Slovenské vinobranie + víno Pivnica Čebovce zadarmo k nákupu nad 50 €

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Piť víno s jedlom má zdravotné benefity

Piť víno s jedlom má zdravotné benefity

Nedávna štúdia skúmajúca súvislosti medzi konzumáciou alkoholu a zdravotnými rizikami u starších dospelých zistila, že pitie vína počas konzumácie s jedlom boli spojené s ochranným, zdravotným účinkom. Michael Apstein, odborný asistent medicíny na Harvardskej lekárskej fakulte, informuje o svojich zisteniach.


 

Predstavitelia verejného zdravotníctva a vedci naďalej diskutujú o tom, či je mierne pitie škodlivé alebo prospešné. O tom, že nadmerné pitie je zdraviu škodlivé, potvrdzujú. Koncom 20. storočia sa objavilo množstvo štúdií, ktoré tvrdia, že mierne pitie chráni srdce. Nedávne štúdie spochybňujú kardio pozitívny účinok alkoholu a niektorí dokonca poznamenávajú, že akékoľvek množstvo alkoholu zvyšuje riziko vzniku rakoviny a je škodlivé pre zdravie. Hlavným problémom štúdií týkajúcich sa alkoholu a zdravia je, že len zriedka rozlišujú typ konzumovaného alkoholu – víno, pivo alebo destiláty – frekvencia a spôsob pitia, teda s jedlom alebo bez neho.

Tieto faktory sú kriticky dôležité, pretože typ konzumovaného alkoholu a prostredie, v ktorom sa konzumuje, ovplyvňuje hladinu alkoholu v krvi, čo pravdepodobne ovplyvňuje účinky alkoholu, či už sú potenciálne prospešné alebo škodlivé pre zdravie.

Nová štúdia

Pitie vína s jedlom bolo spojené s nižšou celkovou úmrtnosťou, konkrétne na rakovinu a kardiovaskulárne ochorenia, podľa nedávno publikovanej štúdie výskumníkov zo Španielska a Harvardu T.H. Chan School of Public Health. Štúdia publikovaná v JAMA Network Open analyzovala návyky pitia vína u 135 000 obyvateľov Spojeného kráľovstva vo veku nad 60 rokov pomocou údajov z UK Biobank, zdravotného registra. Autori chceli vidieť vplyv užívania alkoholu u starších jedincov a ľudí s nižším socioekonomickým statusom.

Nie je prekvapujúce, že zistili, že ľudia s nižším socioekonomickým postavením mali celkovo veľkú šancu úmrtia, ak pili alkohol a tiež väčšiu šancu úmrtia na rakovinu alebo kardiovaskulárne choroby. Čím viac pili, tým vyššie bolo riziko úmrtia. 

Prekvapivé bolo, keď sa pozreli na ľudí, ktorí pili prevažne víno a víno pili k jedlu. Pitie vína počas jedla kompenzuje zvýšené riziko u osôb s nižším socioekonomickým postavením. Okrem toho u starších jedincov a v nižších socioekonomických triedach, bolo pitie vína a pitie iba počas jedla spojené s zníženým rizikom úmrtia ako aj na rakovinu a kardiovaskulárne ochorenia. Množstvo alkoholu z vína, ktoré sa dostane do krvného obehu, závisí od prostredia, v ktorom sa konzumuje a od jeho koncentrácie. Aj pri stúpajúcich hladinách alkoholu vo víne má víno stále nižšiu koncentráciu alkoholu v porovnaní s destilátmi. Víno sa zvyčajne konzumuje počas dlhšieho časového obdobia a spolu s jedlom, čo znižuje hladinu alkoholu v krvi.

Víno + jedlo = zdravotné benefity

Je teda logické, že ľudia, ktorí pijú víno a konzumujú ho s jedlom, majú pravdepodobne nižšiu hladinu alkoholu v krvi v porovnaní s jednotlivcami, ktorí pijú destiláty. Je dôležité zdôrazniť, že táto štúdia, ako väčšina, poukazuje iba na asociácie. Nestanovujú príčinu a následok. Z tejto štúdie nemôžete vyvodiť záver, že pitie vína s jedlom zníži smrť zo všetkých príčin, ako aj rakovinu a kardiovaskulárne ochorenia. „Či je zníženie úmrtia spôsobené vínom typom osoby, ktorá pije víno s mierou pri jedle, môže mať celkovo lepšie zdravotné návyky, stále nie je známe. Napriek tomu je to asociácia, ktorá by mala vyčarovať úsmev na perách“, Michael Apstein, MD, FACG, prispievateľ časopisu Decanter a odborný asistent medicíny (gastroenterológia) na Harvard Medical School.

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.