Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Dokonalé spojenie jedla a vína v reštaurácii Poetree’s
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.

Víno do reštaurácie dodáva spoločnosť Corner/WinePlanet, a preto sme sa rozhodli vyspovedať someliérku Poetree’s, Barboru Poláchovú, aby nám prezradila, ako vzniká dokonalé spojenie jedla a vína a čo všetko stojí za ich precíznym párovaním.
Akú kuchyňu môžu hostia vo Vašej reštaurácii očakávať a ako sa vy podieľate na tvorbe menu?
V Poetree’s spájame modernú gastronómiu s poctivými slovenskými farmárskymi surovinami, doplnenú jemným dotykom Ázie. Menu pripravujú naši kuchári, no do finálneho ladenia chutí a textúr sa zapájame všetci. Pred spustením nového degustačného menu spolu prechutnávame každý chod a dolaďujeme ho s vínom tak, aby bol výsledok dokonale zladený. Pri párovaní vína je dôležité zohľadniť harmóniu alebo kontrast, závisí vždy od konkrétneho chodu – pri intenzívnych, výrazných jedlách môže fungovať kontrast, no pri jemnejších chutiach zväčša volím harmonické spojenie.
Odporúčanie od General Manager spoločnosti Corner & Co. Mariána Kubisa:
„Nedávno som ochutnal v Poetrees mimoriadne degustačné menu s vínami, ktoré ma úplne nadchlo. Išlo o jeden z najharmonickejších gastronomických zážitkov, aké som zažil“. Foto degustačného menu nájdete na konci blogu.
Ktorý pokrm z aktuálneho degustačného menu je podľa vás najväčšia výzva pri párovaní s vínom a naopak, ktorý chod sa Vám javí ako dokonalý s vínom z ponuky?
Najväčšou výzvou je aktuálne náš chod s vyprážaným brzlíkom na espume zo zemiakov na kyslo s čerstvým kôprom. V jednom jedle sa spája kyslosť, slanosť, aromatický kôpor aj jemný tukový nádych, takže bolo náročné nájsť ideálne víno. Nakoniec sme objavili dokonalú harmóniu s polosuchým Rieslingom zo Château Belá, ktorý sa pre väčšinu hostí stal highlightom menu. Naopak, najľahšie sa páruje náš hlavný chod – jeleň s repou, lieskovcami a rakytníkom. K nemu sa okamžite hodil Dunaj z vinárstva Ston S a táto kombinácia funguje úplne dokonale.
Ovplyvňuje ročné obdobie výber pokrmov a následne i vín?
Určite áno. Trend sezónnosti a lokálnych surovín ovplyvňuje nielen výber pokrmov, ale aj samotné kombinovanie s vínom. Leto patrí ľahkým jedlám plným čerstvej zeleniny a ovocia, čo prirodzene vedie k ľahším a sviežim bielym, či ružovým vínam. Zima, naopak prináša sýtejšie chute s využitím fermentovaných alebo nakladaných surovín. A k nim sa perfektne hodia komplexnejšie červené vína. To je na našej práci krásne: neustále sa mení a umožňuje nám stále sa realizovať.


Ktoré slovenské vína z Vášho pohľadu najlepšie dopĺňajú modernú gastronómiu?
Moderná gastronómia je dnes postavená najmä na ľahkosti a autentických chutiach a preto ju najlepšie dopĺňajú svieže vína s jemnou mineralitou a čistým prejavom. Pre mňa sú to vína odrody Rizling, Veltlín a z Frankovka. Rada by som však spomenula aj oranžové vína, ktoré majú na Slovensku výbornú úroveň a skvelo fungujú tam, kde sa pracuje s fermentovanými, údenými či komplexnejšími chuťami.
Čo Vám všeobecnne vadí v súvislosti s vínom v reštaurácii?
Keď má reštaurácia v nápojovom lístku pri víne uvedené len „biele, ružové, červené“ s cenou – bez akejkoľvek špecifikácie. A ešte horšie je, keď to nedokáže spresniť ani personál. Je to ako keby ste si mali objednať polievku, hlavné jedlo a dezert bez možnosti výberu. Úplná „mačka vo vreci“. Žiaľ, stalo sa mi to v poslednej dobe viackrát.
Máte obľúbené víno na „pracovný deň“? A na sviatočný?
Aktuálne mám dve obľúbené fľaše Sauvignonu – na ľahšie pracovné dni siaham po sviežom, ľahšom, a na tie náročnejšie po naturálnejšom a plnšom.
Na sviatočné dni sú to jednoznačne bubliny – Champagne alebo Crémant, ale veľmi rada si dám aj kvalitné slovenské sekty.
Ak by som mala vybrať víno z vínneho lístka s najlepším pomerom ceny a kvality, bol by to už spomínaný Château Belá Riesling L06 2021. Je to jedno z mojich najobľúbenejších vín vďaka svojej kvalite, čistote prejavu aj univerzálnosti v gastronómii – a rovnako to vníma aj veľa našich hostí.
Ktorú vinohradnícku oblasť by si rada navštívila?
Všetky! Ak by som však mala začať na jednom mieste, určite by to bolo Francúzsko a jeho ikonické vinohradnícke oblasti.

Párovanie jedla a vína v Poetree’s je viac než len kombinácia chutí – je to premyslený zážitok, ktorý prepája modernú gastronómiu s poctivými slovenskými surovinami a starostlivo vybranými vínami od Corner/WinePlanet.
Someliérka Barborka spolu so šéfkuchárom Igorom Janigom a tímom vytvárajú jedinečné chvíle, ktoré si hostia odnášajú nielen v podobe chutí, ale aj ako nezabudnuteľný gastronomický príbeh. Každý chod má svoj charakter, každé víno svoje miesto a výsledkom je dokonale zladené menu, ktoré poteší všetky zmysly.
Foto degustačného menu v reštaurácii:






Ďalšie články
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.
Ako každý rok, Beaujolais Nouveau bude verejnosti predstavené tretí štvrtok v novembri, čiže 20. novembra 2025. Po ročníku 2024, ktorý bol chladný a vlhký, nový ročník v Beaujolais môžeme označiť ako klasický. Ročník 2025 bol výnimočný, čo sa týka kvality, ale aj znepokojivo malý, čo sa týka množstva. Je to spôsobené suchom a slabým kvitnutím, ale aj tým, že niektoré oblasti boli zasiahnuté opakovaným výskytom krupobitia.


