Black Week zahraničné vína -50 %

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

Pozrite si vína v akcii do -50% - FINAL BLACK WEEK

Vína Devín Nichta (2)

Odroda vyšľachtená na Slovensku. Má aromatický prejav pripomínajúci Tramín červený alebo Pálavu. V suchej verzii býva jemnejšie s vyváženým pomerom kyseliniek a cukru. V dobrých ročníkoch, aj vplyvom ušľachtilej plesne rozvíja svoj korenisto kvetinový charakter do delikátnych podôb kandizovaného ovocia, medu a hrozienok. Odroda vyšľachtená na Slovensku. Má aromatický prejav pripomínajúci Tramín červený alebo Pálavu. V suchej verzii býva jemnejšie s vyváženým pomerom… Čítať viac

Filter
Filter
Farba
Cukornatosť
Odroda
Krajina
Oblasť
Značka
Ročník
Hodnotenie
Objem
Balenie
Druh
Cena
Dostupnosť
Viac filtrov
Vyberte si cenové rozpätie

Produkty s cenou od 0 € do 2 499 €

Aplikovať filtre

Devín

Všade na svete môžete ochutnať Sauvignon, Rulandské šedé, biele alebo Chardonnay. Odrodu Devín však môžete ochutnať len na Slovensku a Morave. Je to odroda, ktorá bola vyšľachtená na Slovensku.

Devín je prvou uznanou slovenskou muštovou bielou odrodou. Bola vyšľachtená vo Výskumnom ústave vinohradníckom a vinárskom v Bratislave z odrôd Tramín červený a Veltlínske červeno-biele v roku 1958. Pri jeho zrode stála šľachtiteľka doc. Dorota Pospíšilová a spoluautorom je Ing. Ondrej Korpás. Do listiny registrovaných odrôd ju napokon zapísali v roku 1997. Pestuje sa vo všetkých vinohradníckych oblastiach s výnimkou Tokaja.

Charakteristika odrody
Víno je slamovo zelenej farby, pri hrozienkových výberoch má zlatožlté až jantárové odtiene. Očarí prenikavou a vábivou muškátovo citrusovou vôňou s dotykom korenia. Vďaka plnej, ovocno-medovo korenistej chuti je porovnateľné s ktorýmkoľvek svetovým vínom i vo vyšších cenových reláciách. Vôňou pripomína kombináciu známeho Tramínu a Muškátu. Za pozornosť stojí Devín z hrozienkového výberu s vyšším zvyškovým cukrom. 

Odroda Devín nie je náročná na polohu ani na pôdu. Z pestovateľských vlastností je vzácna najmä schopnosť tvorby vysokého obsahu cukru. Devín nie je husto olistený vďaka čomu je hrozno viac vystavené slnku a svetlu. V teplých ročníkoch s dlhšou suchou jeseňou dosahuje cukornatosť 28° až 30° NM. Na bobuliach sa často tvoria cibéby.

K akému jedlu sa hodí Devín?

Devín je harmonický v kombinácii s kuracím mäsom a tradičnými slovenskými bielymi syrmi. V sladkej forme sa výborne hodí k domácej štrúdli.

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.