Rioja nie je len dobrá značka, ale najmä vinohradnícka oblasť, kde sa vyrábajú najlepšie vína s dominanciou odrody Tempranillo. V každom dúšku je cítiť, že ho vyrábajú ľudia, ktorí žijú so svojim vinohradom a vínom. V rámci februárového Masterclassu sme mali príležitosť spoznať viacero štýlov, porovnať si identické vína z dvoch ročníkov alebo rôznych vinohradov.

Rozhovor s vinárstvom NICHTA
Vína v štyroch úrovniach Circum, Fusion, Terroir a NICHTA modeluje bezprostredne pôsobiaci majiteľ, vinohradník a vinár v jednej osobe Branislav Nichta. Pýtali sme sa ho zaujímavé otázky, začítajte sa teda do jeho príbehu, jeho cesty úspechov i ťažkostí a spoznajte ako nádherne chutí Tekov.
Prečítajte aj rozhovor s vinárstvom Nichta na blogu Taste&Enjoy.
Ako a kde sa začala vaša cesta za vlastným vinárstvom?
V Čajkove, kde sídlime, bol na viniciach rovnaký počet vinohradníckych domčekov – hajlokov ako bolo domov v dedine. Každá rodina mala aspoň kúsok vinohradu a naša nebola výnimkou. Od malička som chodil pomáhať do vinohradu, čím som bol starší pričuchol som čoraz viac aj k výrobe vína. Po skončení školy som najskôr začal s vínom obchodovať. Postupne som pochopil, že pre výrobu ozajstného vína je potrebné s ním byť od začiatku. Preto sme začali vysádzať vlastné vinohrady, ktoré sa dnes rozprestierajú na ploche 30 hektárov.
Ktorá časť vašej cesty za vlastným vinárstvom bola doteraz najťažšia?
Jedno z najťažších rozhodnutí určite bolo sústrediť sa na výsadbu vlastných vinohradov v takej miere, aby sme boli sebestační v období, keď na celom Slovensku prebiehala najväčšia likvidácia vinohradov. Toto rozhodnutie bolo určite jedno z najťažších, ale ako čas ukázal aj jedno z najlepších.
Patríte medzi oceňované slovenské vinárstva, čo považujete za najväčší firemný úspech?
Ťažko vybrať jedno konkrétne ocenenie, najdlhšie v pamäti však zostávajú tie prvé. V tomto prípade naša prvá medaila zo zahraničia, ktorú získal Devín, výber z hrozna 2011 v Bruseli a tiež striebro Dunaju 2011 v Paríži, kde sme sa ako Slovensko stali najúspešnejšou krajinou. Za najväčší úspech, ale považujeme to, že naše vína zákazníkom dlhodobo chutia a radi sa k nim vracajú.
Dnes máte na trhu viacero kategórii vašich vín, viete nám ich v skratke popísať?
Naše vinárstvo má v ponuke štyri kolekcie vín a to Circum, Fusion, Terroir a Nichta. Kolekcia CIRCUM predstavuje ľahkosť, sviežosť a typický odrodový charakter. Nájdete v nej odrody typické pre celé Slovensko, ktoré odrážajú miesto svojho pôvodu – naše vinohrady. Ďalšou je kolekcia FUSION. Nájdete v nej vína z odrôd, ktoré sa pestujú v rôznych častiach sveta, ale svoje miesto majú aj v našich vinohradoch.
Vína z tejto kolekcie predstavujú ich podobu v našich podmienkach a umožňujú vám porovnať ich charakter. Kolekcia TERROIR - Pesecká leánka a Frankovka modrá sú odrody, ktoré sú v našej oblasti pestované už po desaťročia. Dopĺňa ich prvá slovenská odroda Devín, ktorá bola vyšľachtená pre slovenské podmienky. V kolekcii NICHTA sa nachádzajú výnimočné vína daného ročníka. Pochádzajú z našich najkvalitnejších polôh a z odrôd, ktoré dlhodobo dokazujú svoj potenciál v našej oblasti. Tieto vína vás oslovia svojou komplexnosťou a potenciálom zrenia.
Každý človek potrebuje občas povzbudiť a naštartovať, čo je vašou inšpiráciou a motiváciou?
Motiváciou sú naši spokojní zákazníci, povzbudením malé i veľké úspechy a hnacím motorom je moja rodina.
Vinárstvo Slovenska sa stále buduje, akým smerom sa podľa Vás Slovensko ako vinárska krajina uberá?
Slovensko má pred sebou veľmi ťažkú a dlhú cestu, k tomu aby sa výraznejšie zapísalo do vinárskej mapy sveta. Je tu mnoho pracovitých a úspešných vinárov, ktorí si to uvedomujú a snažia sa preto urobiť maximum. Aj naše vinárstvo chce v načatom trende pokračovať, neprestať na pol ceste a popasovať sa s novými výzvami, ktoré prichádzajú každý deň.
Skúste nám predstaviť čo s vinárstvom chystáte, aká výzva je najbližšie pred Vami?
V roku 2015 sme začali s veľkou rekonštrukciou nášho vinárstva. Momentálne máme dokončené nové administratívne priestory, kongresovú sálu, degustačnú miestnosť a vinotéku, v ktorej nájdete našu kompletnú ponuku. Našou najväčšou výzvou teda je prilákať milovníkov vína k nám do vinárstva, aby nás lepšie spoznali a objavili čaro vín z našich vinohradov.
Čo by ste odkázali vašim fanúšikom?
Jednoznačne sa majú na, čo tešiť. Ako každoročne máme pripravené viaceré novinky a jedno veľké prekvapenie.
Ďalšie články

Vinárstvo VINIDI vlastní 50 ha vinohradov v katastri obce Báb. Prvotriedna poloha vinohradov, ktoré sa nachádzajú na svahu s južným a juhozápadným slnkom, dáva predpoklady na výrobu vín jedinečného charakteru a kvality. V roku 2024 vinárstvo prešlo reštartom a dnes prichádza na trh s novým tímom ľudí a vínami s novom dizajne. Pri tejto príležitosti sme vyspovedali nového výrobného riaditeľa a enológa Petra Czaka.

Popularita cognacu stále vo svete stúpa. Tento luxusný a rafinovaný vínny destilát sa vyrába z bieleho hrozna dopestovaného v departementoch Charente a Charente-Maritime v západnom Francúzsku.
AKCIA Cognac Week -15% do 28.2.2025

Brandy a cognac sú destiláty, ktoré majú toho veľa podobné. Všetci sa zhodujú, že oba sú vynikajúce a majú svoju históriu. Victor Hugo nazval cognac „likérom bohov“. Cognac sa stal známym ako symbol francúzskeho luxusu. Každý cognac možno považovať za brandy, ale nie každé brandy je cognac.
AKCIA - Cognac Week -15% do 28. 2. 2025