Vianoce nám klopú pomaly na dvere. I počas adventu si môžete pripraviť recept od Lenky, pečeného lososa s bylinkovo orechovou krustou. K nemu vám odporúčam šumivé, ružové bublinky z vinárstva Perelada. Nechajte sa inšpirovať možno i na vianočnú štedrú večeru.


Cardenal Mendoza
Hrdá rodinná história s koreňmi v Jerez de la Frontera. Mesto po stáročie známe svojimi Sherry - na konci 18. storočia sa stalo centrom pre túto podnikateľskú činnosť, vďaka obrovskému medzinárodnému dopytu po Sherry.
Niektoré z najstarších vinární v Španielskom Jereze priťahovali obchodníkov z blízka i z ďaleka. Bol to však Španiel Juan Sánchez de la Torre, ktorý založil firmu Sánchez Romate Hermanos, ktorá je jednou z mála zostávajúcich vinární s „Jerez“ označením pôvodu, ktorá je ešte stále v rukách miestnych majiteľov - a nemenej stále v "rodinných rukách". Firma, ktorú riadil Juan Sánchez de la Torre sa stala vďaka jeho nepokojnej povahe a vášni vinárskym dedičstvom pre Jerez. Jeho vášeň pre výrobu kvalitných vín a "postavenie" Jerezu na mapu mu prinieslo veľa uznania nielen v priemysle, ale aj medzi jeho susedmi. Priebehom času vinárstvo rástlo a prispôsobovalo sa novým technickým pokrokom, ktoré však prebiehali pri zachovávaní a rešpektovaní ich tradičných metód. Viac ako storočie po založení firmy dosiahli míľnik, keď sa v roku 1887 štvrtá generácia rodiny Sánchez Romate rozhodla vytvoriť exkluzívnu brandy pre rodinu a najbližší okruh priateľov. Toto bol začiatok značky Cardenal Mendoza Solera Gran Reserva, vlajkovej lode tejto firmy.
ĎALŠIE SÚVISIACE PRODUKTY
Píšeme na našom BLOGu

Ľadové víno je v mnohých ohľadoch dokonalým zimným vínom. Vplyvom globálneho otepľovania je však čoraz náročnejšie vyrobiť ľadové víno. Nie každý rok sú prírodné podmienky naklonené k jeho výrobe. Hrozno na ľadové víno sa musí zbierať zdravé a len vtedy, keď je prirodzene zamrznuté. Pri zbere musí teplota klesnúť pod -7 °C alebo nižšie.
Väčšina prírodných ľadových vín pochádza zo studených severných vinohradníckych oblastí. Kanada je najväčším svetovým producentom ľadových vín nasledované Nemeckom.

Pripúšťame, že robiť hlavné životné rozhodnutia výlučne na základe horoskopov môže byť nerozumné. Ale použiť ho pri výbere vína? Spoločnosť Cellarmasters sa zamerala na údaje o predaji, aby určila typ vín, ktoré každé znamenie uprednostňuje.
„Analýzou poznatkov našich zákazníkov a porovnaním s objednávkami za posledných 12 mesiacov sme boli schopní analyzovať, ako sa líšia preferencie vín medzi znameniami,“ hovorí Christine Rickets, riaditeľka Cellarmasters.

Najlepšie si ho vychutnáme na tradičných vianočných trhoch alebo po dni strávenom na zjazdovke. Varené víno je neodmysliteľnou súčasťou zimného obdobia. Pije sa už celé stáročia, no nikto nepozná jeho presný pôvod.
Existujú dôkazy, že korenené víno sa konzumovalo už v starovekom Egypte. V tom čase sa predpokladalo, že má liečivé vlastnosti. Rimania tiež zahrievali víno už v druhom storočí, čo naznačuje, že ľudia pridávali do vína korenie. Varené víno v tom období dodávalo energiu, zohrievalo a okrem toho pitie vína bolo bezpečnejšie ako pitie vody z hygienických dôvodov. Prvý dodnes existujúci dokument o varenom víne - Glühwein pochádza z roku 1420.