Vína Nízkohistamínové víno Muškát moravský (1)
Vína antihistamínové, bezhistaminové alebo s nízkym obsahom histamínu. Poďte sa s nami pozrieť čo to sú antihistamínové vína a ktoré u nás na Slovensku máme. Histamín je látka, ktorá sa vo víne vyskutuje prirodzene. Niektorí z nás však trpia alegriou, nazývanou histamínová intolerancia. V tomto výbere nájdete nízkohistamínové vína, kde vinár na základe rozborov deklaruje minimálne množsto histamínu. Jeho presný obsah nájdete v detailných informáciách pri každom víne. Vína antihistamínové, bezhistaminové alebo s nízkym obsahom histamínu. Poďte sa s nami pozrieť čo to sú antihistamínové vína a ktoré u nás na… Čítať viac
Nízkohistamínové víno
V dnešnej dobe si mnohí z nás starostlivo vyberajú produkty, ktoré budú konzumovať. Niekedy môžu prameniť aj z nášho zdravotného stavu, hovoríme o histamínovej intolerancii. Problém v strave spôsobuje aminokyselina histamín, na ktorú je víno bohaté. Avšak špeciálnou výrobou sa dá docieliť, minimálne množstvo histamínu vo vínach ktoré nesú názov bez histamínové resp. vína s nízkym obsahom histamínu a teda sú vhodné na konzumáciu aj pre ľudí trpiacich intoleranciou HIT.
Kde všade sa môže histamín nachádzať?
Je to široké spektrum potravín a pochutín napríklad niektoré druhy vína a alkoholu, syrov, mliečnych výrobkov, rýb ale aj zeleniny ovocia a taktiež čokoláda. Aby toho nebolo málo komplikáciu môže spôsobiť to, že histamín sa neobjavuje v rovnakej surovine v rovnakom množstve. Skúsim to priblížiť na víne. Niekedy si dáte pohár bieleho vína a ťažkosti nastanú a niekedy si doprajete viac a ste v poriadku. Záleží na spôsobe pestovania hrozna, ale aj samotnej výroby vína.
Keďže problémy s HIT sa vyskytujú častejšie až v posledných rokoch, zatiaľ iba prvé lastovičky pri výrobcoch nechávajú merať hladinu HIT a uvádzajú ho na etikete. Na Slovensku je to napríklad certifikované Bio vinárstvo z Veľkého Krtíša Natural Domin & Kušický alebo zástupca autentických vinárstiev z dedinky Strekov vinárstvo Kasnyik, od ktorých si môžete vybrať víno s nízkym obsahom histamínu.