K jesennému, chladnejšiemu obdobiu neodmysliteľne patria okrem teplých ponožiek a deky i drinky, ktoré nás zahrejú a navodia príjemnú atmosféru. Ak vám už nechutí piť počas jesenne len čaje a radi experimentujete, vyskúšajte exkluzívne jesenné koktaily.
Piť víno s jedlom má zdravotné benefity
Nedávna štúdia skúmajúca súvislosti medzi konzumáciou alkoholu a zdravotnými rizikami u starších dospelých zistila, že pitie vína počas konzumácie s jedlom boli spojené s ochranným, zdravotným účinkom. Michael Apstein, odborný asistent medicíny na Harvardskej lekárskej fakulte, informuje o svojich zisteniach.
Predstavitelia verejného zdravotníctva a vedci naďalej diskutujú o tom, či je mierne pitie škodlivé alebo prospešné. O tom, že nadmerné pitie je zdraviu škodlivé, potvrdzujú. Koncom 20. storočia sa objavilo množstvo štúdií, ktoré tvrdia, že mierne pitie chráni srdce. Nedávne štúdie spochybňujú kardio pozitívny účinok alkoholu a niektorí dokonca poznamenávajú, že akékoľvek množstvo alkoholu zvyšuje riziko vzniku rakoviny a je škodlivé pre zdravie. Hlavným problémom štúdií týkajúcich sa alkoholu a zdravia je, že len zriedka rozlišujú typ konzumovaného alkoholu – víno, pivo alebo destiláty – frekvencia a spôsob pitia, teda s jedlom alebo bez neho.
Tieto faktory sú kriticky dôležité, pretože typ konzumovaného alkoholu a prostredie, v ktorom sa konzumuje, ovplyvňuje hladinu alkoholu v krvi, čo pravdepodobne ovplyvňuje účinky alkoholu, či už sú potenciálne prospešné alebo škodlivé pre zdravie.
Nová štúdia
Pitie vína s jedlom bolo spojené s nižšou celkovou úmrtnosťou, konkrétne na rakovinu a kardiovaskulárne ochorenia, podľa nedávno publikovanej štúdie výskumníkov zo Španielska a Harvardu T.H. Chan School of Public Health. Štúdia publikovaná v JAMA Network Open analyzovala návyky pitia vína u 135 000 obyvateľov Spojeného kráľovstva vo veku nad 60 rokov pomocou údajov z UK Biobank, zdravotného registra. Autori chceli vidieť vplyv užívania alkoholu u starších jedincov a ľudí s nižším socioekonomickým statusom.
Nie je prekvapujúce, že zistili, že ľudia s nižším socioekonomickým postavením mali celkovo veľkú šancu úmrtia, ak pili alkohol a tiež väčšiu šancu úmrtia na rakovinu alebo kardiovaskulárne choroby. Čím viac pili, tým vyššie bolo riziko úmrtia.
Prekvapivé bolo, keď sa pozreli na ľudí, ktorí pili prevažne víno a víno pili k jedlu. Pitie vína počas jedla kompenzuje zvýšené riziko u osôb s nižším socioekonomickým postavením. Okrem toho u starších jedincov a v nižších socioekonomických triedach, bolo pitie vína a pitie iba počas jedla spojené s zníženým rizikom úmrtia ako aj na rakovinu a kardiovaskulárne ochorenia. Množstvo alkoholu z vína, ktoré sa dostane do krvného obehu, závisí od prostredia, v ktorom sa konzumuje a od jeho koncentrácie. Aj pri stúpajúcich hladinách alkoholu vo víne má víno stále nižšiu koncentráciu alkoholu v porovnaní s destilátmi. Víno sa zvyčajne konzumuje počas dlhšieho časového obdobia a spolu s jedlom, čo znižuje hladinu alkoholu v krvi.
Víno + jedlo = zdravotné benefity
Je teda logické, že ľudia, ktorí pijú víno a konzumujú ho s jedlom, majú pravdepodobne nižšiu hladinu alkoholu v krvi v porovnaní s jednotlivcami, ktorí pijú destiláty. Je dôležité zdôrazniť, že táto štúdia, ako väčšina, poukazuje iba na asociácie. Nestanovujú príčinu a následok. Z tejto štúdie nemôžete vyvodiť záver, že pitie vína s jedlom zníži smrť zo všetkých príčin, ako aj rakovinu a kardiovaskulárne ochorenia. „Či je zníženie úmrtia spôsobené vínom typom osoby, ktorá pije víno s mierou pri jedle, môže mať celkovo lepšie zdravotné návyky, stále nie je známe. Napriek tomu je to asociácia, ktorá by mala vyčarovať úsmev na perách“, Michael Apstein, MD, FACG, prispievateľ časopisu Decanter a odborný asistent medicíny (gastroenterológia) na Harvard Medical School.
Ďalšie články
Karpatská Perla je rodinná vinárska a vinohradnícka firma Ladislava Šeba a jeho manželky Margity. Ako jedny z mála slovenských vinárov plynule nadviazali na rodinnú tradíciu vinohradníctva a výroby vína. Pracovať vo vinici a vyrábať vína dostali do vienka od svojich rodičov. Obhospodarujú 60 ha viníc v Malokarpatskej vinohradníckej oblasti. Najznámejším je vinohrad Suchý vrch. Prečítajte si ako vinárstvo hodnotí nový ročník 2024.
V dedinke Devičie, ktorá leží na strednom Slovensku, sídli nové malé rodinné vinárstvo Papillon – Víno od Francúza. Starý čarovný kamenný domček v roku 2018 prerobili na vinárstvo, začali vyrábať víno a zároveň pripravovať vlastné vinohrady na kopci Lukovec. Prečítajte si ako vinárstvo hodnotí nový ročník 2024.
Vinárstvo Mrva & Stanko patrí k stáliciam slovenskej vinárskej scény od roku 1997. Od svojho vzniku vyrába vína s dôrazom na odrodový charakter a reflektujúc požiadavky klientov. Hrozno nakupujú u osvedčených pestovateľov z celého Slovenska a môžeme ho považovať za prvého slovenského „negocianta“. Tento prístup je založený na dlhodobom vzťahu medzi vinohradníkom a vinárom a pozitívne prispieva k rozvoju našich vinohradov. Prečítajte si ako vinárstvo hodnotí nový ročník 2024.