Gruzínske vinárstvo Bruale úspešne nadväzuje na 8000 ročnú históriu výroby vín oblasti Kakheti. Ako hovoria ich autori, vína z Bruale nie sú len nápoj, ale aj spôsob života. Alebo " vína pre srdečnú konverzáciu."

Vinári a vinohradníci od Dunaja „bez Dunaja“
V rámci stretnutí s vinármi sme navštívili v Južnoslovenskej oblasti dve špičkové vinárstva Bott Frigyes a Chateau Belá.
Prvá zástavka je Bott Frigyes. Rodinné vinárstvo s 10ha vinohradov v Mužli s ročnou produkciou 40000 fliaš. Všetky vína fermentujú a vyzrievajú v použitých dubových sudoch. Tento rok prichádzajú vína na trh v novom šate. Ku klasickým zeleným fľašiam na biele a burgundským na červené vína s novými etiketami, pribudne rada RAW.
Ide o naturálne vína, ktoré nebudú filtrované s minimálnym obsahom SO2. Fľašované budú v burgundských hnedých fľašiach s korkovým uzáverom zaliatym voskom. Touto radou naznačuje vinárstvo smer, ktorým chce v budúcnosti uberať. Čas ukáže, či je to správna cesta. Z ročníka 2017 sú už nafľašované 3 biele vína Rulandské biele, Tramín červený a Sauvignon Blanc. Rulandské biele je vo vôni otvorené, záhradné ovocie, zrelé marhule, biskvit. Šťavnatá chuť s pikantnou kyselinkou a dobrou harmóniou. Sauvignon Blanc pripomína Pouilly-Fumé, jemná vôňa broskýň, marhúľ, lúčnych kvetov doplnená dymovými tónmi. Expresívna, živá chuť s dobrou kyselinkou a minerálnym záverom.
Tramín ovocne korenistý s tónmi čajovej ruže. Šťavnatá chuť, skôr ľahší typ Tramínu so skvelým prejavom. Vína Botta Frigyesa sú obľúbené v kvalitných reštauráciách. V pivnici sme ochutnali „barrels samples“ 2017 z bielych vín Furmint, Riesling, Lipovinu, RAW vlašák a cuvée RAW 50% Sauvignon a 50% Riesling, zaujímavé spojenie 2 odrôd. Z červených Pinot Noir a Frankovku. Ročník 2017 sa javí ako veľmi dobrý, vína sú svieže s dobrou harmóniou. Na záver sme ochutnali Super Granum Red 2016. Cuvée troch odrôd Frankovka modrá, Pinot Noir a Kadarka. Čierne ríbezle, maliny, horká čokoláda, škorica. Dobrá tanínová štruktúra, bohaté telo, kyselinka a potenciál.
Druhá zástavka - Chateau Belá. Ako je Egon Muller v Mosele považovaný za významnú osobnosť spojenú s Rieslingom, u nás je to pán Petrech. Chateau Belá Riesling suchý, polosuchý, hrozienkový, ľadový je senzoricky originálny a vysoko kombinovateľný s kvalitnou gastronómiou.
Terroir Mužla pracuje pre Riesling a naopak. Z ročníka 2017 sme ochutnali vína z tankov - Veltlínske zelené, Sauvignon, Riesling suchý i so zvyškovým cukrom, Rulandské šedé a Breslavu. Vína majú dobrú štruktúru, sú šťavnaté s hravou kyselinkou a dobrým potenciálom. Degustácia sa stupňovala, pán Petrech otvoril zo svojho archívu aj Riesling 2009 a 2002. Ročník 2009 je koncentrovaný vo vôni i v chuti, živý. 2002 je úžasný zážitok. Živý, šťavnatý s kyselinkou, sušené marhule, hrozienka, med, stále potenciál. Pán Petrech patrí do úzkej skupiny vinárov s tak bohatým archívom vín.
Ďalej sme ochutnali Riesling hrozienkový 2016, Riesling ľadový 2009, Veltlín ľadový 2016, Alibernet ľadový 2012 a Cabernet Sauvignon ľadový 2009. Všetko nádherné vína s charakterom. Z červených vín aktuálneho ročníka to boli „sudové vzorky“ odrôd Rulandské modré, Cabernet Sauvignon a Alibernet. Ruland - ovocno zemitý, Alibernet korenistý (veľký potenciál) a odrodový Cabernet (zatiaľ divoký).
Vína majú vysokú farebnú intenzitu, hrozno pri zbere bolo zdravé. Ochutnali sme i červené vína ročníka 2015, ktoré sú aktuálne na trhu. Najpôsobivejšie vyznel Pinot Noir. Výnimočná senzorická kvalita vín Chateau Belá, ich hodnota aj z hľadiska potenciálu je obdivuhodná. Odkaz a myšlienky ich autora Mira Petrecha rezonujú nielen počas bezprostredného kontaktu s ním. Najlepším spôsobom ako tomu porozumieť je Chaeteau Belá navštíviť.
Ďalšie články

Ak hľadáte talianske víno, ktoré spája modernosť s dostupnou cenou, vína Ca del Lago je skvelou voľbou. Táto talianska značka prináša výber vín z typicky talianskych odrôd a oblastí. Ponúka svieže biele, ľahké ružové aj plné červené vína s priaznivou cenou. V našom portfóliu nájdete vína, ktoré potešia milovníkov rôznych štýlov.

Nový Zéland je známy nielen krásnou prírodou a čistotou, ale aj kuchyňou, ktorá vychádza z darov mora, kvalitného mäsa a sviežeho ovocia. V spojení s tamojšími vínami vznikajú neopakovateľné chuťové zážitky. Prinášame vám päť typických jedál, ktoré si viete pripraviť aj doma, a odporúčania, ktoré vína Villa Maria sa k nim hodia najlepšie.

Nie vždy je po ruke barman a nie vždy je čas miešať náročné drinky. Aj doma však môžete zažiť atmosféru koktailového baru – stačí otvoriť fľašu Barback’s. Táto novinka v ponuke WinePlanet prináša hotové koktaily vo fľaši, pripravené podľa originálnych receptúr skúsených barmanov.
Celú kolekciu Barback’s nájdete u nás: Barback’s na WinePlanet