MasterClass Cenit v čase
V rámci MasterClass sme na podnet Ceesa van Casterena MW začali degustáciu najstarším ročníkom. Ročník 2005 bol prvým vyrobeným vínom pod názvom Cenit v limitovanom množstve 500 debničiek, každá fľaša má svoje číslo. 60% Cabernet Sauvignon, 30% Malbec a 10% Petit Verdot. Víno vyzrievalo 18 mesiacov v dubových sudoch, z toho 70% boli francúzske a 30% americké. Takmer 20-ročné víno krásne zreje v čase. Stále si zachováva vôňu kôstkového ovocia s jemným nádychom cédrového dreva a tabaku. V chuti hlboké, živé s klasickým, termickým prejavom. Komplexné a elegantné.
Vinohrad Cenit nesie označenie single vineyard, v ktorom sa momentálne aplikuje biodynamický režim. Aluviálna pôda je bohatá na žuly s prímesou kremeňa a malých kamienkov.
Pokračujeme s ročníkom 2007, ktorý má finesu. V tomto ročníku bola vyššia úroda hrozna. Nižší podiel Cabernet Sauvignon 41% a vyšší podiel Malbecu 49% je doplnený 10% Petit Verdot. Víno vyzrievalo 18 mesiacov v dubových sudoch. Zvýšil sa podiel francúzskych sudov (90%) a 10% americký sud. Ušľachtilá vôňa čiernych ríbezlí, kože, praženej kávy a orechov, v závere čierny čaj. V chuti oproti ročníku 2005 viac šťavnaté s vyššou aciditou a elegantnou tanínovou štruktúrou. V závere jemne minerálne.
Ročník 2009 bol v údolí Colchagua veľmi teplý a suchý. Zmes tvorí 40% Cabernet Sauvignon, 21% Malbec, 16% Petit Verdot a 16% Carmenere. Víno vyzrievalo 18 mesiacov v dubových sudoch, 90% francúzsky a 10% americký sud. Vo vôni dominujú korenisto herbálne tóny s náznakom grafitu. V chuti vyvážené, komplexné a neuveriteľne živé. Oproti predchádzajúcim ročníkom má v sebe francúzsky šarm. Výborná, svieža kyselinka podčiarkuje celkový príjemný dojem vína. Víno: Caliterra Cenit Vertical r.2x2005/2x2007/2x2009 - balenie obsahuje 6fliaš
Hrozno v ročníku 2015 sa zberalo skôr. V zmesi dominuje Malbec 37% a Petit Verdot 30%, doplnené odrodami Cabernet Sauvignon 16% a Syrah17%. Víno vyzrievalo 24 mesiacov iba vo francúzskych dubových sudoch, z toho 49% nových. Po scelení vína boli 6 mesiacov v betónovom vajíčku. Atraktívna vôňa čučoriedok, zrelých čerešní a červených ríbezlí s dotykom eukalyptu. V chuti živé, koncentrované, šťavnaté s ovocnou štruktúrou, zamatovými tanínmi a dobrou harmóniou. V závere trochu kratšie, ale dostatočne informatívne. Víno: Caliterra Cenit 2015
Ročník 2017 bol poznačený veľkými požiarmi v Čile. Časť vinohradov bola tiež zasiahnutá. Podľa slov Ceesa Van Casterena MW bol ročník 2007 veľmi teplý podobne ako 2009. Cuvée okrem klasickej kombinácie odrôd Malbec 29%, Petit Verdot 22%, Cabernet Sauvignon 11% a Syrah 27% dopĺňa 11% Cabernet Franc. Víno vyzrievalo 24 mesiacov vo francúzskych dubových sudoch, z toho 39% nových. Po scelení víno ešte oddychovalo 8 mesiacov vo foudres. Víno zaujme intenzívnou vôňou čiernych ríbezlí, višní s náznakom fialiek a eukalyptu. Neskôr sa objavujú jemne zemité tóny. V ústach pôsobí zrelo a zároveň komplexne s ovocným prejavom malín a zrelých čerešní. Svieža acidita so živou tanínovou štruktúrou. Víno: Caliterra Cenit 2017
Posledným vínom degustácie bol ročník 2019, ktorý momentálne pôsobí veľmi mlado s výborným potenciálom pre vyzrievanie. Strapce hrozna boli menšie s dobrou koncentráciou. Vo víne dominuje Malbec 49%, 23% Cabernet Sauvignon, 16% Petit Verdot a 12% Syrah. Víno vyzrievalo 24 mesiacov vo francúzskych dubových sudoch (81%) z toho iba 7% sudov bolo nových. 19% vína zrelo v hlinenej amfore. Vo vôni sa rozvíja červené ovocie ako sú maliny a ríbezle, sprevádzané tónmi levandule, fialiek, v závere jemne minerálne. Chuť je šťavnatá, štruktúrovaná a vyvážená. Nadväzuje na ovocnú vôňu. Triesloviny sú živé a dobre zapracované. Pulzujúca kyselinka dotvára celkový charakter vína. Víno: Caliterra Cenit 2019