckej obce Strekov, získalo prestížne architektonické ocenenie CE ZA AR. Tento úspech potvrdzuje nielen kvalitu architektonického riešenia, ale aj význam vinárstva ako miesta, ktoré spája výrobu vína s kultúrnym a komunitným životom regiónu.

Gruzínske vinárstvo Bruale úspešne nadväzuje na 8000 ročnú históriu výroby vín oblasti Kakheti. Ako hovoria ich autori, vína z Bruale nie sú len nápoj, ale aj spôsob života. Alebo " vína pre srdečnú konverzáciu."