offerBox
1

3. 5. - Degustácia vín El Coto s 5-chodovou večerou v Hoteli Elizabeth

offerImage

Pozývame vás na degustáciu vín El Coto do Hotela Elizabeth. Môžete sa tešiť na kvalitné španielske vína El Coto, ktoré budú podávané k 5-chodovej degustačnej večeri. 

Čítať viac

Jarná akcia do -40% na vína a alkohol

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

Ochutnajte novinky ¡Hola! a La Marca. Prosecco & Cava v akcii až -30%

Všetko o ružovom víne - ROSÉ na leto

Všetko o ružovom víne - ROSÉ na leto

Ak ste niekedy premýšľali, ako ružové víno získava svoju farbu, či sa vyrába z bielych alebo modrých odrôd hrozna, čítajte ďalej a dozviete sa všetko o ružovom víne...alebo o rosé!?

Užite si ružový balíček s uterákom ZADARMO!


 

Ako vzniká ružové víno

Ružové vína sa vyrábajú z modrých odrôd hrozna. Víno získava farbu zo šupky bobule. Čím dlhší kontakt so šupkami, tým hlbšia farba. K výrobe ružového sa používajú najčastejšie dva spôsoby výroby. Jeden z najpopulárnejších prístupov výroby spočíva v skorom lisovaním modrých  odrôd  12 - 24 hodín po macerácii.

Počas procesu macerácie sa fenoly, triesloviny a antokyány uvoľňujú zo šupiek a semien. Pripravený mušt sa následne umiestni do nerezových tankov s riadenou teplotou, kde prebieha fermentácia. Ružové víno môže vyzrievať aj v dubových sudoch.

Druhá metóda sa nazýva saignée alebo krvácanie. Táto metóda poskytuje bohatšie a hlbšie ružové vína. Využíva sa aj pri výrobe ružového Champagne, taktiež v španielskom regióne Navarra, kde je táto technika známa ako „sangrado“.
 

Aj rosé cuvée

Rosé je možné vyrobiť z takmer akejkoľvek modrej odrody hrozna. V závislosti od štýlu a charakteru, aký vinár chce vyrobiť, môže byť ružové víno vyrobené z jednej odrody alebo cuvée rovnako ako pri červenom víne. 

Odrody hrozna používané pre ružové vína

Odrody používané na výrobu rosé sa menia v závislosti od krajiny alebo regiónu. Vinári v Kalifornii, vyrábajú ružové vína najčastejšie z odrody Pinot Noir,  v Austrálii Shiraz, Grenache, Cinsault vo Francúzsku alebo Sangiovese v Taliansku.

V prípade ružového Champagne výrobcovia primárne preferujú tri odrody ako pri klasickom: Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Meunier. Ružové vína môžeme nájsť takmer vo všetkých vinohradníckych oblastiach sveta. V Taliansku sa označuje Rosato, v Španielsku Rosado.

Rosé sa vyrába aj v Argentíne, Čile, Novom Zélande a Austrálii. V našich zemepisných šírkach sa používajú na výrobu ružových vín najčastejšie odrody Zweigeltrebe, Frankovka modrá, Svätovavrinecké a Cabernet Sauvignon.

 

Chuťový profil rosé 

Arómu a chuť ružového ovplyvňujú najmä použité odrody viniča a spôsob jeho výroby. Farebná škála rosé vín je širokospektrálna,  šedo ružová, ružová, telovo ružová, pivoňkovo ružová, pomarančovo ružová, bledo červená, marhuľovo ružová, lososovo ružová, tehlovo ružová, cibuľovo ružová, hnedo ružová až oranžová.

Pre bežného konzumenta je atraktívnejšia tmavšia farba vína, pretože si myslí, tým má víno intenzívnejšiu vôňu a chuť. Najmä triesloviny, ktoré sa uvoľňujú spolu s farbou, dodávajú vínu štruktúru a telo. Väčšinou ružové vína konzumujeme mladé. Tomu by mala zodpovedať vôňa a chuť, ktorá by mala byť šťavnatá, svieža, plná ovocných a kvetinových tónov.

Charakteristické vône a chute ružových vín sú: jahody, maliny, čierna a červená ríbezľa, hrozno, egreše, jarabina, ostružiny, čučoriedky, brusnice, marhule, nektarinky, višne, čerešne, slivky, ruže, ibištek...Mýtus, že iba mladé ružové vína sú najlepšie, už našťastie neplatí. Ružové vína môžu vyzrievať aj niekoľko rokov, hlavne tie z Francúzska.

Servis rosé 

Mladé suché a svieže Rosé sa podáva pri podobnej teplote ako aromatické biele: medzi 8 ° C - 10 ° C. Pokiaľ ide o kalichy, RIEDEL má široký výber kalichov určených na zvýraznenie ovocných a kvetinových tónov ružových vín v závislosti od štýlu.  

Používanie karafy je elegantný spôsob podávania vína, ale prevzdušnením mladého ružového vína nezískate toľko, ako pri červenom. Dekantovať sa môžu staršie ročníky Champagne rosé a ružových vín, ktoré vyzrievali v dubových sudoch. 

 

 

Čo si pripraviť k ružovému vínu

Väčšina ružových vín vo svete je vyrobená v suchom štýle.  

Všeobecne možno povedať, že vína pochádzajúce z oblastí starého sveta (predovšetkým z Európy) sú minerálnejšie. Tento štruktúrovaný štýl sa veľmi dobre hodí k hydine, ku grilovaným rybám, zeleninovým jedlám, pikantnému alebo slanému syru  ako je kozí syr, k surovým alebo grilovaným morským plodom.

Ružové vína z Nového sveta (Kalifornia, Austrália) majú tendenciu byť viac ovocnejšie. Sú bohatšie, vyrobené z odrôd s hrubšou šupkou, majú  viac trieslovín. Dokonale sa hodia ku korenistým jedlám alebo grilovanému bravčovému alebo jahňaciemu mäsu. 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.